Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Assembly Winter 2020: CS:GO -turnauksen lohkovaihe, perjantai
  • Mäkihypyn miesten kilpailu, Rasnov
  • Mäkihypyn miesten kilpailu, Rasnov
  • Hävinnyt hymy: Jesse Puljujärvi kadotti ilon NHL:ssä - palatessaan hän haluaa olla oikeasti valmis
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Topi Raitasen ja Janne Ukonmaanahon valmennussuhde on ainutlaatuinen – puheluita sinkoilee useita päivässä ja kemiat kohtaavat: "Aika siirappista"

Topi Raitasen vauhti on hurjaa. MM- ja olympiarajan rikkoneen estejuoksijan menestys on onnistuneen valmennusyhteistyön tulosta.

yleisurheilu
Topi Raitanen
Estejuoksija Topi Raitanen pitää nimissään Suomen tilaston kaikkien aikojen viidenneksi parasta tulosta.Jesse Karjainen / AOP

Kestävyysjuoksija Topi Raitanen uskaltautui lähettämään tekstiviestin. Viestissä Raitanen pyysi uransa lopettanutta ja Helsinkiin takaisin muuttanutta Janne Ukonmaanahoa kanssaan syömään.

Ukonmaanaho vastasi myöntävästi ja kaksikko suuntasi yhdessä sushiravintolaan syksyllä 2016.

Raitasella oli taka-ajatus. Hän oli tutustunut Ukonmaanahoon muutamilla etelänleireillä ja uskoi heidän kemiansa kohtaavan. Ukonmaanaho olisi hänelle juuri sopiva valmentaja.

Ravintolassa Raitanen ehdotti Ukonmaanaholle valmennussuhteen aloittamista. Yhteinen tarina ei kuitenkaan alkanut ilman mutkia: Ukonmaanaho antoi pakit.

Raitanen ei luovuttanut.

"Topi on yksi potentiaalisimmista kestävyysurheilijoistamme"

Ukonmaanaho oli juuri lopettanut oman kilpauransa. Hän oli päättänyt aloittaa valmentamisen, mutta suhtautui Raitasen valmentamiseen varauksella.

Raitasella oli kaksi lajia: kestävyysjuoksu ja suunnistus. Ukonmaanaho piti yhdistelmää vaikeana. Lisäksi hän oli juuri avannut oven perheelleen oman uransa jälkeen. Ukonmaanaho mietti, olisiko hänellä tarpeeksi aikaa niin vaativaan tehtävään.

– Tiesin, että Topi on yksi potentiaalisimmista kestävyysurheilijoistamme. Hänen valmentamiseensa pitää suhtautua intohimolla, Ukonmaanaho kertoo.

Ukonmaanaho alkoi miettiä, ketkä Raitasta voisivat valmentaa ja miten harjoitukset kannattasi hoitaa.

Lopulta hän kuitenkin päätyi siihen, että voi ottaa vastuun Raitasen yleisurheiluvalmentamisesta.

– Rajattomalla itseluottamuksella varustettuna otan kuitenkin kaikki haasteet vastaan, Ukonmaanaho nauraa.

Siitä alkoi kaksikon valmennussuhde, jota Ukonmaanahon ei ole tarvinnut katua.

Janne Ukonmaanaho
Janne Ukonmaanaho on nelinkertainen Suomen mestari 3000 metrin estejuoksussa.Juha Tamminen / AOP

Jopa kolme puhelua päivässä

Kaksi ensimmäistä vuotta valmennussuhteesta sekä Raitanen että Ukonmaanaho asuivat pääkaupunkiseudulla. Kaksikko kävi läpi perusasiat, kuten seurantamenetelmät ja miten harjoitukset toteutetaan.

Tämän ajan molemmat näkivät erittäin tärkeänä varsinkin juuri valmennussuhteen alkuvaiheessa. Yhteinen sävel löytyi.

– Olimme yhdessä erittäin tiiviisti, ja Janne näki, miten teen harjoituksia. Se oli tärkeää, että jatkossakin teen niitä laadukkaasti, Raitanen sanoo.

Nyt urheilija ja valmentaja asuvat eri puolilla Suomea. Ukonmaanaho muutti perheensä kanssa Ouluun. Raitanen seilaa Helsingin ja Jyväskylän välillä.

Nykyisin miehet pitävätkin yhteyttä tiiviisti puhelimitse. He saattavat soitella toisilleen jopa kolme kertaa päivässä.

– Pidämme paljon yhteyttä, ja siitä syntyy luottamusta. Kokonaisuus pysyy myös hallinnassa, kun puhumme paljon muustakin kuin urheilusta, Raitanen toteaa.

"Keskinäinen luottamus on kaiken A ja O"

Valmentaja ja urheilija ovat ammatillisen suhteen lisäksi ystäviä, mikä on kaksikon mielestä hyvä asia myös valmennussuhteen näkökulmasta.

– Keskinäinen luottamus on kaiken A ja O. Olen ikään kuin nuoren polven valmentaja ja näen vahvuutena valmennussuhteessa sen, että tämä on myös kaverisuhde, Ukonmaanaho pohtii.

Luottamuksellisesta kaverisuhteesta kumpuaa myös toisten kunnioittaminen. Raitanen sanoo haastavansa mielellään valmentajansa näkemyksiä ja vaativansa perusteluita. Joidenkin asioiden kohdalla Raitasta ei tarvitse kuitenkaan kahdesti käskeä.

– Jos ilmoittaisin Jannelle, että menen muuten perjantaina juhlimaan, niin Janne varmasti sanoisi, että et muuten mene. Niin en minä sitten menisi, Raitanen naurahtaa.

Ukonmaanaho toteaa Raitasen olevan lähes ihanteellinen urheilija. Hän on tarkka ja suunnittelee elämäänsä hyvissä ajoin etukäteen. Raitasen päivärytmit treenien ohessa unesta ruokailuihin ovat Ukonmaanahon mukaan erittäin hyvällä tolalla.

– Jos on tehty jotain väärin, niin sen kyllä huomaa, Ukonmaanaho sanoo.

Topi Raitanen
Topi Raitanen juoksi erävoittoon Berliinin EM-kisojen alkuerissä ennätysajallaan.AOP

Ukonmaanaho valmentaa Raitasesta itseään parempaa

Tulosta valmennussuhde on tuottanut. Viime kesänä Raitanen juoksi Berliinin EM-kisoissa finaaliin uudella ennätysajallaan. Finaalissa Raitanen taisteli kahdeksanneksi.

Tänä vuonna Paavo Nurmen kisoissa kesäkuussa Raitanen juoksi uudeksi ennätyksekseen hurjan ajan 8.21,47. Suomen kaikkien aikojen tilastoissa viidenneksi Raitasen vienyt aika alittaa syys–lokakuussa koittavien Dohan MM-kisojen tulosrajan ja myös ensi vuoden Tokion olympialaisten tulosrajan.

Jukka Keskisalon Suomen ennätykseen matkaa on vielä 11 sekuntia. Valmentajansa ohi Raitanen on tilastoissa jo juossut.

– On etuoikeutettu tilanne valmentaa toisesta parempaa. Se on hyvää palautetta, että saa valmennettua toisesta kovemman juoksijan, mitä ite on ollut, Ukonmaanaho pohtii.

Tulevaisuuden tavoitteina Raitasella on saavuttaa mitali EM-kisoista. MM-tasolla tavoitteena on saada menestystä, mutta kovana tavoitteena Raitanen mainitsee jopa MM-mitalin.

Kaksikko ei pelkää mitään

Itseluottamus on kaksikolla korkealla. Sen näkee heidän tavastaan tehdä asioita. Filosofiaan kuuluu kaksi keskeistä asiaa.

– Menemme sillä tavalla, että emme pelkää mitään. Ajattelemme asiat onnistumisien ja mahdollisuuksien kautta. Joka hetki voi olla niin, että se ennätys on jo juostu. Kaikki muu on vain bonusta. Pitää pysyä hetkessä, eikä pelätä asioita, joita voisi ehkä tapahtua, Ukonmaanaho selvittää.

Kaksikko vaikuttaa hyvin tyytyväiseltä yhteistyöhönsä ja sen hedelmiin.

– Aina, kun tekee ennätyksen, niin pitää olla tyytyväinen. Mutta pitää myös haluta juosta kovempaa. On tärkeää itseluottamuksen kannalta, että tulee onnistumisia, Raitanen pohtii.

Ihmisinä Raitanen ja Ukonmaanaho kokevat olevansa hyvin samanlaisia. Miesten huumorintaju kohtaa ja naurua riittää.

– En usko, että tämä olisi toiminut samalla tavalla, elleivät meidän kemiamme kohtaisi näin hyvin. Me tiedämme aina vähän, mitä toinen ajattelee.

– Aika siirappista, Ukonmaanaho kommentoi, ja molemmat remahtavat nauruun.

Lue myös:

Topi Raitanen murskasi MM-rajan ja nipisti myös olympiarajan alle! – oma valmentaja jäi tilastossa taakse

“On aika harvinaista, että yhtenä iltana tulee neljä MM-kisalippua” – asiantuntija kertaa Turun herkut ja uskoo, että pika-aidoissa nähtiin myrskyvaroitus

Topi Raitanen juoksee veitsen terällä kohti syksyn MM-kisoja – pitkä kilpailukausi ei entistä suunnistajaa hetkauta: "Olen tottunut, että syksyllä kilpaillaan"

Topi Raitasen huima loppuveto häkellytti ruotsalaiset – "Ei kuulunut minun maailmaani"

Suomen miehet juhlivat Ruotsi-maaottelun voittoa seitsemän vuoden tauon jälkeen! Raitasen hurja loppukiri ratkaisi päätöslajin jännitysnäytelmässä

Topi Raitanen taisteli pistesijalle: "Tulevaisuudessa haen parempia sijoituksia"

Viikset lähtevät! Topi Raitanen ennätyksellään 3000 metrin esteiden finaaliin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat