Suora

  • Elävä arkisto esittää

Uimari Ari-Pekka Liukkonen kertoi homoudestaan ensimmäisenä miesurheilijana, odotti urheilulta nopeampaa kehitystä: "Liike on ollut huomattavasti hitaampaa kuin Puolustusvoimissa ja kirkossa"

EM-pronssimitalisti Ari-Pekka Liukkonen toivoisi Suomen urheiluun enemmän tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustekoja.

uinti
Ari-Pekka Liukkonen
Ari-Pekka Liukkonen ui heinäkuun lopussa MM-kisoissa Koreassa.Vesa Pöppönen/AOP

Tällä viikolla sateenkaariliput ovat liuhuneet saloissa ympäri Suomea. Maanantaina alkanut Pride-viikko on näkynyt paitsi katukuvassa myös urheilumaailmassa.

Useat seurat ovat julkaisseet esimerkiksi sosiaalisessa mediassa kuvia, joissa on painotettu urheilun kuuluvan kaikille. Kuvissa tutut sateenkaarivärit ovat toistuneet.

Helsinki Priden teema on tänä vuonna liike. Teema viittaa ajassa tapahtuvaan kehitykseen, johon täytyy tarttua ja viedä sanat teoiksi.

Suomen Olympiakomitea ja useat lajiliitot ovat mukana lauantaina järjestettävässä Helsinki Pride -kulkueessa yhdenvertaisen ja moniarvoisen urheilun puolesta.

– Jokaisella tulee olla yhdenvertainen mahdollisuus liikkua omana itsenään. Prideen osallistuminen on luonnollinen osa yhdenvertaisuustyötämme, Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen kommentoi komitean verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Vaikka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyössä on menty vuosien saatossa paljon eteenpäin, on työtä erityisesti urheilun saralla vielä huomattavasti jäljellä. Ensimmäisenä suomalaisena huippu-urheilijana homoudestaan julkisuudessa kertonut uimari Ari-Pekka Liukkonen arvioi Yle Urheilulle, että urheilu ja liikunta ovat jääneet monen tahon jalkoihin kehityksessä.

– Urheilun puolella liike on ollut huomattavasti hitaampaa kuin esimerkiksi Puolustusvoimien tai kirkon piirissä, vaikka ajatellaan, että ne olisivat konservatiisempia kuin urheilu, jossa on nuoria urheilijoita ja kansainvälistä liikehdintää luonnostaan paljon.

Ari-Pekka Liukkonen
Ari-Pekka Liukkonen kamppailee SM-mitaleista lauantaina 50 metrin perhosuinnissa ja sunnuntaina 50 metrin vapaauinnissa.Vesa Pöppönen/AOP

Liukkosen mielestä uusi avioliittolaki on muuttanut suomalaisten suhtautumista. Hänen mukaansa nykyisin on aiempaa helpompi olla oma itsensä, mikä on tärkeää.

Silti urheilun puolella esiintyy edelleen homottelua pukukopeissa. Urheilijat eivät välttämättä uskalla tulla kaapista, kun esimerkkejä ei urheilumaailmassa vielä ole montaa.

Liukkosen mukaan homottelu ei ole useinkaan suunnattu henkilökohtaisesti, mutta joukkueissa moni olettaa, että kaikki ovat heteroita.

– Kaapissa olevasta nuoresta homoläpän heittäminen voi tuntua tosi henkilökohtaiselta, vaikka itse ajattelen sen olevan harmitonta läppää ja tietyllä tavalla kuuluvan pukukoppeihin. Se on osa jätkäporukoiden kulttuuria. Jokaista arvostetaan juuri sellaisena kuin on.

Mallia Ruotsista

Liukkonen sanoo, että esimerkiksi Ruotsissa tasa-arvo ja yhdenvertaisuus näkyvät kilpailuissa enemmän kuin Suomessa. Sitä on nostettu esimerkiksi teemaksi kisoihin, ja altaan rataköydet ovat olleet sateenkaaren väreissä. Teemaan ovat sitoutuneet myös kilpailujen sponsorit ja yhteistyökumppanit.

– Suomessa urheilun puolella on paljon käyttämättömiä mahdollisuuksia vaikuttaa asioihin laajemmin. Oikeaan suuntaan mennään, mutta muualla maailmassa ja Suomessakin monet muut tahot menevät ehkä parempaa vauhtia.

Liukkonen itse ei pääse tänä vuonna Pride-kulkueeseen, sillä hän kilpailee Espoossa uinnin SM-kisoissa. Aikataulu on sen verran tiukka, ettei urheilija ehdi piipahtaa marssille, vaikka kulkue järjestetäänkin maantieteellisesti lähellä.

Joka tapauksessa Liukkonen pitää Pridea tärkeänä lenkkinä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyössä.

– On hienoa, että tämä nähdään yhteiskunnallisena koko kansan ja tasa-arvon juhlana ennemmin kuin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tapahtumana.

SM-uinneissa kilpaillaan Leppävaaran maauimalassa sunnuntaihin saakka.

Lue myös:

Kirkon tuki Pridelle jakaa uskonnollisessa yhteisössä mielipiteitä – Piispa osallistumispäätöksestä: "Ei toimivaltaa päättää yhtään mitään"

Paula Tiessalo: Homomarsseja tarvitaan niin kauan kuin artot ja juhot pitävät minun seksuaalisuuttani vääränä

Suomalainen olympiauimari kaapista ulos - ”Vihdoin voin olla oma itseni”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat