1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Ruotsilta paloi miljoona euroa olympiahakuprosessin kakkossijaan – "Pettynyt ja tyhjä olo"

Vuoden 2026 talviolympialaisten hakuprosessi päättyi ruotsalaisten suurista toiveista huolimatta rajuun pettymykseen.

Ruotsin delegaatioon kuuluivat muun muassa kruununprinsessa Victoria ja jääkiekkolegenda Peter Fosberg. Kuva: EPA

Ruotsalaislähteiden mukaan maa käytti yli kymmenen miljoonaa kruunua, eli noin miljoona euroa saadakseen ensimmäistä kertaa talviolympialaisten isännyyden.

Ruotsi haki olympialaisia kahdeksatta kertaa, ja tällä kertaa odotukset olivat jopa aiempaa positiivisemmat ennakolta. Lausannessa pidetyssä äänestyksessä Milano ja Cortina d'Ampezzo päihitti kuitenkin Tukholman 13 äänellä luvuin 47-34.

Kakkostila ei tuonut hymyä ruotsalaisleiriin, vaikka voitto-onnittelut menivät herrasmiesmäisesti Milanolle.

– Olen pettynyt, sanoi Ruotsin olympiakomitean operatiivinen johtaja Peter Reinebo.

Reinebon mukaan hakuprosessiin haalitut rahat saatiin kasaan pääosin sponsoreilta. Hän painotti, että tämänkertainen olympiahaku sujui jopa ennätysalhaisella budjetilla aikaisempiin verrattuna.

Kun Kansainvälisen olympiakomitean nokkamies Thomas Bach avasi Lausannen tilaisuudessa sinetöidyn kirjekuoren, josta paljastui Milano-Cortina d'Ampezzon nimi Tukholman sijaan, valtasi ruotsalaisten keskuudessa hiljaisuus.

– Nyt on todella tyhjä olo, totesi lyhyesti äärimmäisen pettynyt Ruotsin delegaation konkari Gunilla Lindberg.

– Olen surullinen niiden 34 henkilön puolesta, jotka äänestivät talviolympialaisten tulevaisuudesta. Meidän olympiakonseptimme oli todella hyvä ja sisälsi kaikki KOK:n kestävän kehityksen haluamat uudistukset, mutta se ei silti riittänyt Kansainväliselle olympiakomitealle. Tietysti meitä harmittaa, korosti Tukholman hakuprosessin pomo Richard Brisius.

Olympiaisännyys meni Milano/Cortina d'Ampezzolle – Tukholmalle iso pettymys

Edes Abban laulaminen ei auttanut! Ruotsi yritti mullistaa urheilumaailmaa, mutta olympialiike ei ollut valmis historiallisiin muutoksiin

Olympiakomitean puheenjohtaja tyrmää Suomessa järjestettävät olympialaiset: "Meidän kannattaa keskittyä vähän muihin asioihin"