“Ehkäpä nyt uskotte, että olemme parempia kentällä kuin keittiössä” – tähti kuittailee kriitikoille ja valmentaja maistelee viinejä fanien kanssa Italian MM-huumassa

Italian naisten jalkapallomaajoukkue on sivunnut jo MM-historiaa Ranskan kisoissa ja sillä on lauantaina mahdollisuus edetä ensimmäistä kertaa koskaan mitalipeleihin.

Italian fanit ja päävalmentaja Milena Bertolini juhlivat Kiina-pelin jälkeen Italian ensimmäistä MM-puolivälieräpaikkaa sitten historian ensimmäisten MM-kisojen paikkaa 1991. Kuva: Tullio M. Puglia/Getty Images

Italiassa eletään nyt ennennäkemätöntä MM-jalkapallohuumaa. Maassa on tehty uusia tv-katsojaennätyksiä naisten jalkapallossa. Myös tapahtumat paikan päällä kisoissa Ranskassa ovat kertoneet uudenlaisesta suosiosta.

Kun Italian joukkue palasi tiistain Kiina-neljännesvälierän jälkeen hotellille Montpellerissa, vastassa oli noin kahdensadan hengen fanijoukko. Maanantaina 53 vuotta täyttänyt Italian valmentaja Milena Bertolini sai kunnian korkata useamman pullon valkoviiniä viininmaistajaisissa fanien kanssa.

Yhtäkkiä koko maa on noussut tukemaan 20 vuoden tauon jälkeen MM-kisoihin palannutta maajoukkuetta. Lauantaina Italialla on mahdollisuus yltää ensimmäistä kertaa koskaan naisten MM-kisoissa mitalipeleihin, kun vastaa asettuu hallitseva Euroopan mestari Hollanti.

Vielä hetki sitten naisten jalkapalloon Italiassa kohdistui valtavia ennakkoluuloja. Jalkapalloa ei pidetty sopivana naisille. Lisää Bertolinista ennakkoluulojen murtajana voit lukea alta.

Ei olekaan ihme, että pelaajat ovatkin reagoineet vahvasti suosion keskellä.

– Ehkäpä nyt uskotte, että olemme parempia kentällä kuin keittiössä, heitti tähtilaituri Barbara Bonansea Instagram-päivityksessään Kiina-voiton jälkeen.

Päivitys keräsi yli 45 000 tykkäystä. 28-vuotias Bonansea on yksi Italian maajoukkueen tunnetuimmista kasvoista. Hänen seuraajamääränsä on yli 80 000.

Vertauksia legendaan

Bonansea on myös MM-huuman alkusytyttäjä. Etukäteen moni ei antanut Italialle kovinkaan paljon mahdollisuuksia. Silti Italia voitti C-lohkon ennen Australiaa ja Brasiliaa. Bonansea oli merkittävässä roolissa, kun hänen maaleillaan Italia kaatoi jopa mitaliehdokkaaksi nostetun Australian 2–1. Bonansea aloitti kisojen ensimmäiset italialaisriemut nousemalla lisäajalla kulmapotkun jälkeen korkeimmalle ja puskemalla maalin.

Saapasmaassa sytyttiin nopeasti. Bonanseaa ruvettiin vertaamaan vuoden 1982 miesten maailmanmestarijoukkueen legendaan Paolo Rossiin. Eikä pelaajaikoni sammutellut liekkejä, vaan lisäsi huumaa.

– Näen hänessä vähän minua, Rossi totesi uutistoimisto AFP:n mukaan Australia-pelin jälkeen.

Italia juhli Australiaa vastaan

Australia-pelin jälkeen Bonansean on ohittanut Italian pelaajien maalitilastosssa kolme maalia iskeneet supervaihtopelaaja Aurora Galli ja Cristiana Girelli.

Bonansea peilaa kuitenkin erittäin hyvin italialaisessa jalkapallossa tapahtunutta nopeaa muutosta.

Vuonna 2017 hän esiintyi edukseen EM-kisoissa, vaikka Italia jäikin lohkon viimeiseksi. Bonansea sai tarjouksen maailman parhaalta seurajoukkueelta Lyonilta. Siirtyminen Ranskaan kiinnosti, koska ammattilaisuus näytti mahdottomalta kotimaassa.

Mutta samaan aikaan kotiseudullakin tapahtui. Juventus laittoi pystyyn oman naisten joukkueensa. Bonansea ei voinut vastustaa kutsua legendaariseen mustavalkopaitaan. Kotikin oli vain 20 kilometrin päässä stadionista.

Kaksi kautta, 50 ottelua ja 37 maalia myöhemmin Bonansea on juhlinut Juventus-paidassa kahta liigamestaruutta ja yhtä cup-voittoa. Keväällä Bonansea ja Juventus pelasivat ennätyksellisen 39 000 ihmisen edessä Fiorentinaa vastaan liigapelin.

Barbara Bonansea päätti kesän 2017 jälkeen jäädä kotimaahansa ja se on osoittautunut hyväksi päätökseksi. Kuva: Robert Cianflone/Getty Images

Myös muut italialaiset suurseurat ovat alkaneet panostaa naisten jalkapalloon. Kaiken kukkuraksi Bonansea esiintyi MM-kisojen avausviikolla urheilulehti Gazzetta dello Sportissa peräti kolme kertaa viikon sisään.

Vain neljä vuotta sitten Bonansea oli paljon surullisemmassa mielessä esillä lehdissä. Tuolloin Bonansea edusti Bresciaa, joka uhkasi jättää pelaamatta Italian cupin finaalin. Taustalla olivat Italian amatöörien jalkapallloliiton pomon Felice Bellolin sanat. Hän oli vastuussa naisten jalkapalloon laitettavista rahoista. Belloli kuitenkin latasi, että he ei haluaa antaa naisten jalkapalloon rahaa. Syynä oli se, että hän ei halunnut antaa rahaa “neljälle lesbolle.”

Pitkälle on siis noustu sen jälkeen, kun Italia putosi naisjalkapallossa 1980-mahdista pohjalle.

– Avaamme silmät, koska koemme tällä hetkellä ihanaa unelmaa, Bonansea tiivisti tilanteen Instagram-tilillään tuoreimmassa päivityksessään.

Italia–Hollanti la 29.6. klo 16.00. Lähetys TV2:ssa ja Areenassa kello 15.40 alkaen.

Yle näyttää suorana kaikki MM-kisojen ottelut. Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit sekä kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis

Lue lisää: