1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. FIFAn jalkapallon naisten MM 2019

"Tuo ei ole soveliasta" – Donald Trump kritisoi Yhdysvaltojen supertähden toimintaa naisten MM-jalkapallossa

Donald Trumpin arvostelijana tunnetuksi tullut Megan Rapinoe ei saa kiitosta toiminnastaan.

Megan Rapinoe loisti kentällä Espanja-otteluissa. Kuva: Alex Grimm/Getty Images

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump arvostelee Yhdysvaltojen naisten jalkapallomaajoukkueen supertähteä Megan Rapinoeta. Joukkueen kapteeni Rapinoe protestoi Trumpin politiikkaa vastaan kansallislaulujen aikana MM-kisoissa. Amerikkalaismedia The Hill kysyi Trumpilta (siirryt toiseen palveluun), onko Rapinoen toiminta soveliasta.

– Ei se mielestäni ole, Trump totesi.

Rapinoe on kieltäytynyt laulamasta Yhdysvaltojen kansallislaulua MM-kisojen aikana. Aiemmin Rapinoe polvistui laulun aikana. Hän osallistui amerikkalaisen jalkapallon supertähti Colin Kaepernickin käynnistämään poliisiväkivaltaa vastustaneeseen kampanjaan.

– En todennäköisesti enää koskaan laita kättäni sydämen päälle, Rapinoe totesi ennen MM-kisoja Yahoo Sportsin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Rapinoe kertoi myös haastattelussa, että ei todennäköisesti enää koskaan laula kansallislaulua.

– Se on hyvää haistattelua epätasa-arvosta tai huonoista ajatuksista, mitä Trumpin hallinnolla saattaa olla sellaisia ihmisiä vastaan, jotka eivät näytä täysin häneltä, Rapinoe totesi.

Trump ehdotti aiemmin, että polvistuvat amerikkalaisen jalkapallon tähdet pitäisi erottaa NFL-joukkueistaan. Trump on nyt eri mieltä Rapinoen kanssa, mutta muutoin kehuu naisten jalkapallomaajoukkuetta.

– Tykkään katsoa naisten jalkapalloa, Trump totesi.

– He ovat todella lahjakkaita.

Megan Rapinoe (oik.) ei suostu laulamaan Yhdysvaltojen kansallislaulua. Kuva: Martin Rose/Getty Images

Yhdysvaltojen joukkue eteni MM-kisoissa maanantaina puolivälieriin kaatamalla Espanjan 2–1 Rapinoen kahdella rangaistuspotkumaalilla. Yhdysvallat on MM-turnauksen selvä ennakkosuosikki, mutta se kohtaa kovassa puolivälierässä kisojen emäntäjoukkueen Ranskan.

Ennen kisoja ja niiden aikana Yhdysvalloissa ovat puhuttaneet paljon naisten maajoukkueen palkkiot. Taistelu alkoi jo vuonna 2016, kun viisi MM-kultajoukkueen nimekästä pelaajaa (Carli Lloyd, Megan Rapinoe**,** Rebecca Sauerbrunn, Hope Solo ja Alex Morgan) jätti Yhdysvaltain työtasa-arvokomissiolle valituksen liiton toiminnasta. Vuoden 2015 maailmanmestarit nettosivat voitostaan kaksi miljoonaa dollaria, kun neljännesvälieriin Brasilian MM-kisoissa 2014 selviytynyt miesten maajoukkue sai suorituksestaan yhdeksän miljoonaa dollaria.

Tuorein käänne nähtiin muutama kuukausi sitten, kun naisten maajoukkue haastoi maaliskuussa maan jalkapalloliiton oikeuteen syyttäen liittoa sukupuolisyrjinnästä.

Trump ei halunnut ottaa kantaa siihen, pitäisikö naisten ja miesten pelajien saada samanlaiset palkkiot. Trump totesi, että hänen pitäisi perehtyä asiaan paremmin. Trump kuitenkin totesi, että asiassa kyse on taloudellisista asioista.

– Tarkoitan sitä, että kuka vetää enemmän rahaa tai mistä raha tulee. Tiedän, että upeat tähdet kuten Cristiano Ronaldo ja muut vastaavat tähdet saavat paljon rahaa. Mutta sadattuhannet ihmiset kiinnostuvat heistä, Trump totesi.

– Mutta minulla ei ole näkemystä tästä lainkaan. Minun täytyy tutkia asiaa.

Wall Street Journal kertoi (siirryt toiseen palveluun)viime viikolla, että Yhdysvaltojen naisten maajoukkue on tuonut enemmän rahaa liitolle kuin miesten maajoukkue vuoden 2015 maailmanmestaruuden jälkeen. Vuosina 2016–2018 naisten pelien tuotto oli noin 50,8 miljoonaa Yhdysvaltojen dollaria. Miesten peleistä saatu vastaava tuotto oli noin 49,9 miljoonaa dollaria.

Yle näyttää suorana kaikki MM-kisojen ottelut. Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit sekä kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis.

Lue seuraavaksi:

Megan Rapinoe on maailmanmestari ja kaksinkertainen olympiavoittaja. Kuva: Julien Mattia/NurPhoto via Getty Images

MM-kisojen ennakkosuosikin tähti on yhtä aikaa aktivisti ja huippujalkapalloilija – Megan Rapinoe on saanut tempauksillaan häirikön maineen

Moni huippu-urheilija ei ole arvostanut Donald Trumpin näkemyksiä. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Kommentti: Trump haastoi supertähdet – Enää edes urheilu ei yhdistä Yhdysvaltoja

Lue lisää:

Superottelu odottaa! Yhdysvaltojen sankari hehkutti tulevaa Ranska-peliä into piukeana: "Siitä tulee hitonmoinen sirkus"

Yllätys jäi piippuun: Espanja roikkui pitkään Yhdysvaltojen kyydissä, mutta rangaistuspotkut käänsivät neljännesvälierän mestarisuosikille – katso huippuhetket

Hollannin tähti herättää huomiota kuin David Beckham, mutta on ollut MM-kisoissa kaukana parhaasta vireestään: “Melkein pysäyttämätön pelaaja, kun hänen huippuominaisuuksia osataan hyödyntää"

Tatuoinnit peitetään ja ainoa tähtipelaaja kuluttaa penkkiä, kun Kiinan valmennus pitää sotilaallista kuria – entinen naisjalkapallon suurvalta on pudonnut kehityksen kyydistä

Päivitetty kello 13.57. Rapinoe on Yhdysvaltojen kapteeni, ei varakapteeni.