Kommentti: Mitä yleisurheilupiireissä puhuttavan Taika Koilahden suorituksista pitäisi ajatella? Ringa Ropon sanat jättivät jokaiselle paljon pohdittavaa

Mikäli Taika Koilahti pysyy terveenä, suomalainen naispituushyppy palaa Dohassa MM-näyttämölle 14 vuoden tauon jälkeen, kirjoittaa Yle Urheilun toimittaja Atte Husu.

Taika Koilahti on Euroopan lupaavimpia pituushyppääjiä. Kuva: Pekka Sipola / Compic / All Over Press

Jämsän pituuskarnevaalien pääpuheenaiheesta ei jäänyt epäselvyyttä. Vasta 20-vuotias Taika Koilahti kohensi ennätystään 646:sta aina 664:ään, vaikka olosuhteet olivat kaikkea muuta kuin optimaaliset – tuulta oli yhdellä kierroksella kaksi metriä sekunnissa myötäistä, toisella kolme vastaista.

Tästä huolimatta Koilahti sai taululle viisi tulosta, joista huonoinkin jäi hänen entisestä ennätyksestään vain kolme senttiä. Mainitaan nyt vielä sarjan muut tulokset: 659, 656 ja 646. Huomionarvoista on se, että Turun Weikkojen nuori hyppylupaus teki sarjan heti ensimmäisessä kisassaan, jossa hän kokeili 18 askeleen vauhtia vanhan 16:n sijaan.

Tuloksellaan 664 Koilahti nousi Suomen kaikkien aikojen tilastossa neljänneksi, eikä matkaa lauantain kisaa katsomosta seuranneen Ringa Ropon Suomen ennätykseen jäänyt enää kuin 21 senttiä. Voi kuulostaa vähältä, mutta todellisuudessa senttien napsiminen ei ainakaan helpotu, kun liikutaan jo kansainväliset mitat täyttävissä tuloksissa.

Siitä, missä lukemissa Koilahti nyt liikkuu, vertailukohtaa voi hakea esimerkiksi MM-historiasta. MM-kisat on järjestetty kaikkiaan 16 kertaa, ja vain kerran, Pekingissä 2015, loppukilpailuun on tarvittu Koilahden ennätystä kovempi tulos. Toistaiseksi tulos 664 vie Koilahden maailmantilastossa jaetulle 30. sijalle, ja Dohan MM-järjestäjät ovat ilmoittaneet lajiin 32 urheilijan kiintiön.

Koilahden listasijoitus nousee kuitenkin roimasti, sillä kukin maa voi lähettää Yhdysvaltoja lukuun ottamatta kisoihin maksimissaan kolme urheilijaa. Yhdysvaltain lisäpaikka perustuu siihen, että puolustavalla maailmanmestarilla, tässä tapauksessa Brittney Reesellä, on oikeus puolustaa titteliään. Yhdysvalloilla on tällä kaudella 11 Koilahtea paremmin hypännyttä urheilijaa, mutta kun heistä putsattuun listaukseen huomioidaan vain kolme, Koilahti on lauantain jälkeen MM-rankingissa 22:ntena.

Koska MM-kisat käydään poikkeuksellisen myöhään ja urheilijat ajoittavat kuntopiikkejään eri tavoin, Koilahden kisapaikka on vielä kaikkea muuta kuin selviö. Jo nykyisellä tuloksellaan hän on silti toistaiseksi kiinni MM-paikassa ensimmäisenä suomalaisena naisena sitten Natalia Kilpeläisen, joka pääsi vuoden 2005 Helsingin kisoihin kisaisännän mandaatilla. Johanna Halkoaho on edellinen MM-kisoihin, Pariisiin 2003, rajan tehneenä edennyt suomalaisnainen.

Taika Koilahti on ollut yleisurheilukesän yksi kirkkaimmista valopilkuista. Kuva: Pekka Sipola / Compic / All Over Press

Vaikka lippu MM-Dohaan tuskin vaatii rajaa 672, sen saavuttaminen on Koilahdelle täyttä realismia. Kaiken avain on terveys.

20-vuotiaan hyppylupauksen tehot ovat kasvaneet merkittävästi viime kesästä, mistä esimerkkinä käy 11,76:sta 11,60:een kohentunut ennätys 100 metrillä. Lisääntyneet tehot lisäävät kuormitusta, ja Koilahdesta puhuttaessa on muistettava, että hänen viime kausiaan ovat häirinneet takareisivaivat. Asiantuntija-arvioiden mukaan ne aiheutuivat ponnistusta edeltävistä kahdesta askeleesta, joista etenkin viimeinen jäi liian pitkäksi ja pudotti lantion liian alas.

Lauantaina katsomossa istunut Ropo on omien sanojensa mukaan jo valmis luopumaan 29 vuotta sitten hyppäämästään SE:stä, mutta viimeisenä haasteena hän näkee juuri Koilahden viimeisen askeleen, edistyksestä huolimatta.

Missä Koilahden potentiaali sitten on tällä hetkellä? Ropo ei suostunut antamaan tarkkaa arviota Yle Urheilulle, mutta ei jättänyt vastauksellaan kylmäksi.

– Jos viimeinen askel olisi teknisesti kohdillaan, Suomen ennätys olisi jo hypätty, Ropo kuittasi.

SE-tulosta 685 on tällä ulkoratakaudella hypännyt maailmassa vain kuusi naista. Mielekkäämpänä vertailukohtana kannattaa silti käyttää Koilahden nykyistä ennätystä, sillä alle 23-vuotiaiden Euroopan tilastoissa tulos 664 riittää peräti toiseksi – ja nuorten EM-kisoihin Ruotsin Gävlessä on aikaa enää kaksi viikkoa.

Vaikka alle 20-vuotiaiden EM-kisoja on käyty jo vuodesta 1970 ja alle 23-vuotiaiden vuodesta 1997 alkaen, Suomen mitalisaldo naisten pituushypystä näyttää nollaa. Toistaiseksi.

Lue lisää: