Suora

  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix
  • Elävä arkisto esittää
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu

Beachin suomalaispari tähtää MM-kisojen kautta Tokion olympialaisiin noin 100 000 euron vuosibudjetilla – "Yksi pallo ja yksi erä kerrallaan mennään"

Ennen Saksan MM-kisoja Taru Lahti-Liukkonen ja Anniina Parkkinen ovat maailmanrankingissa sijalla 17. Tavoitteena on olla alkulohkossa kahden parhaan joukossa ja päästä suoraan jatkopeleihin.

beach volley
Taru Lahti-Liukkonen ja Anniina Parkkinen
Anniina Parkkinen (vas.) ja Taru Lahti-Liukkonen edustavat Suomea Saksan MM-kisoissa.CEV

Maailmanrankingin mukaan beach volleyn paras suomalaispari on tällä hetkellä Taru Lahti-Liukkonen ja Anniina Parkkinen. He ovat rankingissa sijalla 17 ja tavoittelevat jatkopaikkaa Saksan MM-kisojen neljän joukkueen alkulohkosta. Tavoite on realistinen.

– Totta kai ensisijainen tavoite on päästä lohkosta jatkoon. Siihen vaaditaan vähintään kaksi voittoa, jotta on varmasti jatkossa. Mutta jopa yhdellä voitolla voi päästä, kertoo Taru Lahti-Liukkonen Yle Urheilulle.

Lahti-Liukkosen ja Parkkisen niin kutsuttu MM-kisojen kenraaliharjoitus eli Ostravan turnaus Tšekissä sujui loistavasti. Paikalla olivat kaikki maailman huippuparit, ja suomalaiset sijoittuivat viidenneksi.

– Vitossija maailman kovimpien seurassa on todella kova suoritus ja se antaa totta kai uskoa. Siitä jäi hyvä fiilis, koska meidän peli ei ollut ihan vielä "huippuhuippua". Siitä jäi nälkää tosi paljon, sanoi Lahti-Liukkonen.

MM-kisoista tarjolla huippupisteet Tokion olympiarankingiin

Saksan Hampurissa pelattavissa MM-kisoissa 48 joukkuetta on jaettu 12:een neljän joukkueen lohkoon. Suomi pelaa L-lohkossa yhdessä Brasilian, Slovakian ja Meksikon kanssa ja sillä on hyvät jatkomahdollisuudet. Lohkon voittajasuosikki on toki maailmanrankingissa 13. oleva Brasilia.

– Emme tietenkään lähde häviämään. Mielestäni meillä on tosi hyvät mahdollisuudet voittaa peli, kun pelataan rohkeaa omaa peliä. Siitä tulee varmasti tosi tiukka ottelu, kertoi Anniina Parkkinen.

Lohkoista kaksi parasta joukkuetta ja neljä parasta kolmosta etenee suoraan jatkoon 32 joukkueen yhden tappion kaavioon. Jos Suomi pääsisi jatkoon, niin jo se tietäisi hyvää pistepottia ajatellen Tokion vuoden 2020 olympiakisoihin pääsyä.

– MM-kisat ovat todella isossa roolissa koko olympiakarsintasysteemissä. Meillä on tällä hetkellä tosi hyvä tilanne, mutta MM-kisojen jälkeen tilanne voi olla paljon parempi. Siellä on moninkertaiset pisteet tarjolla, tietää Lahti-Liukkonen.

Suomi on parhaimmillaan sijoittunut MM-kisoissa kahdesti yhdeksänneksi. Mutta huippusijoitusta ei kannata lähteä vielä suuresti maalailemaan.

– Meillä on ollut sellainen teema, että menemme pallo ja hetki kerrallaan, emmekä liikaa mieti tulosta. Totta kai haluamme voittaa, mutta kaikki muutkin haluavat, sanoo Lahti-Liukkonen.

Yhteispeliä on harjoiteltu mentaalisen valmentajan kanssa

Beach volleyn kahden henkilön joukkueessa yhteispeli ja pelikaverin lukeminen on erityisen tärkeää. Lahti-Liukkonen ja Parkkinen ovat paneutuneet yhteispelin kehittämiseen mentaalisen valmentajan johdolla.

– Meidän tiimissä on tosi keskeisessä roolissa Terhi Lehtoviita. Meillä on säännölliset tapaamiset yksilöiden sekä joukkueen kesken, ja jos tulee jokin haastava tilanne, niin voimme ottaa häneen aina yhteyttä, taustoittaa Lahti-Liukkonen.

Lahti-Liukkonen ja Parkkinen ovat pelanneet yhdessä vasta vuodesta 2017 lähtien. Sitä ennen he pelasivat parina nuorten MM-kisoissa Puolassa vuonna 2014 ja sijoittuivat silloin hienosti neljänneksi. Anniina Parkkinen oli silloin vasta 17-vuotias.

Jos haluaa menestyä, pitää kiertää maailmalla

Lahti-Liukkonen ja Parkkinen on ainoa Suomea edustava pari Saksan MM-kisoissa.

He ovat harjoitelleet hyvin ja kiertäneet paljon maailmalla harjoittelemassa maailman parhaimpien kanssa.

– Se on auttanut paljon. Kun pelaaja harjoittelee eri maiden vastustajien kanssa, niin jokaisella kerralla oppii aina vastustajasta jotain uutta ja oppii uusia juttuja omaankin peliin, kertoo Parkkinen.

– Jos haluaa menestyä, niin on ihan ehdoton asia, että kiertää maailmalla ja saa tietää, missä muut menevät, sanoo joukkueen valmentaja Kai Liukkonen.

Se, että reissaa maailmalla turnauksissa ja treenileireillä, vaatii tietysti myös rahoitusta.

– Jos siinä on valmentajakin mukana, niin joukkuetta kohden budjetti on noin 100 000 euroa per vuosi. Olemme erittäin kiitollisia olympiakomitealle ja lentopalloliitolle sekä muutamille kumppaneille, että he mahdollistavat tämän, toteaa valmentaja Kai Liukkonen.

Lue myös:

Suomi saa kaksi paria beach volleyn EM-kisoihin, miehet jäivät varalle

Lentopalloliitto kruunasi parhaaksi naispelaajaksi Saksan mestari Roosa Koskelon – venäläisen Kuzbass Kemerovon riveihin useita palkintoja

Suomi yllätti beach volleyn miesten olympiakarsinnoissa, lohkovoitto takasi paikan toiselle kierrokselle

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat