Varaushumu ei ole edes kunnolla hälvennyt, kun kulisseissa kuhisee täysi sirkus – NHL-kesästä on tulossa pitkästä aikaa kunnon hulinat ja luvassa on draamaa, jota ei kannata missata

Yle Urheilun kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi maailman kovimman kiekkoliigan tapahtumista.

Tommi Seppälän asemapaikka NHL:ssä on Vancouver. Kuva: Ian McCausland

TOMMI SEPPÄLÄN ÄNÄRIKIRJE. Tervehdys arvoisat Änärikirjeen ystävät Vancouverista! Varaustilaisuus saatiin lauantaina pakettiin täällä ja hieno show’han se taas oli – kokonaisuutena, mutta erityisesti suomalaisittain. Peräti 22 suomalaisnuorukaisen nimi huudettiin perjantain ja lauantaina aika Rogers Arenalla, joten ei se huonosti mennyt taaskaan.

Lukema on itse asiassa suomalaisen jääkiekkohistorian toiseksi paras. Kesällä 2017 Chicagossa meni 23 suomalaista.

Kaapo Kakko varattiin New Yorkiin (Rangers) odotetusti Jack Hughesin vanavedessä numerolla kaksi. Kakosta tuli Kari Lehtosen, Aleksander Barkovin ja Patrik Laineen jälkeen vasta neljäs numerolla kaksi varattu suomalainen. Ensimmäiselle kierrokselle mahtuivat lisäksi Lassi Thomson (19. Ottawa) ja Ville Heinola (20. Winnipeg).

Moni SM-liigaa seurannut pystyi toteamaan Lukossa loistaneen Heinolan potentiaalin menneellä kaudella, mutta en usko monen huomioineen Thomsonin erinomaista WHL-kautta. Brittiläisessä Kolumbiassa, Länsi-Kanadassa, Kelownan joukkueessa pelannut Thomson voitti WHL-liigan tulokaspakkien pistepörssin tehoilla 17+24=41. Thomson valittiin läntisen konferenssin vuoden tulokkaaksi sekä koko liigan toiseen tähdistökentälliseen.

Parasta oli nähdä etenkin Thomsonin ja Heinolan korviin asti venyneet hymyt Vancouverissa. Tämä on ylipäätään NHL:n varaustilaisuuden parasta antia. Aito vilpitön nuoruuden into ja innostuminen saavutetusta seuraavasta askeleesta. Kuva: Tommi Seppälä

Kuten kommentissa Yle Urheilun sivuilla viikonloppuna totesin, Suomi-kiekko jyrää juuri nyt huimalla tavalla. Kakon myötä suomalaisia on varattu varaustilaisuuden viiden kärjestä yhteensä kuusi kappaletta neljän (2016–19) edellisvuoden aikana. Tahti on historian huomioon ottaen uskomaton.

Vertailuksi mainittakoon, että vuosina 1969-2015 suomalaisia varattiin viiden kärjestä yksi vähemmän, eli viisi. Aki-Petteri Berg vuonna 1995 numerolla kolme Los Angelesiin ja Olli Jokinen vuonna 1997 kolmantena niin ikään Los Angelesiin. Kesällä 2002 Kari Lehtonen varattiin numerolla kaksi Atlantaan ja Joni Pitkänen numerolla neljä Philadelphiaan.

Aleksander Barkov tuli varatuksi Floridaan kesällä 2013 numerolla kaksi.

Eli:

Vuosina 1969–2013 suomalaisia varattiin viiden kärjestä viisi.

Vuosina 2016–2019 suomalaisia varattiin viiden kärjestä kuusi.

Vertailuksi voimme vielä todeta, että esimerkiksi kanadalaisia on varattu viiden kärjestä vuosina 2016–2019 niin ikään kuusi. Leveydessä Suomi ei tietenkään pärjää, mutta kärjen osalta kertoma on karua. Viiden ja puolen miljoonan kansa tappelee tasapäin maailman suurimman jääkiekkomaan kanssa. Maan, jonka populaatio huitelee jossakin 37 miljoonan tuolla puolen.

Eikä tämä tähän ole jäämässä.

HIFK:n Anton Lundell on ainakin tällä päivämäärällä selkeästi top 5 -kauraa Montrealissa kesällä 2020 järjestettävässä varaustilaisuudessa. Myös Tapparan Kasper Simontaival saattaa olla ykköskierroksen miehiä tulevana kesänä.

Montrealissa kannattaa pitää silmällä myös länsinaapurin tekemisiä. Alexander Holtz ja Lucas Raymond ovat näillä näkymin molemmat viiden kärjessä, parhaassa tapauksessa jopa kolmen kärjessä. Muutenkin sinikeltaiset ovat liikkeellä leveällä rintamalla jälleen ensi kesänä.

Pohjolassa lätkällä kulkee mukavasti, vai miten…

Puheenaihe nyt

Vapaiden agenttien – rajoitettujen tai rajoittamattomien – markkinat ovat NHL:n kuumin puheenaihe jälleen heti varaustilaisuuden jälkeen. Ensimmäinen mielenkiintoinen osa vapaiden agenttien markkinoita ovat niin sanotut ”qualifying offerit”, jotka piti antaa rajoitetuille vapaille agenteille tiistaina viimeistään kello 16.00 itärannikon aikaa.

Qualifying offer on muodollisuus, ja tärkeä sellainen, liittyen rajoitettuihin vapaisiin agentteihin. Qualifying offer on niin sanottu perustarjous, minimitarjous, joka pitää pelaajan oikeudet seuralla, vaikka tämä ei sopimustarjousta hyväksyisikään. Jos QA:a ei tule eikä sopimusta synny heinäkuun ensimmäiseen päivään mennessä, pelaajasta tulee rajoittamaton vapaa agentti, joka voi valita seuransa vapaasti.

Nähtäväksi jää, päättyykö nuoremman Granlundin NHL-ura tähän. Kuva: Jeff Vinnick/Getty Images

Toisaalta vaikka Qualifying offer on tehty, muut seurat voivat tarjota rajoitetulle vapaalle agentille sopimusta 1.7. alkaen, mikäli pelaaja ja tämän vanha seura eivät ole siihen mennessä päässeet sopimukseen. Tällaista väliintuloa kutsutaan ”Offer sheetiksi”.

Jos esimerkiksi Carolina on kuitenkin iskenyt pöytään Qualifying offerin, se pystyy pitämään Sebastian Ahon itsellään offer sheetista huolimatta tarjoamalla tälle samanlaisen sopimuksen kuin alkuperäisen sopimustarjouksen tehnyt seura tarjosi. Jos Carolina ei tarjoa samaa, se menettää pelaajan, mutta saa korvaukseksi toiselta seuralta varausvuoroja sopimuksen arvon mukaisesti.

Toki on myös niin, että vaikka QA:a ei tule, pelaaja voi silti myöhemmin päästä sopimukseen vanhan seuransa kanssa.

Tiistai oli tältä osin tärkeä päivä suomalaisille.

Qualifying offerin saivat odotetusti Coloradon Mikko Rantanen, Carolinan Sebastian Aho, Winnipegin Patrik Laine, Toronton Kasperi Kapanen ja Edmontonin Jesse Puljujärvi. Lisäksi sen saivat Dallasin Julius Honka ja San Josen Antti Suomela.

Suomalaisista ilman QA:a jäivät Floridasta jo Jokereihin siirtynyt Henrik Haapala, Los Angelesin Alex Lintuniemi ja Vancouverin Markus Granlund. Tällaisista pelaajista tulee heinäkuun ensimmäisenä rajoittamattomia vapaita agentteja, jotka voivat valita seuransa vapaasti.

Haapala ja Lintuniemi eivät olleet NHL-pelaajia, mutta Granlund oli.

Trendejä ja taktiikkaa

Todellinen herkku käynnistyy kuitenkin vasta heinäkuun ensimmäisenä, koska silloin aukeaa pelaajamarkkinat. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että kisa vapaista agenteista käynnistyy toden teolla. Samalla näemme, pääsemmekö vihdoin käsiksi yllä mainittuihin ”Offer sheeteihin”.

Yleinen konsensus nimittäin on, että harvoin käytetyt offer sheetit saattavat hyvinkin olla tänä kesänä käytössä, markkinoilla on niin kuumia pelaajia vailla sopimusta. Toronton Mitch Marner, 21, on supertähti, joka jätti viime viikolla pöydälle 88 miljoonan sopimustarjouksen. Tämä on ehdottomasti tilanne, jota kannattaa seurata.

Rajoitetuista vapaista agenteista ilman sopimusta ovat muun muassa Mikko Rantanen, Patrik Laine, Sebastian Aho ja Kasperi Kapanen. Muita kuumia nimiä niin sanotuilla RFA-markkinoilla ovat Marnerin lisäksi Tampan Brayden Point, Calgaryn Matthew Tkachuk, Vancouverin Brock Boeser ja Winnipegin Kyle Connor.

Jos seurat eivät löydä sopua näiden pelaajien kanssa maanantaihin mennessä, ei kannata yllättyä, jos joku iskee väliin. Toivottavasti iskee, koska siitä se sirkus syntyy.

Kokonaan toinen keskustelu liittyy rajoittamattomiin vapaisiin agentteihin.

