1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. FIFAn jalkapallon naisten MM 2019

Ujosta tytöstä on kasvanut Englannin historiallisen MM-kultajahdin tärkein palanen – raju sääntö oli lopettaa jalkapallopelit jo 12-vuotiaana

Lucy Bronze on noussut vaikeuksista maailman parhaiden puolustajien joukkoon.

Lucy Bronze taituroi Englannin puolustuksessa. Kuva: Marc Atkins/Getty Images

Phil Neville tuulettaa. David Beckham tuulettaa. Mitä on hetki sitten käynyt? Mikä on saanut jalkapallohullun Englannin suuret legendat villeiksi?

Vastaukseksi riittää yksi pelaaja Lucy Bronze. Oikea laitapuolustaja on tällännyt vapaapotkun jälkeen pallon komeasti maaliin rangaistusalueen ulkopuolelta. Englanti menee MM-puolivälierässä Norjaa vastaan 3–0-johtoon. Peli alkaa olla sillä selvä.

Englanti etenee Ranskan MM-kisoissa välieriin. Joukkueen päävalmentajaPhil Neville on hurmioissaan. Bronze oli ottelussa alustanut jo tärkeän Englannin avausmaalin pelin ensimmäisillä minuuteilla.

– Elämme täällä elämämme parasta aikaa. Luulen, että te kaikki näitte tänään, että Lucy Bronze on maailman paras pelaaja. Ei ole toista hänenlaistaan pelaajaa. Pelasin itsekin laitapuolustajana, mutta en koskaan hänen tasollaan, Neville ylisti ottelun jälkeen tv-haastattelussa.

Lucy Bronze
Katso Lucy Bronzen uroteot Norja-pelistä!

Nevillen sanoissa saattaa olla vähän liikaa hehkutusta, mutta on Bronze joka tapauksessa ainakin yksi maailman parhaita puolustajia. Ennennäkemättömään suosioon nousseissa MM-kisoissa Bronze oli heti aluksi median keskipisteenä.

170 toimittajaa pyörii joukkueen viimeisessä mediatilaisuudessa Englannissa ennen Ranskaan lähtöä. Bronzelta kysytttin, miten tilanne tuntuu erilaiselta kuin neljä vuotta sitten ennen edellisiin Kanadan MM-kisoihin lähtöä.

– Olisin istunut täällä ja kukaan teistä ei olisi puhunut minulle, Bronze naurahtaa Telegraphin mukaan.

– En ollut iso nimi. Lähdin kisoihin täysin tietämättömänä siitä, mitä tulisi tapahtumaan. Sitten jalkapalloelämäni muuttui yhdessä yössä. Ihmiset tiesivät nimeni. Muutuin yhdeksi niistä tytöistä, jotka olivat aina olleet sankareita.

Tuo käänteentekevä hetki neljä vuotta sitten tapahtui myös ottelussa Norjaa vastaan. Tuolloin Bronze tykitti kaukolauksellaan Englannin 2–1-voittoon neljännesvälierässä. Lopulta Englanti juhli historiallisia ensimmäisiä MM-pronssimitaleita.

– Mielestäni tuo peli oli itsessään aika ikoninen. Englanti ei ollut aiemmin voittanut yhtään pudotuspeliottelua MM-kisoissa, Bronze sanoi kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan haastattelussa.

– Se kuulostaa toki hassulta, kun katsotaan Englannin joukkueen tilannetta nyt. Mutta emme olleet voittaneet yhtään pudotuspeliottelua ja kohtasimme Norjan, joka oli silloinkin huippujoukkue.

Tuolloin 23-vuotiaana Bronze koki, että hänet vihdoin hyväksyttiin ammattilaisjalkapalloilijana.

– Kun tekee naisjalkapallolijana virheen, sanotaan, että luovuta tai et kuulu tänne, Bronze muistutti arjesta Guardianille. (siirryt toiseen palveluun)

Lucy Bronze tuulettaa voittoa Norjaa vastaan. Kuva: Robert Cianflone/Getty Images

Estettiin pelaaamasta poikien kanssa

Arvostukseen liittyy myös Bronzen uran käännekohta 12-vuotiaana. Koillis-Englannisa kasvanut Bronze oli siihen mennessä pelannut jalkapalloa poikia vastaan. Rakkaus jalkapalloa kohtaan oli syttynyt Alnwickin kaduilla, pelikentillä ja puistoissa. Bronze oli vain seurannut Jorge-isoveljeään.

Mutta 12-vuotiaana ura oli päättyä nykypäivänä hassulta tuntuvaan sääntöön. Silloin Englannin jalkapalloliiton säännöissä oli, että vain 12-vuotiaaksi saakka sai olla sekajoukkueita. Nykyään sääntö on 18 vuotta, kuten muuallakin Euroopassa. Bronze joutui kuitenkin tuolloin 2000-luvun alussa lopettamaan pelit poikien joukkueessa.

– Valmentaja sanoi minulle, että olen liian hyvä pelaaja lopettamaan jalkapallon. Hän aneli äidiltäni, että etsisi minulle tyttöjen joukkueen. Valmentaja oli varma, että edustaisin joskus Englannin maajoukkuetta, Bronze muisteli Guardianille.

