1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. FIFAn jalkapallon naisten MM 2019

Maalipörssin voitosta taisteleva tähti lähetti kohutuuletuksellaan viestin – 109 maalia tehnyt englantilaistyttö nousi otsikoihin jo 20 vuotta sitten, koska ei saanut enää pelata poikia vastaan

Englannin päävalmentaja Phil Neville odottaa, mitä tapahtuu, kun neljä maalia MM-kisoissa iskenyt Ellen White alkaa tehdä tuhoja oikealla jalallaan.

Tämä Ellen Whiten tuuletus on tullut tutuksi tänä kesänä MM-kisoissa. Kuva: Richard Heathcote/Getty Images)

Jalkapallon MM-kisoissa on tänä kesänä toistaiseksi päästy ihmettelemään erityisesti yhden maalitykin tuuletuksia. Englannin Ellen White on noussut taistelemaan maalipörssin voitosta ja on samalla hämmentänyt tuuletuksillaan. Hän laittaa sormillaan ikään kuin silmälasit päähän tehtyään maalin.

Tuuletus on puhuttanut katsojia ympäri maailman. Silmälasit ovat jääneet turnauksessa mieleen melkein yhtä hyvin kuin erotuomarien osoittama videotarkistusmerkki. White on kertonut myös MM-kisojen aikana, että lähipiiristä on löytynyt tuuletukselle tukijoita. 30-vuotias konkari halusi lähettää tuuletuksellaan ensiksi viestin puolisolleen MM-kisoissa. White onnistui heti avauspelissä Skotlantia vastaan.

– Minun puolisoni kysyi, miksi ihmeessä en tekisi noin. Mutta olen aloittanut nyt jotain, mitä en voi oikein nyt lopettaa, White kommentoi Independentille MM-kisojen aikana (siirryt toiseen palveluun).

Taustalla on Whiten ja hänen puolisonsa rakkaus saksalaiseen jalkapalloon. Manchester City -hyökkääjä White on Kölnin Bundesliigassa pelanneen joukkueen ja sen hyökkääjän Anthony Modesten fani. Modeste tunnetaan myös silmälasituuletuksestaan.

– Rakastamme saksalaista jalkapalloa. Kävimme siellä pelitauolla ja ihastuimme tunnelmaan sekä jalkapalloon, White totesi.

Otsikoissa jo 20 vuotta sitten

White on tehnyt toistaiseksi neljä maalia MM-kisoissa ja kamppailee tällä hetkellä viisi maalia tehnyttä Yhdysvaltojen Alex Morgania vastaan maalipörssin voitosta. Samalla White on noussut isoksi nimeksi brittilehdistössä.

30-vuotias White ei ole kuitenkaan ensimmäistä kertaa suurissa otsikoissa.

Jo 20 vuotta sitten White oli 10-vuotias ja sai suurta kansallista julkisuutta. Kotikaupunkinsa Ayleshiren riveissä paikallista junioriliigaa pelannut White säväytti poikien keskellä. Jalkapallohullun perheen tytär teki peräti 109 maalia.

Tuolloin naisten pelaamista ei kuitenkaan arvostettu. Liigan järjestäjät kielsivät Whiten pelaamisen sarjassa, sillä hän oli sääntöjen mukaan liian vanha sekapeleihin poikia vastaan. Epäoikeudenmukaisuus tarinassa oli selvää. Suuret lehdet Englannissa kiinnostuivat. Whiten Jon-isä kritisoi lehdissä, että säännöillä hukataan lahjakkuuksia, eikä se auta naisten jalkapallon kehittymistä.

Kuva: Jose Breton/NurPhoto via Getty Images

Tänä kesänä White on noussut kuitenkin jalkapallotähdeksi, johon monet englantilaiset suuntaavat toivonsa MM-kultajahdissa. White on torstain puolivälierässä Norjaa vastaan suurin uhka. Kylmänviileä viimeistelijä aiheuttaa pulmia urheilullisuudellaan ja fyysisyydellään. 30-vuotias White haluaa kirkastaa neljän vuoden takaiset MM-pronssimtalit. Tuo oli historiallinen ensimmäinen Englannin naisten MM-mitali. Se roikkuu yhä Whiten ovessa kasvattamassa motivaatiota.

– Ellen White on Ruud Van Nistelrooy, Alan Shearer ja Michael Owen. Hän on äärimmäinen peto, sulavasanainen Englannin päävalmentaja Phil Neville hehkutti ja vertaili miesten huippumaalintekijöihin ennen Norja-peliä lehdistötilaisuudessa.

White on muuttunut hetkessä työmyyrästä kovaksi saalistajaksi. Nevillen mukaan White oli vielä kaksi vuotta sitten EM-välieriin edenneessä Englannin joukkueessa vasemman laidan työmyyrä. Ajatus myös hieman pelottaa Nevilleä.

– Se on ollut suurin haaste. Ellen ajattelee nyt vain maaleja. Hän on joukkuepelaaja, mutta on nyt armottomassa putkessa. Kaikessa on kyse maaleista. Hänellä on nyt tappajan vaisto, Neville mietti.

Mitä tapahtuu, kun White laukoo paremmalla jalalla?

Kuva: Laurence Griffiths/Getty Images

Ranskassa on koettu myös hurjia helteitä viime päivinä. Pahimmillaan lämpötilat ovat nousseet 40 asteen tietämille. Englantilaismediassa onkin kyseenalaistettu, kestääkö Whiten pelikunto aiempien selkävaivojen takia Le Havren illassa.

Entinen Manchester United -suuruus luottaa joka tapauksessa maalitykkiinsä, vaikka Whitea on jouduttu hieman suitsimaan.

– Puolen vuoden ajan White on näyttänyt siltä, että minulla olisi pirunsarvet päässä ja kieltäisin häntä juoksemasta, Neville heitti.

– Näette pelaajan, jolla on täysi luottamus omiin kykyihinsä. Hän on tehnyt kolme maalia heikommalla jalallaan. Odotan, mitä tapahtuu Whiten alkaessa potkia oikealla jalalla.

Norja–Englanti to 27.6 klo 22.00. Lähetys TV2:ssa ja Areenassa kello 21.30 alkaen.

Yle näyttää suorana kaikki MM-kisojen ottelut. Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit sekä kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis.

Lue lisää:

Tämä kuva kertoo paljon MM-kisojen yllättäjästä – katastrofista noussutta Norjaa auttaa vaihtopenkillä professori, joka tilastoi jokaisen yläfemman

Naisten MM-futis rikkoo tv-ennätyksiä ympäri maailmaa – Englannin päävalmentaja Phil Neville yllättyi: ”En olisi voinut kuvitella tätä hetkeä”

Donald Trumpin ja Yhdysvaltojen naisten MM-futistähden sanasota käy kuumana! Presidentti tykitti Twitterissä: "Suorita työsi!" Kuukausia odotettu superpeli, tyylien taisto sekä Norjan ja Ruotsin mahdollisuus komeaan saavutukseen – lue analyysit ja tiedät asetelmat MM-jalkapallon huimiin puolivälieriin "Tuomareita kohtaan epäreilu tilanne" – Yle Urheilu selvitti, kuinka paljon kohutut videotarkistukset ovat vieneet aikaa MM-kisoissa