1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. triathlon

Suomessa harvoin kilpaileva triathlonisti Kaisa Sali odottaa innolla vanhempiensa kannustushuutoja Lahden Ironmanissa – "Ne huutavat vähän hiljaa, että hyvä Kaisa!"

Sali pitää virettään Lahden kilpailussa vielä kysymysmerkkinä, sillä kova täysimatkan kilpailu kaksi viikkoa sitten vaati veronsa.

Kaisa Sali voitti Ironmanin Zürichissä heinäkuussa 2018. Kuva: Getty Images

Triathlonisti Kaisa Salin odotetaan kamppailevan kärkisijoista lauantaina triathlonin Ironman-kilpailussa Lahdessa. Lajin ykköstykki Suomessa pääsee ensi kertaa kilpailemaan Ironmanissa kotimaassa.

– Ihan mielettömän kivaa päästä kisaamaan Lahteen. On tosi hieno juttu, että saatiin Ironman-sarjan kilpailu tänne Suomeen. On ollut mahtavaa nähdä kuinka paljon tämä meidän laji on kasvanut täällä kotimaassa, Sali sanoo Lahden satamassa, josta kilpailu alkaa.

Suunnitelmat olisivat voineet muuttua, sillä mikäli Salilla ei olisi ollut paikkaa Havaijilla järjestettävään MM-kilpailuun, olisi hän joutunut kilpailemaan Lahden sijasta Frankfurtissa.

Sali pitää virettään Lahden kilpailussa vielä kysymysmerkkinä, sillä kova täysimatkan kilpailu kaksi viikkoa sitten vaati veronsa.

– Palautuminen on ollut vähän hitaampaa kuin mitä ajattelin. Varmasti edellinen kisa vielä vaikuttaa tänä viikonloppuna. Vasta torstaina alkoi tuntua himpun verran paremmalle, Sali kertoo.

Lahden Ironmanissa kilpaillaan puolimatkalla, joka koostuu 1,9 kilometrin uinnista, 90 kilometrin pyöräilystä ja 21,1 kilometrin juoksusta. Yhteensä kilometrejä kertyy 113 kilometriä.

Kaisa Sali kilpaili täysmatkalla Saksassa kesällä 2018. Kuva: AOP

Maailman joka kolkassa urallaan kilpailleelle Salille, 37, omien perheenjäsenten kannustusten kuuleminen reitin varrella on harvinaista herkkua. Mikäli huudot kantautuvat Salin korviin asti.

– Onhan se kiva nähdä äiti ja iskä siellä huutamassa. Ne huutavat vähän hiljaa "Hyvä Kaisa!", eikä mitään muuta. Siitä tulee kyllä aina lisää potkua, Sali nauraa.

Ura huipentuu Havaijin MM-kilpailuun

Sali on kertonut jo aiemmin, että menestyksekäs ura päättyy tähän kauteen. Hän saavutti vuonna 2014 MM-hopean ja vuonna 2015 MM-pronssin.

Innostus ja satsaus viimeiseen kauteen on ollut valtava, eikä ikä tunnu tulleen vielä vastaan. Jossain kohtaa tulee kuitenkin lopettamisen aika, mikäli haluaa antaa tilaa muille asioille.

Havaijin MM-kilpailuun on vielä kolme ja puoli kuukautta aikaa, joten Sali pyrkii tekemään kaiken hieman paremmin kuin ennen ja ottamaan loppukirin kohti uran huipennusta.

– Havaijin MM-kisa on ainoa ja suurin tavoitteeni tällä kaudella. Kaikki harjoittelu on tähdännyt sinne. Siellä haluan tehdä selvästi paremman suorituksen kuin mihin olen tähän asti pystynyt. Mahdollisimman täydellinen suoritus on tavoitteena.

Suora lähetys Lahden Ironman-kisasta alkaa Yle Areenassa kello 15.15. Pääset mukaan seuraamaan lähetystä tästä linkistä.

Mukana Lahdessa on myös Yle Urheilun Karaokekarnevaali. Tunnelmia kisapaikalta välitetään Radio Suomen erikoislähetyksessä klo 14 – 18 taajuuksilla 96 ja 97,9 MHz.

Lue myös:

Yle Urheilun Karaokekarnevaali rantautuu Lahden raastavaan triahtlonkilpailuun – kuinka koviin selostussuorituksiin yltävät hämäläiset?

Kaisa Sali kilpailee Lahdessa ja avaa seuraavan kovan harjoituskauden – "On mahtavaa, että Ironman on tullut myös Suomeen"

Triathlonisti Kaisa Sali itkee aina ennen kisaa jännityksestä – uran päättävän MM-kisapaikan karsinta koetteli hermoja, kun 180 kilometrin pyörämatka piti taittaa aivan yksin: "Syön, juon ja painan vain menemään"

Kaisa Sali pureskelee yhä Havaijin viime vuoden pettymystä, mutta haluaa palata pääkisaan vielä kerran: "Olin typerä ja valmis ottamaan tyhmiäkin riskejä"