1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. olympialaiset

Olympiakomitean puheenjohtaja tyrmää Suomessa järjestettävät olympialaiset: "Meidän kannattaa keskittyä vähän muihin asioihin"

Suomen mahdollisen olympiahankkeen kohtaloa mietitään syksyllä.

Olympialaiset
Timo Ritakallio
Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Timo Ritakallio.Jarno Kuusinen / AOP

Vuoden 2026 talviolympialaisten järjestäjämaan valinnan tiedettiin vaikuttamaan myös Suomeen. Jos Tukholma olisi saanut kisat, olympialaiset olisivat tulleet Suomen naapuriin, mutta samalla haaveet Suomen olympiaisännyydestä olisi voitu toistaiseksi unohtaa.

– Jos Tukholma olisi saanut kisat, Suomessa ei olisi kannattanut pariin vuosikymmeneen edes pohtia kisojen hakua, Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Timo Ritakallio sanoi Yle Urheilulle.

Tukholma hävisi vuoden 2026 kisaisännyyden Milanolle ja Cortina d'Ampezzolle maanantain äänestyksessä. Talvikisat menevät siis Italiaan, mutta se ei silti tarkoita, että Suomen mahdollinen olympiahanke nytkähtäisi eteenpäin.

Keväällä julkaistun selvityksen mukaan Suomella ei ole kesäolympialaisten järjestämiseen edellytyksiä. Talvikisat olisi mahdollista järjestää, jos kisojen järjestäminen jaettaisiin jonkin toisen maan kanssa. Suomi tarvitsisi muualta apua ainakin alppilajien ja kelkkailun järjestämiseen. Olympiakisoja ei ole vielä koskaan jaettu järjestettäväksi kahden eri maan kesken.

Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen sanoi maanantaina STT:lle, että syksyllä puntaroidaan, mitä mahdollisen olympiahankkeen suhteen Suomessa seuraavaksi tehdään.

– Keskustelemme ensin myös ruotsalaisten kanssa, mitä he aikovat tehdä. Nyt on ennenaikaista arvioida sitä, mitä Suomi tekee olympiahaun osalta, Salonen sanoi.

Puheenjohtaja Ritakallio on olympialaisten suhteen Salosta skeptisempi.

– Jotta Suomessa kannattaisi edes harkita tällaista hakua, meillä pitäisi olla poliittisessa päätöksenteossa, yrityssektorilla ja koko kansakunnalla yhteinen halu järjestää olympiakisat, Ritakallio totesi.

– Minusta meidän kannattaa keskittyä vähän muihin asioihin. Suomeen kannattaa hakea sellaisia kisoja, jotka ovat meille sopivan kokoisia järjestettäväksi. Eri lajeista löytyy monia sellaisia EM- ja MM-kisoja, Ritakallio jatkoi.

Suomessa on järjestetty kesäolympialaiset vuonna 1952, mutta talvikisoja täällä ei ole järjestetty koskaan.

Vuonna 2006 Helsinki, Lahti ja Norjan Lillehammer hakivat talvikisoja, mutta yhteishanke hävisi Italian Torinolle.

Lue myös:

Edes Abban laulaminen ei auttanut! Ruotsi yritti mullistaa urheilumaailmaa, mutta olympialiike ei ollut valmis historiallisiin muutoksiin

Olympiaisännyys meni Milano/Cortina d'Ampezzolle – Tukholmalle iso pettymys