Mihin haluaa Jarmo Kekäläiseltä karkaamassa oleva venäläistähti Artemi Panarin? Panarin ja niin ikään Columbuksesta lähdössä oleva maalivahti Sergei Bobrovski postailivat pari päivää sitten kuvia Instagramiin Floridasta, jonka uskotaan olevan vahvoilla venäläisten kanssa. Toisaalta pohjoisamerikkalaislähteet kertoivat Panarinin tavanneen Coloradon seurajohtoa viikonloppuna.

Columbuksen Matt Duchene on niin ikään mielenkiintoinen nimi. Duchene on pelaaja, jota Nashville on halunnut jo pitkään, ja yleinen ymmärrys on, että P.K. Subban kaupattiin viikonloppuna New Jerseyyn, jotta palkkakattokirjoihin saatiin tilaa Duchenelle. Kanadalaispelaaja on kantrimusiikin ystävä ja tällä on asuntokin jo Nashvillessa, joten…

Bobrovski muuten laittoi Instagram-kuvan myös lentolipusta New Yorkiin. Islandersin on uskottu olevan yksi niistä seuroista, joka on markkinoilla olevien agenttien – rajoittamattomien ja rajoitettujen – perässä.

San Josen Joe Pavelski on myös kuuma nimi. Sen jälkeen, kun San Jose iski mammuttisopimuksen pöytään Erik Karlssonille, on ollut selvää, että Sharksin palkkakattotilanne ajautuu nopealla tahdilla vaikeaksi. Pavelskin uskotaan haluavan sopimukseensa pituutta, mutta onko San Josella mahdollisuutta tarjota sitä samaan aikaan, kun Timo Meier ja Kevin Labanc tarvitsevat palkankorotuksen ja Joe Thorntonkin haluaa takaisin?

Kanadalaisen Sportsnetin lähteiden mukaan Chicago voisi olla yksi potentiaalinen vaihtoehto Pavelskille, mikäli sopu San Josen kanssa ei synny.

Muista suuremmista nimistä Islandersin Andres Lee haluaisi tiettävästi jatkaa Brooklynissa, ja se lienee myös GM Lou Lamoriellon toive, mutta toistaiseksi sopua ei ole syntynyt. Varmaa on vain, että ottajia riittää, jos tämä mies ajautuu vapaille markkinoille.

Edessä on pitkästä aikaa todella herkullinen pelaajamarkkinasirkus. Ei muuta kuin popparit esiin!

Voittavaa tekemistä

Vancouverin varaustilaisuuden yhteydessä nähtiin myös hienoja kunnianosoituksia. Vancouver Canucks, joka luonnollisesti isännöi tilaisuutta, toi heti alkuun perjantaina lavalle kaupungissa kulttimaineeseen nousseen Alexandre Burrowsin. Henrik ja Daniel Sedinin vierellä hiekkapaperipelaajana maineeseen noussut Burrows päätti uransa Ottawassa, mutta on länsirannikolla edelleen suuri sankari. Burrows menee tulevan kauden aikana niin sanottuun ”Ring of Honouriin”, joka kiertää hallia katon rajassa. Aiemmin vastaavan kunnian ovat saaneet Kirk MacLean, Orland Kurtenbach, Thomas Gradin, Harold Snepsts, Pat Quinn ja Mattias Öhlund.

Ruotsalaislegendojen paidat nousevat hallin kattoon Vancouverissa ensi helmikuussa. Kuva: Tommi Seppälä

Suurempi uutinen pamahti eetteriin kuitenkin hieman myöhemmin. NHL-komissaari Gary Bettman ilmoitti, että Henrik ja Daniel Sedinin paidat (33 ja 22) nousevat areenan kattoon helmikuussa. Kunnianosoitus on ruotsalaisten kohdalla ehdottomasti ansaittu. Puhumme NHL-historian kenties parhaasta parivaljakosta, joka vieläpä pelasi koko uransa Vancouverissa.

Uutinen palautti mieleeni vuoden 1999 varaustilaisuuden – todennäköisesti NHL-historian huonoimman sellaisen.

Vancouverin tuolloinen GM Brian Burke veteli nimittäin naruista tavalla, jota emme näe enää koskaan. Vuoden 1999 MM-kisoissa ruotsalaisiin ihastunut Burke oli päättänyt saada veljeksistä molemmat Vancouveriin, joten edessä oli melkoinen vääntö ennen kuin Canucks pääsi huutamaan ruotsalaisten nimet.

Vancouverilla oli tuolloin itsellään varausvuoro numero kolme. Ensimmäiseksi Burke hankki vuoron numero neljä Chicagosta lähettämälle tuuliseen kaupunkiin uransa huipulla pelanneen puolustajan Bryan McCaben ja vuoden 2000 ykköskierroksen varauksen.

