Entinen jääkiekon SM-liigapelaaja ryhtyi Suomen uuden keihästähden manageriksi – puhelin pirisee nyt taukoamatta

Atte Pentikäinen liittyi viime syksynä Toni Kuuselan tukijoukkoihin.

Toni Kuusela sijoittui Pihtiputaan keihäskarnevaaleilla kolmanneksi tuloksella 80,86 sunnuntaina. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Keihäänheittäjä Toni Kuusela teki talvella rohkean ratkaisun. Kuusela, 25, lopetti työnsä liikuntakeskuksen asiakashallinnassa ja päätti panostaa pelkästään keihäänheittoon.

Päätös oli rohkea, sillä siinä vaiheessa Kuusela oli vielä melko tuntematon keihäsnimi. Hänellä oli takanaan viiden vuoden loukkaantumiskierre ja vähänlaisesti saavutuksia. Kuusela uskalsi kuitenkin panostaa kaiken keihäänheittoon, sillä hän tiesi, että terveenä hänellä olisi potentiaalia Dohan MM-kilpailuihin.

Ja talvella Kuusela oli vihdoin terve. Hän oli löytänyt nilkkaansa oikeanlaisen teippauksen edelliskesän lopulla ja parantanut heti ennätystään lukemiin 78,45.

– Päätin, että nyt heitetään hetki keihästä. Tätä ei kuitenkaan kestä määräänsä enempää. Joskus on pakko koittaa antaa kaikkensa tälle, Kuusela sanoo.

Työn ja urheilu-uran yhdistäminen oli ollut raskasta.

– Siihen väsyy. Lähdin Seinäjoelta Kuortaneelle aamulla treenaamaan ja sitten menin takaisin Seinäjoelle kahdeksaksi tunniksi töihin. Töiden jälkeen piti taas tehdä treeni. Tuollaisissa asioissa ei voi antaa muille tasoitusta. Se on niin iso juttu palautumisen ja muun kannalta.

Pelkkään keihäänheittoon panostaminen oli kuitenkin taloudellinen riski. Kuusela alkoi kerätä uusia tukijoukkoja itselleen jo viime syksynä. Silloin kuvioon tuli yllättävä nimi.

Atte Pentikäinen oli heti valmis mukaan

Kuuselan valmentaja Petteri Piironen soitti syksyllä tutulleen Atte Pentikäiselle. Hän kysyi, kiinnostaisiko Pentikäistä lähteä mukaan lupaavan keihäänheittäjän taustajoukkoihin.

Piironen ja entinen SM-liigapuolustaja Pentikäinen olivat tutustuneet, kun Piironen työskenteli Tampereen Ilveksen fysiikkavalmentajana. Pentikäinen pelasi tuolloin Ilveksessä kiekkouransa viimeisiä kausia.

Kun Pentikäinen kuuli Kuuselan tarinan, hän halusi mukaan tämän tukijoukkoihin.

– Sillä tiellä ollaan ja päivääkään en ole katunut. Yritän auttaa ja mahdollistaa Tonille mahdollisimman hyvät edellytykset urheilla täysipäiväisesti, Pentikäinen kertoo Yle Urheilulle.

Pentikäisen roolina on haalia Kuuselalle tukijoita ja samalla auttaa keihäänheittäjää julkisuuskuvan luomisessa.

– He koittavat kutsua minua manageriksi, mutta näen itseni enemmän tällaisena isoveljenä, Pentikäinen, 36, pohtii rooliaan.

Petteri Piironen ja Atte Pentikäinen tutustuivat Ilveksessä. Kuva kaudelta 2014–15. Kuva: AOP

Viime aikoina Pentikäisen työ on helpottunut huomattavasti. Ensin Kuusela heitti uransa ensimmäisen 80-metrisen Virroilla kesäkuun alussa. Sitten tuli Dohan MM-tulosraja Paavo Nurmen kisoissa. Turussa heitetyn 83,40 metrin kiskaisun jälkeen Pentikäisen puhelin on pirissyt taukoamatta.

– Tukijat ovat soittaneet, että emme tienneet, että Toni on näin kova jätkä, Pentikäinen naurahtaa.

Kuuselalle hoitui muutamassa päivässä muun muassa uusi auto ja muita urheilua hyödyttäviä etuja.

Kokematon urheilumanageri

SM-liigaurallaan 450 runkosarjaottelua pelannut puolustaja on urheilumanagerina vielä kokematon. Kiekkouransa keväällä 2017 lopettanut Pentikäinen toimii päätyökseen suomalaisessa konsulttiyhtiössä asiakaspäällikkönä.

Voi olla, että tulevaisuudessa manageroitavia urheilijoita on enemmänkin.

– Nyt, kun Toni on noussut esille, on puhelin alkanut soimaan tiuhempaan tahtiin. Mutta menen nyt askel kerrallaan. Keskityn siihen, että saamme Tonin perustukset siihen kuntoon, että poika pystyy keskittymään itse työhön, Pentikäinen sanoo.

Kuusela on nyt uudenlaisessa tilanteessa. Turussa heitetty MM-raja on tehnyt hänestä kansallisen tason tähden, jolta odotetaan hyviä tuloksia joka kilpailussa.

Kuusela on myös muutamassa viikossa saanut tottua täysin erilaiseen huomioon kuin koskaan aikaisemmin. Haastattelupyyntöjä on ollut kesäkuun 11. päivän jälkeen jonoksi asti.

Median suuntaan iloinen keihäänheittäjä on ainakin toistaiseksi ollut avoin, suorapuheinen ja itsevarma. Pentikäisen mielestä se erottaa Kuuselan muista suomalaisista keihäänheittäjistä.

– Olen sanonut, että Toni on suomalainen Thorkildsen, kun hän on sellainen hyväntuulinen ja välitön.

Norjalainen Andreas Thorkildsen on entinen keihäänheittäjä, joka voitti urallaan kaksi olympiakultaa ja maailmanmestaruuden.

Lue myös: