1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. FIFAn jalkapallon naisten MM 2019

"Äitini tulee pettymään" – USA:n supertähti seisoo Trump-kommenttiensa takana ja kehottaa joukkuekavereita seuraamaan perässä

Yhdysvaltain tähtihyökkääjä Megan Rapinoe selitti lausuntoaan jäädä pois Valkoisesta talosta. Rapinoen toiminta on ärsyttänyt presidentti Donald Trumpia.

Megan Rapinoe tuuletti ensimmäistä osumaansa Espanjaa vastaan MM-neljännesvälierässä. USA voitti 2–1 ja Rapinoe vastasi molemmista maaleista.

Yhdysvaltain ja Ranskan perjantainen puolivälierä on jalkapallon naisten MM-kisojen tähän asti kuumin kamppailu. Emäntämaan ja hallitsevan maailmanmestarin ottelu on luonnollisesti loppuunmyyty, ja välityspaikkojen kautta halvin lippu irtosi keskiviikkoaamuna reilulla 300 eurolla.

Pelillisten asioiden lisäksi tapetilla on ollut Yhdysvaltain kapteenistoon kuuluvan Megan Rapinoen ja maan presidentin Donald Trumpin vääntö, joka alkoi maanantaina Trumpin arvostellessa Rapinoen toimintaa MM-kisoissa. Rapinoe ei suostu laulamaan Yhdysvaltain kansallislaulua ennen otteluita ja aiemmin hän on myös polvistunut niiden aikana osana amerikkalaisen jalkapallon supertähti Colin Kaepernickin käynnistämää poliisiväkivaltaa vastustanutta kampanjaa.

Sittemmin Trump jatkoi tylyttämistään Twitterin puolella, ja Rapinoe vastasi kritiikkiin ilmoittamalla, ettei hän aio vierailla Valkoisessa talossa mahdollisen kutsun käydessä. Viestiään tähtihyökkääjä terävöitti voimasanoin.

Sanasota nousi nopeasti otsikoihin ympäri maailman, ja Rapinoe avasikin torstaina Ranska–USA -peliä edeltävän tiedotustilaisuuden kantaaottavalla puheenvuorolla, jossa hän selitti Eight By Eightille (siirryt toiseen palveluun) antamiaan kommentteja.

– Sanon ensin muutaman sanan ja sitten voimme mennä jalkapalloa koskeviin kysymyksiin. Seison voimasanalla höystetyn kommenttini takana siitä, etten halua vierailla Valkoisessa talossa, vaikka äitini tuleekin pettymään, Rapinoe aloitti pilke silmäkulmassa ja pahoitteli äidilleen nimenomaan kirosanan käyttämistä.

– En usko, että haluan mennä (Valkoiseen taloon). Rohkaisen myös joukkuetovereitani pohtimaan tarkasti, haluavatko he tehdä yhteistyötä hallinnon kanssa, joka ei taistele samojen asioiden puolesta kuin me, Rapinoe jatkoi.

– Jätän tämän tähän enkä vastaa enää tätä aihetta koskeviin kysymyksiin, Rapinoe päätti.

Joukkuetovereista ainakin Ali Krieger ilmoitti jo aiemmin seisovansa Rapinoen takana ja jättäytyvänsä pois Valkoisesta talosta.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

– Tuen Megan Rapinoeta ja aion myös jäädä pois talosta. En tue tätä hallintoa enkä heidän taisteluaan seksuaalivähemmistöihin kuuluvia henkilöitä, maahanmuuttajia ja muita kaikista haavoittuvaisempia väestöryhmiä vastaan, puolustaja Krieger twiittaasi.

Myös hyökkääjä Alex Morgan ilmoitti jo ennen turnausta (siirryt toiseen palveluun), että hän ei aio ottaa presidentin mahdollista kutsua vastaan.

Lue myös:

Donald Trumpin ja Yhdysvaltojen naisten MM-futistähden sanasota käy kuumana! Presidentti tykitti Twitterissä: "Suorita työsi!"

"Tuo ei ole soveliasta" – Donald Trump kritisoi Yhdysvaltojen supertähden toimintaa naisten MM-jalkapallossa

Superottelu odottaa! Yhdysvaltojen sankari hehkutti tulevaa Ranska-peliä into piukeana: "Siitä tulee hitonmoinen sirkus" MM-kisojen ennakkosuosikin tähti on yhtä aikaa aktivisti ja huippujalkapalloilija – Megan Rapinoe on saanut tempauksillaan häirikön maineen

Päivitetty 1.7. kello 15.15. Tarkennettu, että Rapinoe pahoitteli äidilleen juuri kirosanan käyttöä.