1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. FIFAn jalkapallon naisten MM 2019

Unohtumaton rupeama huipentuu mitalipeleihin – lue neljän parhaan maan analyysit ja olet valmis MM-futiksen huippujännittäviin välieräotteluihin!

Yle Urheilu esittelee jalkapallon naisten MM-kisojen neljä parasta joukkuetta ja perkaa lähtökohdat välieräkamppailuihin.

1

Englanti – tapahtuuko vihdoin jotain suurta?

– Oletteko valmiita voittamaan MM-kultaa?

Englanti ei ole koskaan voittanut naisten arvoturnausta jalkapallossa. Neljä vuotta sitten Kanadassa se ylsi ensimmäistä kertaa MM-pronssille, mutta nyt Phil Nevillen valmentamalle ryhmälle ei kelpaa mikään muu kuin kirkkain palkinto. Siksi Neville kysyi pelaajiltaan ylläolevan kysymyksen, kun välieräpaikka varmistui 3–0-voitolla Norjasta.

Neville on puhunut avoimesti MM-kullasta paitsi pelaajilleen, myös medialle. Norja-voiton jälkeen hän myönsi BBC:lle (siirryt toiseen palveluun), ettei voi piiloutua siltä faktalta, että jotain suurta on tapahtumassa. Mahdollinen maailmanmestaruus on koko ajan Manchester United -legendan mielessä.

Englannin turnaus on ollut nousujohteinen. Alkulohkon se selvitti puhtaalla pelillä, mutta varsinkin joukkueen hyökkäyspeliltä odotettiin enemmän. Neljännesvälierä Kamerunia vastaan muistetaan lähinnä vastustajan pelaajien ihmeellisestä käytöksestä, mutta Norja-puolivälierässä Englanti vapautui.

Tulostaululle jääneet 3–0-lukemat eivät jättäneet jossitteluille sijaa. Englanti hyökkäsi etevää oikeaa laitaansa pitkin Nikita Parrisin ja Lucy Bronzen johdolla. Maalipaikoissa etenkin viiden maalin Ellen White on osoittanut viileyttä, joka korostuu mitalipeleissä entisestään.

Välierässä haaste on kuitenkin aivan eri tasoa Yhdysvaltojen muodossa.

Kuva: Getty Images

2

Yhdysvallat – kohupelaajan johdolla jälleen mestaruuteen?

Jos Ranskan ja Yhdysvaltojen kohtaamista hehkutettiin etukäteen kaikkien aikojen MM-otteluna, tuleva välierä ei sille juurikaan kalpene. Englanti on Yhdysvaltojen seuraava haaste matkalla kohti toista perättäistä maailmanmestaruutta.

Yhdestä Yhdysvaltojen pelaajasta on puhuttu turnauksen aikana enemmän kuin muusta joukkueesta yhteensä. Hän on jaetulla maalipörssin kärkipaikalla oleva Megan Rapinoe. Syyt löytyvät sekä kentältä että sen ulkopuolelta. Rapinoe on maalipörssin jaetulla kärkipaikalla, mutta suurimmat otsikot ovat nousseet pelaajan sanasodasta presidentti Donald Trumpin kanssa.

Ranskaa vastaan Rapinoe osui kahdesti ja todisti pystyvänsä sulkemaan kentän ulkopuoliset asiat pois mielestä silloin, kun kentällä pelataan suurista asioista.

Phil Nevillen ja Englannin on vaikea arvailla, minkälaisia rohdoksia Jill Ellis on Yhdysvaltojen päävalmentajana loihtinut välierään. Ranskaa vastaan Yhdysvallat keskittyi puolustamiseen ja vaihtoi viiden puolustajan linjaan, mikä yllätti monet.

Rapinoe on tehnyt kaikki Yhdysvaltojen maalit pudotuspeleissä, mutta Englantia vastaan tehokkuutta tarvitaan muiltakin. Esimerkiksi Alex Morgan teki turnauksen avausottelussa Thaimaata vastaan viisi osumaa, mutta sittemmin ruuti on ollut märkää. Morgan loukkasi itseään alkulohkon Ruotsi-ottelussa, ja jotkut ovat epäilleet, onko hän täydessä pelikunnossa.

