1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. FIFAn jalkapallon naisten MM 2019

Donald Trumpia vastaan taistelleen tähtipelaajan rankka perhetausta: Vankilakierteeseen ajautunut isoveli on järkyttänyt Megan Rapinoeta monta kertaa

Megan Rapinoe on saanut pitkän taistelun jälkeen elämäänsä takaisin sen henkilön, jonka takia aloitti jalkapallon pelaamisen.

Ranskan MM-kisoissa Megan Rapinoen otteita pääsee seuraamaan tv:n välityksellä myös Brian-veli. Kuva: Jose Breton/NurPhoto via Getty Images

Yhdysvaltojen kapteenistoon lukeutuva Megan Rapinoe on noussut rytinällä kesän jalkapallon MM-kisojen puhutuimmaksi pelaajaksi. Rapinoe on kenttien ulkopuolella käynyt sanasotaa presidentti Donald Trumpia vastaan ja protestoinut hänen politiikkaansa kansallislaulujen aikana. Kentällä Rapinoe on loistanut. Hänen maaleillaan Yhdysvallat kaatoi Ranskan ja eteni tiistain välierään Englantia vastaan. Rapinoe jakaa viidellä osumallaan maalitilaston kärkipaikkaa.

Amerikkalainen mediajätti ESPN kertoo laajassa jutussaan (siirryt toiseen palveluun) Rapinoen rankasta perhetaustasta. Jalkapallotähden isoveli on nimittäin ollut vankilakierteessä.

Brian Rapinoe viestitteli Meganin kanssa muutamia päiviä ennen kisoja.

– Megs, tämä rikkoo minun sydämeni, että et pystynyt lennättämään minua Ranskaan ja kustantamaan kaikkia kuluja, Brian Rapinoe oli heittänyt ESPN:n mukaan.

– Aivan kyllä. Olen surullinen, että en voinut paapoa sinulle kuukautta Ranskassa, suoraviivainen Megan Rapinoe oli kuitannut tyylilleen uskollisena.

Megan Rapinoe juhli Thaimaa-voittoa perheenjäsentensä kanssa, mutta Brian ei ollut paikalla. Kuva: AOP

Avausottelua Thaimaata vastaan Brian Rapinoe pystyi katsomaan kuntoutuskeskuksessa, jossa vangit voivat viettää viimeisen vuoden tuomiostaan opiskellen tai tehden töitä vankilan ulkopuolella. Nilkkapanta jalassaan Rapinoe riemuitsi, kun Yhdysvallat jyräsi Thaimaan 13–0. Kukaan ei ympärillä valittanut Yhdysvaltojen pelaajien liiallisista tuuletuksista, mikä nousi ympäri maailmaa suureksi puheenaiheeksi. Pääsipä Megan Rapinoe tekemään ottelussa yhden maalinkin.

– Nämä ovat MM-kisat. Näissä ei peruutella, Brian Rapinoe painotti ESPN:n mukaan voimasanalla höystettynä.

– Kisat ovat joka neljäs vuosi.

Brian Rapinoelle tämän kesän MM-pelien näkeminen on iso juttu. Kahdet edelliset MM-kisat hän on viettänyt sellissä eristyksissä, eikä ole nähnyt siskonsa pelejä.

Veli johdatti jalkapallon pariin

Megan ja Brian Rapinoe näyttävät hyvin samalta, mutta heidän polkunsa ovat hyvin erilaiset. 15-vuotiaana Brian toi kouluun metamfetamiinia. Siitä lähtien Brian Rapinoe on ollut vankilakierteessä. Joskus vapaaana, joskus kiinniotettuna.

– Kunnioitan Megania todella paljon, enkä vain jalkapallotaitojen takia. Kyse on siitä, miten vakaumuksella hän suhtautuu asioihin, joihin hän uskoo. Hän taistelee maailman epäoikeudenmukaisuutta vastaan, Brian sanoo.

Pieninä Megan ja hänen kaksoissiskonsa Rachael ihailivat Brian-veljeään. Heillä oli kolme muutakin sisarusta, mutta Brian pystyi naurattamaan kaksoissiskojaan paremmin kuin moni muu. Melkein viiden vuoden ikäero tarkoitti sitä, että Brian opetti 4-vuotiaita kaksoissiskojaan kuljettamaan jalkapalloa.

