Kun Lapuan Janette Lepistö rikkoi 55 vuotta vanhan ennätyksen, ei hän ollut siitä moksiskaan – lyöjäkuningatar paljasti, miksi Virkiän kausi on alkanut hurjalla voittoputkella

Ennätyksiä lyöjäjokeri Janette Lepistöllä riittää. Viimeisimmästään hän sai kuulla sosiaalisen median kautta.

Janette Lepistö on tehnyt paljon henkilökohtaisia ennätyksiä ja komeita tilastokirjauksia, mutta Suomen mestaruus tekisi lyöjäjokerin todella onnelliseksi. Kuva: Tomi Hänninen

Naisten Superpesis ei palannut juhannustauolta vaatimattomasti hissutellen, vaan päinvastoin. Virkiän Janette Lepistö pisti lapualaisyleisön keskiviikkoiltana sekaisin iskemällä rikki yli 55 vuotta vanhan ennätyksen ottelussa lyötyjen juoksujen määrässä.

Lyöjätaituri itse sai tietää ennätyksestään vasta ottelun jälkeen.

– Somesta taisin lukea Superpesiksen päivityksen, kun minut oli merkattu siihen, ja sieltä sain sen selville, Lepistö naurahtaa Yle Urheilun haastattelussa.

Lepistön ennätys kirjataan lukuihin 3+13. Se tarkoittaa, että seitsemän lyöntivuoron aikana Lepistö iski keskiarvolla selvästi yli kaksi juoksua per lyöntivuoro.

Helsingin Pallo-Tovereita edustaneen Leena Jääskeläisen 21. kesäkuuta 1964 tehty aiempi ennätys oli 5+10. Vanha ennätys ehti siis 55 vuoden ja viiden päivän ikään ennen kuin 23-vuotias Lepistö tuli ja pisti sen uusiksi.

– Olihan se mielenkiintoista, kun se ennätys oli niin vanha ja se oli sillä lailla historiallinen ja hieno juttu. Mutta ei niitä sillä tavalla itse ajattele, Lepistö tuumasi eikä turhia ennätyksestään ilakoinut.

Viime vuosien aikana, kun ei ole finaaleja päässyt pelaamaan eikä ole sitä kirkkainta saavuttanut, niin kyllä mestaruus on se suurin unelma. Se on päämäärämme ja siksi tätä tehdään.

Janette Lepistö

Moninkertaisella ennätysnaisella on yksi unelma

Janette Lepistölle ennätykset ovatkin melkein arkipäivää.

Toukokuussa naiselle tuli täyteen 400 lyötyä juoksua naisten Superissa, viime kaudella hän juhli kaikkein aikojen kovinta lyötyjen juoksujen määrää (9+86=95) koko kaudella. Hän on ollut neljästi peräkkäin, vuosina 2015–2018, sekä lyöjätilaston että tehopistetilaston voittaja. Tällä kaudella 13 ottelussa lyöjätilaston kärkipaikalle Lepistö on noussut juoksuilla 5+48=53.

Takaraivossa moninkertaisella lyöjäkuningattarella on paljon isompi haave: Suomen mestaruus.

– Viime vuosien aikana, kun ei ole finaaleja päässyt pelaamaan eikä ole sitä kirkkainta saavuttanut, niin kyllä mestaruus on se suurin unelma. Sitä kohti on koko joukkueena marraskuulta asti tehty hommia. Se on päämäärämme ja siksi tätä tehdään. Sen haluaisin tänä kesänä saavuttaa, Lepistö summaa.

Virkiän kausi on alkanut komealla 13 ottelun voittoputkella. Kuva: Tomi Hänninen

Lepistö on toki juhlinut Suomen mestaruutta aiemminkin, mutta kuten Lapualla niin hyvin muistetaan, on edellistä kultamitalia juhlittu viimeksi 2015. Se on pitkä aika menestymään tottuneelle seuralle.

Nyt kausi on kuitenkin alkanut mykistävän hyvin. Kolmentoista ottelun jälkeen Virkiällä on tilillään 13 voittoa.

Joukkueen menestyksellä onkin ennätysnaiselle paljon enemmän merkitystä kuin henkilökohtaisilla onnistumisilla.

– Yritän aina miettiä, että onko niillä merkitystä vai ei. Se on jotenkin jännä, että kauden aikana sitä vain pelaa ja on tavallaan jossain kuplassa tai sumussa, että ei niitä sillä tavalla mieti. Kauden jälkeen niitä kauden aikaisia tapahtumia tulee käytyä enemmän läpi.

– Mutta kyllähän hyvä joukkue mahdollistaa omaakin pelaamista aika paljon, että on mahdollista päästä yrittämään joitain suurempia juttuja, Lepistö jatkaa.

Uskallamme pelata rohkeasti emmekä pelkää epäonnistumisia. Teemme rohkeita ratkaisuja kentällä, ja se on minusta kantanut meitä.

Janette Lepistö

Viime kausi tunnusteltiin, tällä kaudella menestytään

Kaudelle 2018 Lapuan joukkue kävi läpi kovan uudistusmyllyn. Räpylänsä narikkaan nostivat kauden 2017 päätteeksi sellaiset Virkiän tähdet kuten Emmi Pippola, Elli Kattelus, Saija-Maria Saari ja Paula Saloranta (nykyisin Alexander Saloranta). Myös pelinjohto meni uusiksi. Se tuotti neljännen tilan ja jätti lapualaiset pitkästä aikaa mitalien ulkopuolelle.

– Isot muutokset ottavat aikaa. Vaikka siinä oli pitkä talviharjoittelukausi alla, niin kyllä siinä aina kestää, että löytyy se yhteinen juttu ja se, mikä meille sopii parhaiten. Nyt olemme, ehkä viime kaudesta oppineena, löytäneet joukkueemme pelityylin, Lepistö kertaa.

Lepistön mukaan menestys perustuu siihen, että jokainen pelaaja tekee sovittuja asioita.

– Se luo varmuutta, että meidän hommamme toimii ja kaikki pelaavat yhteen.

Pienen houkuttelun jälkeen Lepistö suostuu paljastamaan Virkiän pelin salaisuudenkin.

– Uskallamme pelata rohkeasti emmekä pelkää epäonnistumisia. Teemme rohkeita ratkaisuja kentällä, ja se on minusta kantanut meitä.

Lue myös: