1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. FIFAn jalkapallon naisten MM 2019

Välieriin jyränneellä Englannilla on käytössään murhaava ase: asiantuntija vakuuttui huippupuolustajan nappisuorituksesta – "Ilme ei värähtänytkään"

Lucy Bronze ja Nikita Parris tuhosivat Englannin oikealla laidalla Norjan haaveet jatkopaikasta jalkapallon naisten MM-kisoissa.

Lucy Bronze oli tehokkaalla pelipäällä Norjaa vastaan. Kuva: Getty Images

Kaksi minuuttia ja seitsemän sekuntia. Niin kauan Englannilla kesti saada pallo ensimmäisen kerran Norjan maaliin jalkapallon naisten MM-kisojen puolivälieräottelussa Le Havressa.

Jill Scottin viimeistelemä osuma osoitti nopeasti ennakkospekuloinnit todeksi. Englanti hyökkäsi vahvasti oikealta laidalta, ja Norjan puolustus oli helisemässä. Lucy Bronzen vahva taustanousu päättyi syöttöön, jonka norjalaisten unohtama Scott sijoitti tolpan kautta maaliin.

– Tuo on hyvin tyypillistä joka tasolla. Puolustaja tuijottaa helposti palloa ja vartiointitehtävät unohtuvat. Se on maaginen se pallo, Yle Urheilun asiantuntija Toni Korkeakunnas sanoi.

Norjan yhtenäinen joukkue pystyi puolivälieriin asti muotoutumaan vastustajan mukaan ja tekemään vastustajien pelin hankalaksi. Englannin vahvaa oikeaa laitaa vastaan keinot loppuivat kesken. 2–0-osuma syntyi Nikita Parrisin vahvan juoksun päätteeksi. Ellen White sai laittaa pallon tyhjään maaliin.

– Koulutuskamaa, Korkeakunnas kehui.

Englanti juhli avausmaaliaan Norjaa vastaan MM-puolivälierässä.
Katso tästä ottelun maalikooste!

Norjan kuti jäi piippuun

Yhdeksi maailman parhaista pelaajista arvostettu Bronze pelasi Norjaa vastaan nappipelin. Avausmaalin syötön lisäksi laitapuolustaja tälläsi vapaapotkukuvion päätteeksi upean 3–0-osuman maalin kattoon.

– Hän on uniikki pelaaja. Hänenlaistaan ei ole toista. Todella vahva hyökkäyspään pelaaja, hänen pelaamistaan on tosi ilo katsella. Yksi parhaista, Tiina Gustafsson totesi.

– Hän on yksi osasyy, miksi Englannin oikea laita on noin murhaava. Hän on niin dynaaminen pelaaja. Ilme ei värähtänytkään, kun hän veti 70 metrin spurtin. Fyysiset ominaisuudet ovat huikeat, Korkeakunnas puolestaan sanoi.

Englanti antoi hyökkäysosaamisestaan puolivälierässä todellisen myrskyvaroituksen. Pelin avaamisessa toppariparilla Millie Bright–Steph Houghton oli kuitenkin yhä ongelmia varsinkin ensimmäisellä puoliajalla. Norjan prässi pääsi ajoittain helpolla, kun puolustajat antoivat pitkiä syöttöjä sen sijaan, että olisivat käyttäneet tyhjän tilan ja haastaneet prässääjiä toden teolla.

– Ehkä se on niin, että jalalla pelaaminen ei ole heidän vahvuutensa. Kun yritetään minimoida omia virheitä, niin aletaan pelaamaan liian turvallista peliä eikä uskalleta mennä lähelle vastustajaa, Gustafsson pohti

Englannin ajoittain kömpelö pelinavaus tarjosi Norjalle mahdollisuuksia maalintekoon. 3–0-loppulukemat ovat Norjan kannalta tylyt, mutta aivan vastaantulija joukkue ei ollut. Asiantuntijat olisivat kaivanneet Norjalta täsmällisyyttä Englannin boksissa.

– Kun Englanti saa paikan, niin he ovat tosi päättäväisiä ja tietävät mitä tekevät. He haluavat tehdä sen maalin. Norja epäröi paikoissaan eikä oikein tiennyt, miten tilanteet ratkaistaan vastustajan boksissa. Heiltä puuttui maalintekijä, joka olisi ratkaissut niitä tilanteita, Gustafsson tiivisti.

– Nyt jäi kuti vähän piippuun, vaikka Englanti toisti samoja virheitä, Korkeakunnas komppasi.

Englanti kohtaa välierässä voittajan ottelusta Ranska–Yhdysvallat.

Lue myös:

Norjan MM-kisat päättyivät kyyneliin, kun vahva Englanti näytti epäilijöilleen – katso turnauksen nopein maali

"Äitini tulee pettymään" – USA:n supertähti seisoo Trump-kommenttiensa takana ja kehottaa joukkuekavereita seuraamaan perässä