Tämän jälkeen kuuma irlantilainen huusi puhelimessa yötä myöten Tampa-GM Rick Dudleyn kanssa saadakseen tältä koko varaustilaisuuden ensimmäisen vuoron. Lopulta Dudley antoi periksi: Canucks antoi Tampalle tilaisuuden 4., 75., ja 88. vuoron, minkä jälkeen Vancouver piti hallussaan vuoroja yksi ja kolme.

Sitten Burke teki sopimuksen Atlantan kanssa: Atlanta saisi ykkösvuoron, kunhan eivät ottaisi Sedinejä. Atlanta varasi Patrik Stefanin, minkä jälkeen Burke nousi lavalle ja toivotti Sedinit tervetulleiksi Vancouveriin. GM:t olivat tuolloin poikkeuksellisen löysiä kärkivuorojen suhteen, koska yleinen ajatus oli, että käsillä oli heikko ikäluokka.

Ja olihan se. Hyvänen aika sentään, ykköskierroksella varatuista pisimpään NHL:ssä Sedinien jälkeen pelasi peruspakki Barrett Jackman (876 ottelua).

Burken mukaan tämä ei edes tunnistanut lavalla, kumpi veljeksistä oli kumpi (tämä on täysin tavallista), joten nämä vain pitivät paitoja ilmassa ja lopulta Daniel nappasi paidoista omansa. Tämän tarinan vuoksi kaksoset pelasivat NHL:ää numeroilla 22 ja 33. Kun Sedinit viime vuonna lopettivat, Burke sai paketin, jossa oli molempien paidat nimikirjoituksilla ja kiitoksilla varustettuina.

Tätä voinee sanoa kaikilta osin voittavaksi tekemiseksi.

Burke-detaljeista kiitos kollegalle ja hyvälle toverille Ben Kuzmalle.

Suomi-nurkka

Suomi-nurkassa vielä kiinni kotimaisten pelaajien sopimustilanteisiin.

Kanadalainen John Shannon heitti nimittäin radiossa aiemmin viikolla, että Carolina olisi tarjonnut Sebastian Aholle kahdeksaa vuotta ja 48 miljoonaa. Vaikka meille peruspenoille summa kuulostaa huimalta, Ahon tapauksessa kyseessä on lähinnä loukkaus, suoranainen solvaus. Jos Shannonin jutut pitävät paikkansa, pelaaja ja seura ovat vielä todella kaukana toisistaan.

Aho on ehdottomasti yksi niistä pelaajista, joista pihinä tunnetun Carolinan sietäisi olla huolissaan. Mikäli sopimus ei ole tehtynä maanantaihin mennessä, leikistä voi tulla kallista, jos jokin muu seura iskee väliin. Ja miksei iskisi, jos tällainen mies heiluu vapailla markkinoilla?

Sebastian Ahon saama avaustarjous oli lähinnä loukkaus. Kuva: Getty Images

Vähintään yhtä mielenkiintoinen on Patrik Laineen tilanne. Etenkin, kun huomioon otetaan, ettei pelaajan ja seuran avioliitto todellakaan elä mitään kukoistuskautta.

San Josen Joonas Donskoi on sen sijaan tiettävästi suuntaamassa vapaille markkinoille. San Jose on palkkakattotilanteensa kanssa kovassa ahdingossa, joten heikon kauden pelannut Donskoi ei ole seuran prioriteeteissa kovin korkealla. Hyvä uutinen sen sijaan on, että eri lähteiden mukaan kiinnostusta Donskoita kohtaa on olemassa.

Jäämme seuraamaan tilanteita.

Kiitos rakas Änäriperhe tästä keväästä. Kirjeen kirjoittaminen oli mukavaa hommaa ja erityisen mukavaa se oli, koska te osallistuitte sen tekemiseen ja kehittämiseen. Posti kulki ja kusti polki molempiin suuntiin. Nyt vetäkäämme pelaajamarkkinoiden rauhoituttua hieman happea ja nauttikaamme kesästä ilman jääkiekkoa.

Syksyllä pamahtaa taas kirje nimittäin postiin!

Hyvää kesää ja kiitos, kun olette, luette ja tuette.

Bless!

Tommi Seppälä, Vancouver

Muokattu 26.6.2019 kello 17.02: Korjattu Aki-Petteri Bergin varausnumeroksi kolme. Aiemmin jutussa luki, että hänet olisi varattu toisena.

Muokattu 26.6.2019 kello 18.02: Korjattu, että Joni Pitkänen varattiin vuonna 2002 Philadelphiaan, ei Pittsburghiin.

Aiempia kirjeitä