Ti 2.7. Englanti–Yhdysvallat klo 22. Suora lähetys TV2:ssa ja Areenassa kello 21.30 alkaen.

Kuva: Getty Images

3

Hollanti – päivitys Euroopan mestarista maailmanmestariksi?

Hallitsevan Euroopan mestarin Hollannin tie olisi hyvin voinut katketa jo neljännesvälierään. Japani hallitsi peliä toisella puoliajalla ja oli lähempänä voittomaalia, mutta Saki Kumagain käsivirhe antoi Lieke Martensille mahdollisuuden pelastaa Hollanti jatkoon rangaistuspilkulta.

Puolivälierässä Italiaa vastaan Hollanti oli jo vakuuttavampi. Maalintekoa se sai jälleen odotella toiselle puoliajalle. Hollanti on tehnyt turnauksessa kymmenen maalia, joista peräti kahdeksan otteluiden jälkimmäisillä puoliskoilla.

Hollannin joukkueesta on löytynyt tehoja laajalla rintamalla. Barcelonaa edustava Martens ja Englannin Superliigan vuoden pelaajaksi Arsenalissa valittu Vivianne Miedema ovat löytäneet verkon ratkaisupeleissä vakuuttavalla tavalla.

Oranssipaidoilla on riveissään myös MM-kisojen kovin erikoistilanneässä. Sherida Spitse on tarjoillut jo neljä maaliin johtanutta syöttöä. Italiaa vastaan joukkueen molemmat maalit tulivat Spitsen täydellisyyttä hiponeiden vapaapotkujen seurauksina.

Välierässään Ruotsia vastaan Hollanti on ennakkosuosikki. Vastustaja on tuttu kahden vuoden takaisten koti-EM-kisojen puolivälieristä. Silloin maaliverkkoja heiluttivat juuri Martens ja Miedema.

Kuva: Getty Images

4

Ruotsi – drömmar om guld

Ruotsi teki puolivälierissä MM-kisojen pudotuspelien suurimman yllätyksen ja kukisti Saksan. Peter Gerhardssonin valmentama ryhmä ei missään nimessä kuulunut mestarisuosikkien joukkoon ennen turnausta, mutta enää sitä ei kannata aliarvioida. Kanadan ja Saksan pudottaminen on kova näyttö länsinaapurin iskukyvystä.

MM-kisoissa menestyminen on Ruotsille tuttua, eikä edellisestä mitalistakaan ole kuin kahdeksan vuotta aikaa. Ruotsi lähti Saksan vuoden 2011 MM-turnauksesta kotiin pronssimitalit kaulassaan.

Ruotsin paketti on ollut pudotuspeleissä tasapainoisesti kasassa. Toinen kysymys on se, onko pelaajamateriaalin laatu riittävä. Saksaa vastaan hyökkääjä Sofia Jakobsson teki vaikutuksen ja valittiin ottelun parhaaksi pelaajaksi. Häneltä voi odottaa paljon myös välierässä Hollantia vastaan. Stina Blackstenius on tehnyt puolestaan voittomaalit molemmissa pudotuspeleissä.

Jäljellä olevasta nelikosta Ruotsin mestaruus olisi ehdottomasti suurin yllätys. Unelma elää kuitenkin vahvana, eikä sen toteutuminen jää itseluottamuksesta kiinni.

– Emme ole vielä tyytyväisiä, menemme päätyyn asti. Me tulemme voittamaan kultaa, ei ole mitään muuta, keskikenttäpelaaja Kosovare Asllani sanoi Aftonbladetille (siirryt toiseen palveluun).

Ke 3.7. Hollanti–Ruotsi klo 22. Suora lähetys TV2:ssa ja Areenassa kello 21.30 alkaen.

Yle näyttää suorana kaikki MM-kisojen ottelut. Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit sekä kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis.

Kuva: Maja Hitij/Getty Images