Suora

  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n alkukilpailut
  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n välierät

"Viimeinen herääminen tapahtui tänä talvena" – syömistään muuttanut Rasmus Karjalainen on valmis tekemään tulosta jalkapallon huippusarjassa

Rasmus Karjalainen ei halua lähteä Hollannin pääsarjaan vain selviytymään.

jalkapallo
Rasmus Karjalainen
Rasmus Karjalainen teki KuPSissa puolentoista kauden aikana 23 maalia.Timo Hartikainen / AOP

Hollannin pääsarjaan siirtynyt Rasmus Karjalainen vakuuttaa olevansa valmis Euroopan valloitukseen. Karjalainen, 23, liittyy heinäkuussa hollantilaisen Fortuna Sittardin vahvuuteen.

– Tällaisia unelmia on ollut pienenä ja viimeisimpinä vuosina niistä on tullut tavoitteita, Karjalainen kertoi Yle Puheen Urheilukierroksen haastattelussa tiistaina.

Karjalainen teki kansallisen läpimurtonsa viime kesänä. Kuopion Palloseuran hyökkääjä johti pitkään jalkapallon Veikkausliigan maalipörssiä. Lopulta voiton vei 21 maalia iskenyt HJK:n Klauss, mutta 16 maalia viimeistellyt Karjalainen oli noussut maajoukkueeseen ja herättänyt ulkomaalaisten seurojen kiinnostuksen.

Karjalainen ei kuitenkaan tarttunut ensimmäiseen hänelle annettuun tarjoukseen. Uutta seuraa kartoitettiin huolellisesti.

Fortuna Sittard nousi toissa kaudella Hollannin pääsarjaan Eredivisieen. Viime kaudella joukkue sijoittui Eredivisiessä 15:nneksi.

– Joukkue pelaa sellaista aika tyypillistä hyökkäysvoittoista hollantilaista jalkapalloa, Karjalainen sanoi.

Ammattimaisuudessa on ollut opettelemista

Voi olla, että yksi harjoitustalvi KuPSin mukana teki Karjalaiselle hyvää ennen Euroopan valloitusta. Nuori hyökkääjä nousi nopeasti Veikkausliigan tähdeksi.

AC Oulussa Ykköstä pelannut Karjalainen debytoi Veikkausliigassa PS Kemin paidassa kesällä 2017. Seuraavana kesänä Kuopiossa laitahyökkääjästä tehtiin keskushyökkääjä ja maaliverkot alkoivat heilua. Samalla Karjalainen totutteli entistä ammattimaisempaan huippu-urheilijan elämään.

– Olen asteittain ruuvannut ammattimaisuutta aika paljon. Nykyään olen paljon enemmän urheilija kuin olin AC Oulun tai PS Kemin vuosina, Karjalainen kertoi.

– Viimeinen herääminen tapahtui tänä talvena, kun aloin seurata vielä tarkemmin, mitä syön. Olen yrittänyt myös nukkua paremmin. Nämä asiat vaikuttavat hyvinvointiin, mutta vielä on myös parannettavaa.

Alkukauden aikana Karjalainen pelasi KuPSin paidassa 11 ottelua, joissa hän teki kolme maalia. Siirrosta Hollantiin uutisoitiin tämän viikon maanantaina.

"Aivan varmasti on kova kilpailu"

Fortuna Sittardissa oli keskushyökkääjälle kova tarve, koska joukkueen viime kauden paras maalintekijä Andrija Novakovich siirtyi lainapestin päätyttyä takaisin englantilaisjoukkue Readingiin.

Karjalainen on tällä hetkellä edustusjoukkueen ainoa keskushyökkääjä, mutta lisävahvistuksia on kesän aikana varmasti vielä tulossa.

– Aivan varmasti on kova kilpailu. Sitä minä haluankin, Karjalainen sanoi.

– He odottavat minulta maaleja, mutta myös paljon muuta. Haluan kehittyä kokonaisvaltaisesti pelaajana. En halua olla pelkästään maalintekijä, vaan myös luoda maalipaikkoja muille.

Joka tapauksessa näyttää siltä, että Karjalainen saa syksyllä reilun mahdollisuuden näyttää taitonsa Hollannin pääsarjassa. Loppu on sitten itsestä kiinni.

– Ajatukseni on, että kentälle mennään tekemään se ero, eikä vaan selviytymään.

Rasmus Karjalaista haastatteli Kari Salmela.

Lue myös:

Maajoukkuehyökkääjä Rasmus Karjalainen siirtyy Kuopiosta Hollannin pääsarjaan: "Täydellinen askel minulle"

Huuhkajien hyökkääjäkomeetta pitää Euroopan kenttiä itsevarmasti seuraavana askeleena, mutta treenaa nöyrästi jopa salassa keskellä yötä: ”En tee jokaisesta harjoitteestani Instagram-tarinaa”

Suomalainen jalkapalloilu on saanut uuden kovan luokan maalitykin, joka lähtee itsevarmana ottamaan paikkansa Huuhkajista: "Tiedän tasan tarkkaan, kuinka paljon pystyn tekemään maaleja"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat