1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. FIFAn jalkapallon naisten MM 2019

Kommentti: Hattu pois päästä! Donald Trumpia ärsyttänyt supertähti näytti Pariisin helteisessä illassa, miksi urheilijoiden kannattaa puhua ääneen epäkohdista

Oli Megan Rapinoesta tai Donald Trumpista mitä mieltä tahansa, Rapinoen rohkeus puhua, toimia ja johtaa joukkuettaan kentällä on kunnioitettavaa, kirjoittaa Yle Urheilun Roope Visuri.

Megan Rapinoe esiintyi edukseen kohutussa puolivälierässä Ranskaa vastaan tekemällä kaksi maalia. Kuva: Richard Heathcote/Getty Images

Jalkapallon MM-kisojen odotetuin ottelu eli puolivälierä kisojen suurimman ennakkosuosikin Yhdysvaltojen ja emäntäjoukkue Ranskan välillä sai suuren sankarin Megan Rapinoesta.

Yhdysvaltojen kapteenistoon lukeutuva Rapinoe tykitti kaksi maalia ja johdatti joukkueensa välieriin Englantia vastaan. Sosiaalisessa mediassa iloittiin 33-vuotiaan konkarin otteista, joilla Rapinoe nousi samalla jakamaan MM-kisojen maalitilaston kärkipaikkaa.

Mutta yksi herra ei todennäköisesti pitänyt näkemästään. Hän on yksi maailman vaikutusvaltaisimmista ihmisistä, Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump.

Naisten futiksen MM-kisoissa Rapinoe ehti nousta jo ennen “moraalista finaalia” suuriin otsikoihin. Rapinoe laukoi myöhään tiistaina amerikkalaisen jalkapallomedian haastattelussa voimasanan sävyttämänä, että ei lähde Valkoiseen taloon vierailulle, vaikka Yhdysvallat uusisi neljän vuoden takaisen mestaruuden.

Ennen kommenttejaan Rapinoe oli ehtinyt osoittaa mieltään MM-kisojen kansallislauluissa. Rapinoe ei laulanut kappaletta eikä pitänyt amerikkalaiseen tapaan kättään sydämellään. Yhdysvalloissa jalkapallon supertähdeksi laskettava Rapinoe oli jo aiemmin osallistunut amerikkalaisen jalkapallon pelaajan Colin Kaepernickin poliisiväkivaltaa vastustaneeseen kampanjaan ja polvistunut kansallislaulun aikana monien afroamerikkalaisten miestähtien tavoin.

Rapinoe on ajanut aktiivisesti seksuaalivähemmistöjen oikeuksia eikä ole pitänyt Trumpin hallinnon toiminnasta ja linjauksista.

Rapinoen eleet kansallislauluissa ärsyttivät Trumpia, joka laukoi jo kohun aluksi maanantaina amerikkalaismedia The Hillin haastattelussa, että toiminta ei ole soveliasta. Viimeinen niitti oli kiroilun sävyttämä kommentti mahdollisesta vierailusta Valkoisessa talossa. Presidentti Trump ärsyyntyi ilmeisesti niin kiivaasti, että suuntasi Twitter-tilillään sanallisen hyökkäyksensä (siirryt toiseen palveluun)Rapinoeta kohtaan ensiksi väärälle Megan Rapinoelle. Myöhemmin Trump korjasi sanansa oikealle pelaajalle, mutta ei säästellyt sanojaan. Trump käski Rapinoeta hoitamaan työnsä ja voittamaan mestaruuden ennen kuin alkaa puhua.

Maailmanlaajuinen julkisuus oli jo taattu, elleivät erinomaiset otteet kentällä sitä olisi jo tuoneet satojen miljoonien ihmisten tietoisuuteen nousseissa MM-kisoissa.

