Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Painin MM, Kreikkalais-roomalainen paini
  • Painin MM, Kreikkalais-roomalainen paini
  • Painin MM: Kreikkalais-roomalainen paini

Suomelle kolme mitalia Euroopan kisoista, joissa lajit olivat eri asemassa – olympiakomiteat haluavat muuttaa yhden asian tuleviin kisoihin

Mira Potkosen ja Emil Soravuon kultamitalit sekä Titta Keinäsen pronssi olivat Suomen joukkueen näkyvimmät onnistumiset Minskissä.

olympialaiset
Euroopan kisat, Minsk
Euroopan kisat, MinskEPA

Historian toiset Euroopan kisat päättyivät Suomen joukkueelta kolmeen mitaliin. Telinevoimistelija Emil Soravuo oli ykkönen sunnuntaina käydyssä permannon finaalissa. Mira Potkonen sai nyrkkeilyssä kultaa kun vastustaja vetäytyi loukkaantumisen vuoksi finaalista. Titta Keinänen taipui karatessa välierässä, mutta otti silti pronssia.

Neljän vuoden takaisiin Euroopan kisoihin verrattuna on tulos parempi, sillä tuolloin yli 60 urheilijan joukkueesta vain ampuja Marko Kemppainen ylsi mitalille.

– Kisat menivät kokonaisuutena ihan hyvin. Joukkueen onnistumisprosentti oli noin 75, mitaleita tuli kolme ja lisäksi kuusi pistesijaa, arvioi joukkueenjohtaja Leena Paavolainen.

Nyt käydyt Euroopan kisat olivat vasta järjestyksessään toiset. Järjestelyt, suorituspaikat ja arki kisakylässä saivat urheilijoilta ja taustajoukoilta kiitosta. Katsojia oli paikalla erityisesti finaaleissa ja kisoista uutisoitiin paikallisessa mediassa ahkerasti.

Silti Minskissä kokonaisuuden hahmottaminen oli vielä hankalaa, koska eri lajeissa kilpailtiin eri asioista. Muutamissa lajeissa jaossa oli suoria kisapaikkoja tai maapaikkoja Tokioon. Osassa pystyi kohentamaan olympiarankingsijoitustaan. Toisin kuin naisissa, miesten nyrkkeilyssä oteltiin EM-titteleistä. Mukana oli tukku lajeja, joissa kilpailtiin ”vain” menestyksestä Euroopan kisoissa.

– Konsepti kehittyy edelleen. Ehdottomasti erityisesti niissä lajeissa, joissa on näkymä Tokion olympialaisiin, niin näillä on merkitystä urheilijoille ja lajeille, Paavolainen arvioi.

– Tällainen monilajinen kisakokemus on arvokas. Tässä on hiottu jo omaa tiimiä kohti olympialaisia ja näitä hyödynnetään niihin valmistautumisessa.

Mira Potkonen
Mira Potkonen saavutti Minskin Euroopan kisoista kultamitalin.Olympiakomitea

Euroopan kisoissa esimerkiksi ammunnassa oli jaossa maapaikkoja Tokioon, mutta neljästä suomalaisfinalistista yksikään ei onnistunut kisapaikkaa sinetöimään. Mahdollisuuksia on kuitenkin vielä tarjolla niin ammunnassa kuin muissakin lajeissa.

– Kaikkien lajien osalta tärkeimmät kisat ovat tulossa tänä syksynä ja vielä ensi vuoden aikana, Paavolainen toteaa.

– Aika pitkälle mennään ensi kevääseen ennen kuin Tokion paikat ovat selvillä, mutta tämä oli hyvä aloitus. Vaikka täältä nyt ei suoraan paikkoja tullut niin muun muassa sulkapallossa saatiin arvokkaita rankingpisteitä Tokiota ajatellen.

Bakun ja Minskin Euroopan kisat saavat jatkoa neljän vuoden päästä Puolassa. Eri maiden olympiakomiteoissa on pohdittu sitä, kuinka kisoja pitää jatkossa kehittää, jotta niiden arvostus lisääntyy.

– Olen keskustellut muiden maiden kollegoiden kanssa. Meillä on yhteinen näkemys siitä, että jatkossa Euroopan kisat, jos ja kun ne järjestetään, pitää ehdottomasti linkittyä seuraavan vuoden olympialaisiin joko paikkojen tai rankingjärjestelmän kautta. Se on se toive, johon suuntaan näitä kisoja kehitetään.

Lue myös:

Euroopan kisojen kultamitalisti Soravuo iloitsi pään kestävyydestä: "Tällaisessakin paikassa pystyin tekemään tosi hyvän sarjan"

Kultaa voittanut Mira Potkonen pettyi pahasti – suomalainen oli "ihan liekeissä", mutta sitten matto vedettiin alta: "Tosi kurja olo"

Keinänen hävisi välieränsä Euroopan kisoissa ja otti pronssia

Kivääriampuja Juho Kurki jäi Euroopan kisojen finaalissa kahdeksanneksi – olympiapaikka meni valkovenäläiselle

Jousiampuja Taru Kuoppa ylsi uransa parhaaseen sijoitukseen – toiveet olympiapaikasta kuitenkin romuttuivat

Hankalat olosuhteet trap-ampujien riesana Minskissä – Mäkelä-Nummela: "Ikinä en ole pelännyt niin paljoa aloittaa kilpailua"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat