Suora

  • Urheiluruutu

Romanialaisen jalkapallolegendan poika takoo maaleja nuorten EM-kisoissa – haluaa ohittaa isänsä saavutukset: "Olen oppinut kaiken häneltä"

Ianis Hagin tähdittämä Romania kohtaa torstaina alle 21-vuotiaiden jalkapallon EM-kisojen välierässä Saksan.

jalkapallo
Ianis Hagi
Ianis Hagi käyttää maajoukkueessa isänsä pelinumeroa 10.Getty Images

Jalkapalloilu tarttuu helposti isältä pojalle. Isä tekee hienon uran ja poika pyrkii kiivasti jahtaamaan isänsä saavutuksia. Yksi edellisen kuvauksen täyttävä parivaljakko löytyy Romaniasta: Gheorghe ja Ianis Hagi.

Ianisin isä Gheorghe kuuluu romanialaisen jalkapalloilun suurimpiin nimiin. Hän edusti pitkän uransa aikana muun muassa Real Madridia ja FC Barcelonaa. Ura loppui vuonna 2001, jonka jälkeen legenda on toiminut valmennustehtävissä.

– Olen oppinut kaiken jalkapallosta häneltä. Olen kiitollinen, että hän minulla on sellainen valmentaja ja isä kuin hän, Ianis Hagi kertoo Sky Sportsin haastattelussa.

Romanialainen jalkapallo takaisin menestyksen teille

Romaniassa jalkapalloilu nousi kukoistukseen 1990-luvun puolivälissä ja 2000-luvun alussa. Romania venyi puolivälieriin MM-kisoissa vuonna 1994, jossa Ruotsi tiputti joukkueen jatkosta rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Joukkue raivasi tiensä myös vuonna 2000 EM-kisoissa kahdeksan parhaan joukkoon. Yksi joukkueen menestyksen arkkitehdeista oli tuolloin Gheorghe Hagi.

Sen jälkeen Romanian meno on hyytynyt, ja sen tietää myös Ianis.

– Me yritämme saada joukkueemme takaisin siihen, missä olimme aikoinaan. Isä yrittää rakentaa uutta sukupolvea ja saada takaisin nuoria jalkapallon pariin, Romanian pääsarjajoukkue Viitorul Constanțassa pelaava Hagi kertoo.

Ianis Hagi
Ianis Hagi haluaa tehdä paremman uran kuin isänsä.Getty Images

Nimi painaa selässä, mutta hyvällä tavalla

Romanialainen jalkapallo on taas oikeilla raiteilla. Ainakin nuorten alle 21-vuotiaiden MM-kisojen esityksiä peilaten asioita on tehty oikein. Romania kohtaa Saksan välierissä torstaina. Saksa tuskin kuitenkaan hetkauttaa Romanian pelaajia, koska jalkoihin jäi turnauksen alkulohkossa Kroatia ja Englanti. Ranskaa vastaan joukkue pelasi 0–0-tasapelin.

Hagi maalasi Kroatiaa ja Englantia vastaan kahdesti ja kantaa kunnialla perheensä viittaa kisoissa.

– On kunnia edustaa perheeni nimeä, mutta on myös vaikeaa olla legendan poika. Yritän vain kehittyä ja ohittaa isäni saavutukset, keskikenttäpelaajana operoiva Hagi lataa.

Isässä ja pojassa on paljon samaa. Isä Hagi pelasi taitavasti molemmilla jaloilla. Tämä oppi tarttui Ianisiin jo nuorella iällä.

– Lapsesta asti hän aina kertoi minulle, että pitää käyttää molempia jalkoja. Minusta on videoita, joista näkee, kun hän opetti minua pelaamaan myös oikealla jalalla. Olin silloin kahden ja kolmen vuoden ikäinen.

Yle näyttää Romanian ja Saksan kohtaamisen suorana torstaina Areenassa kello 18.50 alkaen. EM-turnaus pelataan Italiassa.

Pääset katsomaan ottelua tästä.

Lue myös:

Tuomaripomo Collina on tyytyväinen VAR-järjestelmään MM-kisoissa – "Olemme yllättyneitä kritiikistä"

Donald Trumpin ja Yhdysvaltojen naisten MM-futistähden sanasota käy kuumana! Presidentti tykitti Twitterissä: "Suorita työsi!"

ManU lähellä historiansa kalleinta puolustajahankintaa

Lähteet: Sky Sports

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat