Suora

 • Assembly Winter 2020: CS:GO -turnauksen pudotuspelit
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Rasnov
 • Ski Tour, sprintit, Trondheim
 • Ski Tour, sprintit, Trondheim
 • Miesten viesti, Anterselva
 • Urheilustudio 22.2.
 • Yhdistetyn hiihto-osuus, Trondheim
 • Urheilustudio 22.2.
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Rasnov
 • Urheiluruutu
 • Rallin SM, Mikkeli
 • Urheiluruutu
 • Assembly Winter 2020: CS:GO loppuottelu

Matti Mattssonin valmennuksessa on haettu henkistä kestävyyttä matkalla kohti Tokiota – "Minun parasta uintiani ei ole vielä nähty"

Porilaisuimari valmistautuu heinäkuussa Etelä-Koreassa pidettäviin MM-kisoihin, mutta sitä ennen hän kilpailee SM-kisoissa Espoossa. Ulkona uitavissa SM-kisoissa hän haluaa saada mahdollisimman monta hyvää starttia.

Matti Mattsson
Kilpauimari Matti Mattsson
Matti Mattsson harjoittelee Porin uimahallissa.Tapio Termonen / Yle

Matti Mattssonilla on takanaan onnistunut harjoituskausi ja kilpailukausikin on alkanut hyvin. Reilu kaksi vuotta kestänyt yhteistyö nykyisen valmentajan Eetu Karvosen kanssa näyttää tuottavan tulosta.

– Olemme kehittyneet koko ajan treeneissä ja olemme saaneet hiottua tekniikkaa, Mattsson sanoo.

Mattssonin harjoittelussa määrä on vähentynyt, mutta laatuun on yritetty satsata sitäkin enemmän. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kisavauhtia on pidetty yllä myös harjoituksissa.

Torstaina alkavissa SM-kisoissa Mattsson ui neljä matkaa ja tavoitteet ovat psykologisella puolella. Mattssonin valmentaja Eetu Karvonen toivoo, että Mattsson pystyisi parantamaan suoritustaan koko kisojen ajan.

– Espoossa voi päästä harjoittelemaan kahdeksan kertaa sitä prosessia, minkä pitäisi toimia automaattisesti MM-kisoissa, Karvonen sanoo.

Espoon SM-kisoissa Mattssonin matkoja ovat 100 ja 200 metrin rintauinti, 100 metrin sekauinti ja 50 metrin perhosuinti.

Valmennuksessa keskitytään osaamiseen

Matti Mattsonin ennätys päämatkalla 200 metrin rintauinnissa on kuuden vuoden takaa. Silloin Mattsson ui Barcelonassa MM-pronssia ajalla 2.08.95.

Matti Mattsson ja valmentaja Eetu Karvonen
Eetu Karvonen on valmentanut Matti Mattssonia reilu kahden vuoden ajan.Tapio Termonen / Yle

Nykyään tuo sama aika ei todennäköisesti riitä mitaleille arvokisoissa. Eniten maailman kärki menee karkuun käännöksissä. Valmentaja Eetu Karvonen on tietoinen asiasta mutta haluaa keskittyä onnistumisiin. Hän muistuttaa, että maailman Top 20 -uimareilla ei ole kovin suuria fyysisiä eroja keskenään.

– Osa urheilijoista pystyy saamaan itsestään kaiken irti aina silloin kun sitä tarvitaan. Siihen me Matin kanssa pyrimme, Karvonen sanoo.

Parasta on lupa vielä odottaa

Matti Matssonilla on harvinainen sairaus, joka vie kaikki karvat hänen iholtaan. Sairaus aiheutti ensi vaiheessa pohtimista ja päänvaivaa, mutta uimiseen sillä ei ole vaikutusta.

Pian SM-kisojen jälkeen Mattsson osallistuu tämän kauden pääkisoihin, eli uinnin MM-kisoihin. Etelä-Koreassa pidettävissä MM-kisoissa Mattsson ui vain päämatkansa eli 200 metrin rintauinnin.

Maailmanmestaruuskilpailut ovat Mattssonin uralla eräänlaiset välikisat, sillä päätavoite on ensi vuoden olympialaisissa Tokiossa. Olympialaisten aikaraja alittui jo viime keväänä Tukholmassa. Mattsson uskoo, että MM-pronssiaika on vielä alitettavissa.

– Olen sitä mieltä, että minun parasta uintiani ei ole vielä nähty. Se on vasta tulossa, Mattsson sanoo.

Lue myös:

Mattsson rytisti niukasti kolmansiin olympialaisiinsa – "Lähelle se jäi!"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat