1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. FIFAn jalkapallon naisten MM 2019

Donald Trumpin ja Yhdysvaltojen naisten MM-futistähden sanasota käy kuumana! Presidentti tykitti Twitterissä: "Suorita työsi!"

Megan Rapinoe kertoi aiemmin, että hän ei aio mennä Valkoiseen taloon vierailulle, jos Yhdysvallat voittaa MM-kultaa tänä kesänä.

Donald Trump Valkoisessa talossa 25. kesäkuuta. Kuva: EPA-EFE/Yuri Gripas / POOL

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ja maan naisten jalkapallomaajoukkueen kapteenin Megan Rapinoen välille on syntynyt viime päivinä sanasota.

Kaikki alkoi maanantaina, kun Trump kommentoi Rapinoen toimintaa käynnissä olevissa MM-kisoissa Ranskassa. Trumpin kovana kriitikkona tunnetuksi tullut Rapinoe ei suostu laulamaan Yhdysvaltojen kansallislaulua ennen pelejä. Rapinoe protestoi tällä tavalla Trumpin politiikkaa ja on aiemmin polvistunutkin kansallislaulujen aikana. Hän osallistui amerikkalaisen jalkapallon supertähti Colin Kaepernickin käynnistämään poliisiväkivaltaa vastustaneeseen kampanjaan. Alkuviikosta Trump sanoi amerikkalaismedia The Hillin haastattelussa, että Rapinoen käytös ei ole soveliasta.

Suomen aikaa myöhään tiistaina jalkapallomedia Eight by Eight julkaisi Rapinoen haastattelun. Eight by Eightin Twitter-tilin videolla Rapinoe antoi suorasukaisen vastauksensa mahdollisesta vierailusta Valkoiseen taloon, jos Yhdysvallat voittaisi mestaruuden.

– En aio mennä v***n Valkoiseen taloon. Ei meitä sinne kutsuta. Epäilen niin, Rapinoe sanoi Eight By Eightille.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Rapinoe oli Valkoisessa talossa vierailulla vuonna 2015, kun Yhdysvallat juhli edellisissä kisoissa maailmanmestaruutta. Silloin kutsun esitti presidenttinä toiminut Barack Obama.

Trump kommentoi Rapinoen lausuntoa keskiviikkona perinteiseen tyyliinsä Twitter-tilillään. Trump esimerkiksi kehuskeli ja väitti vastauksessaan, että tummaihoisten työttömyys on nyt pienintä koskaan Yhdysvaltojen historiassa.

– Liigat ja joukkueet rakastavat tulla Valkoiseen taloon. Olen Yhdysvaltojen ja naisten jalkapallon suuri fani. Mutta Meganin pitäisi voittaa ennen kuin puhuu. Suorita työsi! Trump kirjoitti Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

Viime kesänä Trump ei kuitenkaan kutsunut koripalloliiga NBA:n mestaria Valkoiseen taloon, koska esimerkiksi liigan supertähdet LeBron James ja Stephen Curry olivat kritisoineet Trumpia. Perinteisesti Amerikan suurten liigojen voittajat on kutsuttu kesällä vierailulle Yhdysvaltojen presidentin luokse.

– Emme ole vielä kutsuneet Megania tai joukkuetta. Mutta nyt minä kutsun joukkueen, voittavat tai häviävät. Meganin ei pitäisi koskaan halveksia maatamme, Valkoista taloa tai lippuamme erityisesti sen takia, mitä hänen ja joukkueensa eteen on tehty. Ole ylpeä edustamasi lipusta. Yhdysvalloilla menee HYVIN.

Ennen kisoja ja niiden aikana Yhdysvalloissa ovat puhuttaneet paljon naisten maajoukkueen palkkiot. Taistelu alkoi jo vuonna 2016, kun viisi MM-kultajoukkueen nimekästä pelaajaa (Carli Lloyd, Megan Rapinoe**,** Rebecca Sauerbrunn, Hope Solo ja Alex Morgan) jätti Yhdysvaltain työtasa-arvokomissiolle valituksen liiton toiminnasta. Vuoden 2015 maailmanmestarit nettosivat voitostaan kaksi miljoonaa dollaria, kun neljännesvälieriin Brasilian MM-kisoissa 2014 selviytynyt miesten maajoukkue sai suorituksestaan yhdeksän miljoonaa dollaria.

Tuorein käänne nähtiin muutama kuukausi sitten, kun naisten maajoukkue haastoi maaliskuussa maan jalkapalloliiton oikeuteen syyttäen liittoa sukupuolisyrjinnästä.

Wall Street Journal kertoi (siirryt toiseen palveluun) viime viikolla, että Yhdysvaltojen naisten maajoukkue on tuonut enemmän rahaa liitolle kuin miesten maajoukkue vuoden 2015 maailmanmestaruuden jälkeen. Vuosina 2016–2018 naisten pelien tuotto oli noin 50,8 miljoonaa Yhdysvaltojen dollaria. Miesten peleistä saatu vastaava tuotto oli noin 49,9 miljoonaa dollaria.

Yhdysvallat kohtaa paljon odotetussa MM-kisojen puolivälierässä Ranskan perjantaina. Ensimmäisessä puolivälierässä torstaina pelaavat vastakkain Englanti ja Norja.

Yle näyttää suorana kaikki MM-kisojen ottelut. Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit sekä kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis.

Lue seuraavaksi:

Megan Rapinoe on kävelevä protesti, kuten hän on itse sanonut. Kuva: Julien Mattia/NurPhoto via Getty Images

MM-kisojen ennakkosuosikin tähti on yhtä aikaa aktivisti ja huippujalkapalloilija – Megan Rapinoe on saanut tempauksillaan häirikön maineen

Donald Trump on suututtanut viime vuosina monia muitakin urheilutähtiä. Kuva: Saul Loeb / AFP

Kommentti: Trump haastoi supertähdet – Enää edes urheilu ei yhdistä Yhdysvaltoja

Lue lisää:

"Tuo ei ole soveliasta" – Donald Trump kritisoi Yhdysvaltojen supertähden toimintaa naisten MM-jalkapallossa

"Tuomareita kohtaan epäreilu tilanne" – Yle Urheilu selvitti, kuinka paljon kohutut videotarkistukset ovat vieneet aikaa MM-kisoissa

Kuukausia odotettu superpeli, tyylien taisto sekä Norjan ja Ruotsin mahdollisuus komeaan saavutukseen – lue analyysit ja tiedät asetelmat MM-jalkapallon huimiin puolivälieriin