1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. FIFAn jalkapallon naisten MM 2019

Onko Hollanti pulassa nopean Ruotsin kanssa vai Ruotsi ongelmissa puolustuksessa? Katso näitä kolmea asiaa illan vauhdikkaassa MM-välierässä

Yle Urheilun asiantuntija Maiju Ruotsalainen nostaa kolme seikkaa, jotka ratkaisevat, eteneekö Ruotsi vai Hollanti jalkapallon naisten MM-kisojen loppuotteluun.

Kuva: Richard Heathcote/Getty Images

1

Ruotsin puolustus

Ruotsin puolustus joutuu Hollantia vastaan todelliseen testiin, sillä Saksa päästi sen melko helpolla. Hollannin hyökkäyksessä viilettävät kuitenkin maailman parhaimpiin lukeutuvat ja myös MM-turnauksessa maaleja iskeneet Vivianne Miedema ja Lieke Martens.

– Saksa teki Ruotsille palveluksen pelaamalla keskellä eikä käyttänyt leveyttä. Ruotsi pääsi pelaamaan omilla vahvuuksillaan, kun taas Hollannilla on erittäin hyvät yksilöt laidalla. Uskon, että he aiheuttavat Ruotsille ongelmia, Yle Urheilun asiantuntija Maiju Ruotsalainen ennakoi.

Alkulohkon kamppailussa Yhdysvaltoja vastaan Ruotsin puolustusnelikosta vain Linda Sembrant edusti kokeneempaa kaartia, joka perinteisesti urakoi Ruotsin alakerrassa. Nilla Fischer, Hanna Glas ja Magdalena Eriksson olivat lepovuorossa.

– Yhdysvaltoja vastaan Ruotsilla ei ollut ihan ykkösnyrkki puolustuslinjassa, joten emme pysty tietämään, miten he toimivat näin hyviä yksilöitä vastaan. Heidän vahvuutensa on ollut puolustaa keskusta todella tiiviinä, mutta Hollanti ei ole tulossa keskeltä, Ruotsalainen avaa.

Toisaalta esimerkiksi maailman parhaimpien pelaajienkin joukkoon nostettu Shanice van de Sanden on pysynyt MM-turnauksessa toistaiseksi melko pimennossa.

– Mitä Hollannin hyökkäyspeliin tulee, laitureiden on aika alkaa loistaa. Tai ehkä heillä on takana pitkä kausi ja he eivät pysty tässä turnauksessa parempaan.

MM-välierän alla on myös puhuttanut kahden vuoden takaisen EM-turnauksen parhaaksi valitun Martensin pelikunto. Hän loukkasi varpaansa kevään Mestarien liigan finaalissa ja vamma kiusasi etenkin Japani-ottelun jälkeen. Ennen Italia-ottelua Martensin kerrottiin jättäneen harjoitukset väliin eikä häntä ruotsalaismedioiden mukaan nähty (siirryt toiseen palveluun) harjoituksissa myöskään ennen MM-välierää.

Ruotsin toppari Nilla Fischer taisteli pallosta Saksan Lina Magullia vastaan. Kuva: Getty images

2

Ruotsin vastahyökkäykset

Myös Ruotsin joukkue on tullut turnauksessa tunnetuksi vaarallisista vastahyökkäyksistään.

Sofia Jakobsson on ollut todella kovassa iskussa ja Stina Blackstenius alkaa näyttää koko ajan paremmalta, Maiju Ruotsalainen vinkkaa.

Blackstenius on löytämässä maalivirettään lähes vuoden kestäneen kuivan kauden jälkeen. Hän iski Ruotsille ratkaisevan 1–0-maalin neljännesvälierässä Kanadaa vastaan ja osui toistamiseen Saksaa vastaan. Jakobsson vastasi Ruotsin 1–1-osumasta Saksaa vastaan.

Hollannin joukkueen heikkoudeksi on nimetty nimenomaan topparit, jotka ovat olleet vaikeuksissa läpi MM-turnauksen. Helpolla he eivät pääse Ruotsiakaan vastaan.

– Uskon, että he ovat pulassa. Heillä on toki tasapainottavia keskikenttäpelaajia, jotka ovat tärkeässä roolissa, jotta topparit eivät jää yksin kaksi vastaan kaksi -tilanteeseen. Puolustuslinjan tulisi toimia niin, että joka kerta toinen laitapakeista kaventaa, jotta Hollannilla on puolustaessa ylivoima. Saksa jätti sinne tasavoiman, ja sitten mentiin, Ruotsalainen huomauttaa.

Stina Blackstenius iski Ruotsin 2–1-osuman puolivälierässä Saksaa vastaan. Kuva: Getty Images

3

Spitse vs Asllani

Jos USA–Englanti -välierän taistelupari on Megan RapinoeLucy Bronze, on Hollannin ja Ruotsin kamppailun taisteluparina Sherida SpitseKosovare Asllani.

Keskikentällä mainioita otteita esittänyt Spitse on ratkaisevassa roolissa, kun Hollanti yrittää pysäyttää Ruotsin nopeat vastahyökkäykset, joissa Asllani on päässyt tekemään tuhojaan.

– Spitselle tulee rooli puolustussuuntaan tässä pelissä, jotta Asllani saataisiin pois nopeista vastahyökkäyksistä. Tämän parin nostaisin esille, koska Ruotsi on ollut erittäin vaarallinen tilanteenvaihdoissa, Ruotsalainen selittää.

Joukkueet kohtasivat viimeksi kaksi vuotta sitten EM-kisojen puolivälierässä. Silloin Hollanti vei voiton Martensin ja Miedeman maaleilla.

Hollanti–Ruotsi ke 3.7. klo 22.00. Lähetys TV2:ssa ja Areenassa kello 21.30 alkaen.

Yle näyttää suorana kaikki MM-kisojen ottelut. Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit sekä kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis

Lue myös:

Ruotsin joukkueessa itseluottamus huipussaan upean Saksa-voiton jälkeen – "Menemme päätyyn asti"

Unohtumaton rupeama huipentuu mitalipeleihin – lue neljän parhaan maan analyysit ja olet valmis MM-futiksen huippujännittäviin välieräotteluihin!

Kahdeksankertainen Euroopan mestari ja kaksinkertainen maailmanmestari floppasi Ruotsin käsittelyssä – Saksan toiminta yllätti asiantuntijan

Ruotsin yllätysvoiton sankari murtui tunteikkaana kyyneliin ja omisti maalinsa aivoverenvuodosta toipuvalle veljelleen – päävalmentaja mykistyi

Sensaatio! Ruotsi nousi MM-kisojen mitalipeleihin kahdeksan vuoden tauon jälkeen – ennakkosuosikki Saksaa ei auttanut edes supertähden paluu

Italia putosi harvinaisin lukemin mitalipeleistä, pelaajat tyrmistyneitä – asiantuntijat iloitsivat MM-jalkapallon yllättäjästä: “Voisi ennustaa valoisaa tulevaisuutta”

Hollanti taitaa toiset puoliajat! MM-turnauksen yllättäjä Italia kaatui oranssipaitojen erikoistilanteisiin puolivälierässä – katso huippuhetket

Hollannin Sherida Spitse haastoi Japanin Narumi Miuran neljännesvälierässä. Kuva: AOP