Oli Rapinoen linjauksista mitä tahansa mieltä, hän on osoittanut poikkeuksellista rohkeutta. Olympiavoittaja ja maailmanmestari näytti Pariisin illassa, miksi urheilijoiden kannattaa avata suunsa kokemistaan epäkohdista. Ennen puolivälierää ehdittiin pohtia, oliko Rapinoen toiminta viisasta. Miksi kannattaisi ruveta julkisesti väittelemään kenties maailman vaikutusvaltaisinta ihmistä vastaan, kun oman uran huipennus on käsillä?

Megan Rapinoe
Katso Rapinoen maalit kuvaa klikkaamalla!

Pariisin helteisessä illassa Rapinoe osoitti, että tuollaiselle pohdinnalle ei jäänyt mitään sijaa. Kylmäpäisen ratkaisijansa johdolla Yhdysvallat työnsi syrjään mahdollisesti suurimman koetinkiven matkalla kohti toista peräkkäistä maailmanmestaruutta.

Aiemmin polvivaivoista kärsinyt ja jopa pelitaidoiltaankin epäilty keskikenttäpelaaja pystyi venymään kovimmassa mahdollisessa paikassa huippusuoritukseen. Sen pitäisi antaa muillekin urheilijoille rohkeutta puhua ääneen omista mielipiteistään.

Urheilupiireissä on ollut tapana pelätä, että keskittyminen karkaa julkiseen keskusteluun osallistumisen vuoksi vääriin asioihin. Näin urheilija voisi menettää mahdollisuuden saavuttaa menestystä, jota hän on tavoitellut vuosien armottomalla harjoittelulla. Yhtä hyvin voi ajatella, että oman arvomaailman ja näkemysten puolustaminen antaa sisäistä voimaa ja kasvattaa itsetuntoa, jotka tekevät pelaajasta vahvemman myös kentällä.

Rapinoe näytti, että hän pystyi puhumaan itselleen tärkeistä arvoista ja samaan aikaan valmistautumaan huippusuoritukseen. Sellaisia huippuja on yhä maailmassa liian vähän. Rapinoen esimerkillle pitääkin nostaa hattua ja toivoa, että se kasvattaa urheilijoiden rohkeutta toimia esikuvina omalla tyylillään. Rapinoe sai nyt mielipiteelleen suurimman mahdollisen julkisuuden, josta urheilija voi haaveilla.

Yle näyttää suorana kaikki MM-kisojen ottelut. Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit sekä kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis

Lue lisää:

MM-kisojen kohutuin pelaaja nousi maalipörssin kärkeen ja puhui seksuaalivähemmistöjen puolesta – Megan Rapinoe iloitsee onnistumisista Pride-kuukauden aikana

Asiantuntijat asettelivat Megan Rapinoelle kansallissankarin viittaa – ylistivät Yhdysvaltojen onnistunutta taktiikkaa ja muistuttivat Ranskan tylystä faktasta: "Aika normaali suoritus"

MM-kisojen ennakkosuosikin tähti on yhtä aikaa aktivisti ja huippujalkapalloilija – Megan Rapinoe on saanut tempauksillaan häirikön maineen

MM-kisojen isoimmat otsikot kerännyt Megan Rapinoe iski jälleen kahdesti – Ranskan tähtitopparin osuma jäi laihaksi lohduksi, kun USA marssi välieriin

"Äitini tulee pettymään" – USA:n supertähti seisoo Trump-kommenttiensa takana ja kehottaa joukkuekavereita seuraamaan perässä

Donald Trumpin ja Yhdysvaltojen naisten MM-futistähden sanasota käy kuumana! Presidentti tykitti Twitterissä: "Suorita työsi!"

"Tuo ei ole soveliasta" – Donald Trump kritisoi Yhdysvaltojen supertähden toimintaa naisten MM-jalkapallossa

Ranskan päävalmentaja aikoo jatkaa tehtävässään karvaasta tappiosta huolimatta – tämä seikka tekee Ranskan jättipettymyksestä vieläkin pahemman