Se ei ollut helppoa Bronzelle. Lähin tyttöjen joukkue harjoitteli ja pelasi puolentoista tunnin päästä kotoa. Ujolla tytöllä oli vaikeuksia sopeutua uuteen joukkueeseen. Pikkulapsenakin Bronze piilottautui keskustelutilanteissa ulospäinsuuntautuneiden äidin ja veljensä taakse. Pieni Lucy potki hiljaa jalkapalloa.

– Olin sosiaalisesti kömpelö, Bronze sanoi BBC:lle (siirryt toiseen palveluun).

Mutta urheilullisesti lahjakas ja innokas harjoittelija Lucy Bronze on. Hulppea potkutekniikka kehittyi, kun Bronze harjoitteli yhdessä nykyisen maajoukkuetoverinsa Lucy Staniforthin kanssa. Kumpikin yritti matkia brasilialaista jalkapallolegendaa Ronaldinhoa.

– En osannut temppuja, mutta todellakin halusin yrittää, Bronze on todennut BBC:lle.

Lucy Bronzen tie maailman huipulle on ollut välillä tuskaisa. Näissäkin kisoissa Argentiinaa vastaan oli vaikeaa. Kuva: Alex Grimm/Getty Images

Ateenan olympialaiset tarkassa seurauksessa

Temppujakaan Bronze ei ole kauheasti urallaan tarvinnut. Hänet tunnetaan myös juoksuvoimaisena pelaajana, josta yksi hieno esimerkki oli välierässä Englannin avausmaalin johtanut tilanne. Bronze pyyhälsi oikealta laidalta läpi ja Jill Scott pääsi laukomaan pallon maaliin.

Se on peruja ajalta, jolloin Bronze ei ollut vielä varma mahdollisuuksistaan tehdä uraa naisten jalkapallossa. 12-vuotiaana Bronze katseli innolla Ateenan olympialaisten yleisurheilua vuonna 2004. Bronze kiinnitti katseensa juoksulajeihin. Kelly Holmes voitti kultaa 800 ja 1500 metrillä. Ateenassa epäonnistunut kestävyysjuoksulegenda Paula Radcliffe lukeutui myös suosikkeihin.

Bronze juoksi tuohon aikaan todella paljon, jopa pakonomaisesti.

– Sillä tavalla kehityin jalkapallon pelaamisessa. Siksi olen mielestäni sellainen pelaaja nyt. Juoksen eniten kaikissa joukkueissani. Se on peruja siltä ajalta, kun juoksin niin paljon nuorempana, Bronze kertoi Telegraphille (siirryt toiseen palveluun).

Yhdysvallat suurena ennakkosuosikkina

Juoksemaan Bronze pääsee myös Yhdysvaltoja vastaan, kun heidän hyökkäyksessään tulee vastaan Megan Rapinoen ja Alex Morganin kaltaisia tähtiä. Yhdysvallat on selvä ennakkosuosikki, mutta Englanti haluaa parantaa kahden vuoden takaisten EM-kisojen ja neljän vuoden takaisten MM-kisojen välieräpettymyksistä.

Lucy Bronze ja Englanti hakevat jätti-yllätystä tiistain välierässä. Kuva: Marc Atkins/Getty Images

Bronze on tärkein palanen siinä, että Yhdysvaltojen laadukas hyökkäys ei pääse tekemään tuhoja tiistaina Lyonissa. Maaliskuun harjoitusturnauksessa Englanti ja Yhdysvallat väänsivät tasapelin maalein 2–2. Päävalmentaja Neville puhkuu itseluottamusta ottelun kynnyksellä. Hän kertoo, että Englannin joukkue haluaa tv-ennätyksiä rikkoneissa kisoissa insiproida ihmisiä ja rakentaa perinnön.

– Olimme valmistautumisleirillä vuosi sitten ja asetimme tavoitteet seuraavalle vuodelle. Halusin vain kaikkien sanovan, että voitamme MM-kultaa. Mutta he miettivät paljon isompia asioita kuin MM-kulta, Neville kertoi Norja-voiton jälkeen lehdistötilaisuudessa.

– Haluamme, että joukkueemme voidaan liittää kovisnaisiin. Se oli mantramme. Olemme nyt siinä pisteessä, että insiproimme ihmisiä. He hyppivät seinille. Se tuntuu hyvältä.

Englanti–Yhdysvallat ti 2.7. klo 22.00. Lähetys TV2:ssa ja Areenassa kello 21.30 alkaen.

Yle näyttää suorana kaikki MM-kisojen ottelut. Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit sekä kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis

Lue lisää:

Kommentti: Hattu pois päästä! Donald Trumpia ärsyttänyt supertähti näytti Pariisin helteisessä illassa, miksi urheilijoiden kannattaa puhua ääneen epäkohdista

Maalipörssin voitosta taisteleva tähti lähetti kohutuuletuksellaan viestin – 109 maalia tehnyt englantilaistyttö nousi otsikoihin jo 20 vuotta sitten, koska ei saanut enää pelata poikia vastaan

Suomen kaataja laskee harjoituksissa lampaita ja fanittaa yllättävää hotellinaapuriaan – joukkuekaveri repi Karen Carneyn autosta, kun masennus sai vihaamaan jalkapalloa