– Hän ei harjoituttanut heitä. Brian antoi tyttöjen tehdä asiat omalla tavallaan, Denise-äiti kertoo.

– Se oli söpöin juttu. Muistamme sen todella hyvin.

Megan Rapinoe Yhdysvaltojen maajoukkueen paidassa vuonna 2010. Tuolloin hänen pelinumeronsa oli jo 15, mutta pienenä hän käytti samaa pelinumeroa kuin Brian eli seiskaa. Kuva: Mike Zarrilli/Getty Images

Muutama vuosi myöhemmin tilanne oli täysin muuttunut. Megan Rapinoe oli 7-vuotias, kun 12-vuotias Brian alkoi polttaa marijuanaa. Teko tyrmistytti Meganin.

Brian Rapinoe ei vieläkään tiedä, miksi hän ajautui huumeiden pariin.

– Alusta asti olin koukussa, Brian Rapinoe kertoo.

– Yksi huume johti aina toiseen.

Megan Rapinoe olisisi halunnut, että Brian-veli lopettaa huumeiden käytön. 15-vuotiaana tullut pidätys vei kuitenkin toivon. Megan Rapinoe joutui vain ihmettelemään, mitä hänen veljelleen oli tapahtunut.

– Monta vuotta Megan ja Rachael olivat todella vihaisia, Brian avaa.

– He rakastivat minua silti ja kertoivat olevansa läsnä minua varten. Mutta samaan aikaan he ihmettelivät, mitä ihmettä teen.

Natsitatuoinnit shokeerasivat myös

18-vuotiaana Brian Rapinoe oli siirtynyt kovempiin huumeisiin, kuten heroiiniin. Hänet tuomittiin jälleen vankilaan muun muassa autovarkaudesta ja ajamisesta huumeiden vaikutuksen alaisena.

Vankilassa Rapinoe liittyi valkoihoisten vankilajengiin ja teetti itselleen natsitatuointeja. Hakaristi löytyi esimerkiksi kämmenestä.

Tatuoinnit järkyttivät muuta perhettä. Avoimesti homoseksuaali Megan Rapinoe on viime aikoinakin puhunut paljon tasa-arvoisesta kohtelusta ja osittain myös siksi kritisoi Donald Trumpin toimintaa.

– Tatuoinnit olivat kauheita, Megan Rapinoe sanoo

– Mielestäni ne ovat yhä kauheita. Pystyisin järkeilemään niiden kanssa. Ymmärsin sen, kun Brian meni ensimmäistä kertaa vankilaan. Hän etsi identiteettiään ja pyrki selviytymään.

Megan Rapinoe puhuu edustamista arvoistaan paljon julkisuudessa. Kuva: AOP

Brian Rapinoe oli kuitenkin vahvasti mukana rikollisjengin elämässä. Hän sai lukuisia syytteitä vuosien varrella, esimerkiksi huumeiden hallussapidosta ja kolmen vankitoverin pahoinpitelystä. Vuonna 2007 Brian siirrettiin Pohjois-Kalifornian ainoaan vankilaan, jossa oli kaikista vahvimmat turvatoimet. Siellä hänen elämänsä alkoi kääntyä. Brian Rapinoe tutustui Sanyika Shakuriin. Rapinoe kuuli Monster-nimellä kulkeneelta mieheltä poliisien harjoittamasta syrjinnästä tummaihoisia kohtaan.

30-vuotiaana vuonna 2010 Brian Rapinoe päätti ottaa pois kasvotatuointinsa. Hakarististä tehtiin hämähäkkiverkko ja natsisalamoista pääkallot. Hän ei enää halunnut mitään rasistisia viitteitä iholleen. Elämä näytti siinä mielessä paremmalta, mutta heroiinista Brian ei päässyt irti. Hän joutui taas kalterien taakse.

Siellä Brian oli myös vuonna 2015, kun Megan Rapinoe oli mukana voittamassa Yhdysvaltojen naisille ensimmäisen maailmanmestaruuden sitten vuoden 1999.

– Se oli kaikista kovin paikka, Brian totesi ja pohdiskeli todella vakavana.

– Olin todella iloinen Megsin puolesta ja todella surullinen itsestäni. Rakastan perhettäni todella paljon. He kaikki olivat paikalla. Mietin vain, että minä en ole edes osa tätä. Toki sain Meganilta paljon tukea vankilassa, Mutta pelin jälkeen ja hulinoiden loputtua istuin vain sellissäni. En ollut halaamassa häntä tai todistamassa voittoa. Missasin taas heidän elämässään yhden jutun. Mitä v**** tein väärin elämässäni.

Megan Rapinoe (oik.) pääsi nostamaan mestaruuspokaalin ja juhlimaan MM-kultaa vuonna 2015. Kuva: Rich Lam/Getty Images

Pieleen mennyt heroiinihetki muutti kaiken

Elämä jatkui kuitenkin samanlaisena, vaikka Brian olikin vapailla siskonsa polvistumiskohun aikana. Megan Rapinoe osoitti mieltään poliisiväkivaltaa kohtaan ja oli suuresti otsikoissa. Se innosti Brian Rapinoeta, mutta silti hän oli taas pian vankilassa. Heinäkuussa 2017 tapahtui ratkaiseva käänne. Sellitoveri auttoi Briania heroiinin piikityksessä niskaan. Se meni kuitenkin pieleen. Neula rikkoontui.

– Sekosin täysin ja menetin malttini, Brian Rapinoe avaa.

Sellitoveri ihmetteli reaktiota ja pyysi miettimään, mitä tapahtui. Silloin Brian Rapinoe ymmärsi, että miksi hän hakee iloa likaisesta neulasta. Brian Rapinoe oli valmis muutokseen ja ilmoittautui vieroitushoitoon. Tänä kesänä hän on myös aloittanut opinnot viimeisenä vankeusvuotenaan.

– Haluan olla merkittävä. Haluan olla Megan, Brian-veli sanoo.

Megan Rapinoe on joutunut käsittelemään monta järkytystä elämänsä aikana. Kuva: Alex Grimm/Getty Images

24 vuotta kestänyt huumeiden käyttö ja myyminen on ohi. Brian Rapinoe on ollut kuivilla puolitoista vuotta ja hän viestittelee joka päivä Megan-siskolleen MM-kisojen keskelläkin.

– Veljeni on erityinen. Hänellä on niin paljon annettavaa. Olisi harmi, jos hän olisi lähtenyt tästä maailmasta vain vankilatuomiot takanaan. On paras juttu koskaan, että hänellä on nyt eri näkökanta asioihin. Nyt minulla on mahdollisuus olla hänen kanssaan ja pelata hänelle. Hän on nyt terve, Rapinoe päättää.

Megan Rapinoe on saanut elämäänsä takaisin sen henkilön, jonka takia aloitti lopulta menestyksekkääksi äityneen jalkapallon pelaamisen.

MM-välierä Englanti–Yhdysvallat ti 2.7. klo 22.00. Lähetys TV2:ssa ja Areenassa kello 21.30 alkaen.

Yle näyttää suorana kaikki MM-kisojen ottelut. Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit sekä kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis

Lue lisää:

Kommentti: Hattu pois päästä! Donald Trumpia ärsyttänyt supertähti näytti Pariisin helteisessä illassa, miksi urheilijoiden kannattaa puhua ääneen epäkohdista

MM-kisojen ennakkosuosikin tähti on yhtä aikaa aktivisti ja huippujalkapalloilija – Megan Rapinoe on saanut tempauksillaan häirikön maineen

Vakoilukohu ennen MM-välierää! Englannin päävalmentaja Phil Neville närkästyi Yhdysvaltojen toiminnasta – hehkutti myös, miten supertähti Rapinoe rikkoi aiemmin hänen kellonsa

Ujosta tytöstä on kasvanut Englannin historiallisen MM-kultajahdin tärkein palanen – raju sääntö oli lopettaa jalkapallopelit jo 12-vuotiaana

Donald Trumpin ja Yhdysvaltojen naisten MM-futistähden sanasota käy kuumana! Presidentti tykitti Twitterissä: "Suorita työsi!"

"Tuo ei ole soveliasta" – Donald Trump kritisoi Yhdysvaltojen supertähden toimintaa naisten MM-jalkapallossa