Suora

  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix special
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastuksen joukkuekilpailu
  • Rallin MM, Saksa, ennakko
  • Urheiluruutu
  • Kuka olisi uskonut
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix special
  • Dota 2: The International

Vavisutti keihäspiirejä 5 vuotta sitten, mutta vajosi heti takaisin unholaan – tuntematon keihässensaatio ällistyttää nyt suomalaisvalmentajaa: "En olisi uskonut"

Pitkän linjan keihäsvalmentajalla Esa Utriaisella on käsissään harvinainen keihästapaus.

yleisurheilu
Zhao Qinggang heitti lähes 90 metriä lokakuussa 2014. Sen jälkeen häntä ei kansainvälisissä kisoissa nähty, kunnes Esa Utriainen toi hänet keväällä Suomeen.
Zhao Qinggang heitti lähes 90 metriä lokakuussa 2014. Sen jälkeen häntä ei kansainvälisissä kisoissa nähty, kunnes Esa Utriainen toi hänet keväällä Suomeen.VALDRIN XHEMAJ / EPA / AOP

Kesän 2014 jälkeen harva keihäsentusiasti oli edes kuullut kiinalaisesta Zhao Qinggangista. Qinggang oli edellisvuonna heittänyt Kiinassa ennätyksekseen 83,14, mutta kansainväliset näytöt olivat antamatta. Hänen ainoa arvokisareissunsa, vuoden 2013 Moskovan MM-kisat, oli päättynyt sijaan 22 ja karsiutumiseen.

Siksi tuskin kukaan odotti mitään erityistä, kun Aasian mestaruuskisojen keihäsfinaali käytiin Etelä-Korean Incheonissa 2. lokakuuta 2014. Sen jälkeen Qinggangin nimi oli kuitenkin kaikkien keihäsihmisten huulilla.

Qinggang, tuolloin 29-vuotias, heitti hurjan sarjan, jonka pisin heitto kantoi peräti 89,15. Se oli kauden toiseksi pisin heitto, vain kuusi senttiä Egyptin Ihab Abdelrahmanin kärkituloksesta ja yli metrin pidempi kuin Antti Ruuskasen EM-kultaa tuonut voittoheitto.

Huippuheiton jälkeen moni odotti Qinggangin nousevan pysyvästi keihäseliittiin, mutta loukkaantumiset pudottivat kiinalaisen pohjalle yhtä nopeasti kuin nousukin oli tapahtunut.

Kaksi kautta, kaksi kisaa

Kausina 2015 ja 2017 Qinggang pystyi kisaamaan vain kerran, ja ainoan kisojen osalta täysipainoisen kesän 2016 parhaaksi laakiksi jäi Kiinan mestaruuskisoissa kultaan riittänyt 80,42. Joulukuussa 2017 hän joutui kyynärpääleikkaukseen, jonka jälkeen hän uskaltautui ensi kertaa heittopaikalle viime elokuussa. Tuolloin keppi lensi 62,88.

Zhao Qinggang tuuletti Aasian mestaruutta Etelä-Korean Incheonissa lokakuussa 2014.
Zhao Qinggang tuuletti Aasian mestaruutta Etelä-Korean Incheonissa lokakuussa 2014.imago sport / AOP

Moni olisi ollut valmis paketoimaan uransa, mutta Qinggang päätti toisin, ja marraskuussa hänen asioidenhoitajansa soitti Nokialle. Puheluun vastasi valmentaja Esa Utriainen, jonka neljän vuoden pesti Qatarissa oli päättynyt yllätyspotkuihin. Ajatus muutosta Nokialta Pekingiin ei Utriaista enää houkutellut, mutta hän piti neuvotteluyhteyden avoinna.

– Kiinalaiset olisivat halunneet minut sinne asumaan, mutta sanoin suostuvani vain siinä tapauksessa, jos kiinalainen matkustaa ja minä en – ainakaan paljon, Utriainen kertoi Yle Urheilulle maaliskuussa.

Utriainen sai tahtonsa läpi, mutta maaliskuussa odotukset olivat kaikkea muuta kuin korkealla. Qinggang heitti Kiinassa käydyssä kansallisessa kisassa ensin karsinnassa 67,26 ja päivää myöhemmin finaalissa 68,57. Ne olivat kuitenkin linjassa odotusarvoon, kun huomioidaan kiinalaissensaation reilun vuoden takainen leikkaus.

– Hän on näyttänyt minulle kuvia, minkälaisista ruston paloista on ollu kyse. Operaatio on ollut aika iso, Utriainen kertoi.

16 metrin tulosparannus

Leikkaus nykyhetkeen. Utriainen vastaa puhelimeen Pekingistä 28. kesäkuuta. Useissa kansainvälisissä pesteissä meritoituneen valmentajan puheista huokuu tyytyväisyys. Qinggang on nimittäin nostanut tulostasoaan maaliskuun lähtökohdista ällistyttävästi yli 16 metriä!

Toukokuun lopulla hän heitti Vantaalla Kultaisessa keihäässä jo 80,24, mutta kaksi viikkoa sitten Raaseporissa rävähti: 83,84. Se on Qinggangin ura toiseksi paras kisatulos.

– En olisi uskonut ennen kautta, että voisimme olla tässä vaiheessa kesää tässä tilanteessa. Kyynärpäässä ei kuitenkaan ole ollut kiputiloja, ja olemme pystyneet tekemään toukokuun alusta kaiken, mitä halusimme, Utriainen hehkuttaa.

– Ennen kautta ajattelimme varovasti, että voisimme yrittää Dohan MM-rajaa (83 metriä), mutta nyt tähtäin on jo Tokion olympiarajassa.

Zhao Qinggang on viime vuosina kärsinyt loukkaantumisista.
Zhao Qinggang on viime vuosina kärsinyt loukkaantumisista.VALDRIN XHEMAJ / EPA / AOP

Se on 85 metriä ja tähtäimessä seuraavan kerran Kiinan mestaruuskisoissa, jotka järjestetään 8.–11. heinäkuuta. Yhteistyön hedelmällisyys perustuu Utriaisen mukaan vastavuoroisuuteen ja siihen, ettei toimivaan, yli 89 metrin heiton tuottaneeseen konseptiin ole syytä kajota.

– Sanoin Zhaolle heti alkuun, että tästä ei tule mitään, jos hän ei kerro minulle mahdollisimman yksityiskohtaisesti, mitä hän on tehnyt ja mitkä ovat hänen tuntemuksensa. Minun tehtäväni on ollut vain kaivaa ne olemassa olevat asiat, joita hän ei ole pystynyt tekemään viime vuosina. Hänen iässään ei pidä missään nimessä tehdä enää isoja muutoksia, Utriainen sanoo suojatistaan, joka täyttää heinäkuussa 34 vuotta.

– Valmentajalle tämä on harvinaista herkkua, sillä kun aasialaisessa kulttuurissa valmentaja sanoo jotain, urheilija tekee sen päätä pahkaa. Valmentajan sanaa ei kyseenalaisteta.

Utriaisen mukaan 184-senttinen ja 82-kiloinen Qinggang antaa maailman huipuille tasoitusta voimatasoissa, jotka tämä kompensoi lajiosaamisessa ja erinomaisella ajoituksella.

– Hänen heittonsa perustuu siihen, että hän juoksee viivalle äärimmäisen kovaa ja ajoittaa törmäysvaiheen hyvin. Teknisesti kaikki tapahtuu nopeasti.

– Tukivaiheen alkamisesta irrotusvaiheeseen on vain 200 millisekuntia (0,2 sekuntia), ja kaiken pitäisi tapahtua oikeassa järjestyksessä. Zhaolla sen toteutus on vakioitunut kohtuullisen hyvin.

Utriaisen mukaan Dohan MM-kisat eivät ole kauden päätähtäin, vaan tärkeintä on, että Qinggang pysyisi terveenä – siis ensi kertaa viiteen vuoteen. Maali on Tokion olympiafinaalissa, joka heitetään 8. elokuuta 2020.

– Emme puhu mistään pankin räjäyttämisestä, vaan rakennamme palettia kisa kerrallaan. Se on järkevintä, kun ottaa viime vuodet huomioon, Utriainen sanoo.

Lue lisää:

Kommentti: Suomessa virittyy kaikessa hiljaisuudessa kaikkien aikojen keihäspommi

Viron keihästähti kertoo vaikeasta taistelustaan – isä ei ehtinyt nähdä Magnus Kirtin maailmanvalloitusta: "Hän on urani suurin vaikuttaja"

Tero Pitkämäen paluu viivästyy – valmentaja Hannu Kangas avaa, mikä on Suomen puhutuimman polven kunto

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat