Suora

  • Tanssin Grand Slam, lattarit

Kommentti: Köykäisen tarjouksen tiskiin iskenyt Montreal tuskin saa Ahoa, vaikka Carolinan omistajan rahatilanne herättää kysymysmerkkejä

Carolina ei tule päästämään Sebastian Ahoa Montrealiin, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Sebastian Aho.
Sebastian Aho hyväksyi Montrealin tekemän tarjouksen.Getty Images

Tulihan se sieltä. NHL:n ensimmäinen niin sanottu ”offer sheet” näki päivänvalon maanantaina, kun Montreal Canadiens iski Sebastian Ahon nenän eteen viisivuotisen ja reilun 42 miljoonan jenkkitaalan arvoisen sopimustarjouksen. Aho vieläpä hyväksyi tämän.

Käänne Ahon ja Carolinan välisissä sopimusneuvotteluissa oli toisaalta yllättävä, toisaalta odotettu. Vaikka offer sheeteja on nähty NHL:ssä viime vuosina vähän, lähinnä herrasmiessopimuksen vuoksi, on tänä kesänä niitä osattu odottaa, sillä markkinoilla on Ahon lisäksi useita kovan luokan rajoitettuja vapaita agentteja edelleen ilman sopimusta.

Montreal oli tiettävästi valmis tekemään tarjouksen myös Tampan Brayden Pointille, mutta päätyi lopulta Ahoon, koska uskoi tämän olevan helpommin saatavilla.

Tärkeä huomio on myös se, että Montrealin tekemän tarjouksen jälkeen Aholle ei voi tehdä toista offer sheetia. Kun Montrealin tekemää tarjousta tarkastelee, esiin nousee pari tärkeää huomiota.

Ensinnäkin päällisin puolin tarjous tuntuu köykäiseltä. Viisi vuotta ja 42 miljoonaa dollaria, siis reilut kahdeksan miljoonaa per vuosi, on Ahon kaltaiselle tähtipelaajalle vähän. Olisi voinut kuvitella, että mikäli jokin seura Ahon perään lähtee, lähtisi se sinne isolla moukarilla, sillä tällaiseen tarjouksen Carolina vastaa varmasti.

Ja muistutuksena on sanottava, että vaikka Aho hyväksyi Montrealin tekemän tarjouksen, pysyy suomalaishyökkääjä Carolinassa mikäli Hurricanes iskee seuraavan seitsemän päivän kuluessa pöytään samanlaisen tarjouksen.

Jos Carolina ei toimi näin, Montreal pulittaa sille korvaukseksi ensimmäisen, toisen ja kolmannen kierroksen varausvuoron. Itse asiassa tämän vuoksi Montreal todennäköisesti tarjosi vain 42 miljoonaa. Mikäli se olisi tarjonnut yhtään enemmän, Carolinan saama korvaus varausvuorojen muodossa olisi kasvanut.

Myrkkyä jalkapallosekoiluun rahojaan tuhlanneelle omistajalle

Carolinan näkökulmasta tarjouksen ainoa haaste liittyy sen etupainotteisuuteen, ja tämän Montreal teki tarkoituksella. Montrealin tekemässä tarjouksessa Sebastian Aho nimittäin tienaisi ensimmäisen kahdentoista kuukauden aikana yli 21 miljoonaa taalaa. Niin sanottua palkkaa suomalainen kuittaisi kahdelta ensimmäiseltä kaudelta vain 1,4 miljoonaa, mutta allekirjoitusbonukset nousevat tämän ja tulevan kesänä aikana yli 21 miljoonan.

Tämä on myrkkyä Carolina Hurricanesin omistajalle Thomas Dundonille, jonka käteisvarat lienevät vähissä talven jalkapallosekoilujen jälkeen. Dundon oli laittamassa pystyyn uutta AAF-jalkapalloliigaa, josta ei lopulta tullutkaan mitään. Amerikkalaismiljonääri otti sähellyksessä takkiin tiettävästi 70 miljoonaa dollaria.

Oli Dundonin rahatilanne mikä hyvänsä, todennäköistä on, että Aho vetää Hurricanesin nutun ylleen myös tulevalla kaudella. Vaikka sopimus on etupainotteinen ja 21 miljoonan allekirjoitusbonukset kirpaisevat parina ensimmäisenä kesänä, en usko Carolinan päästävän tärkeimpää pelaajaansa menemään. Dundon on myös puhunut tästä useaan otteeseen.

Kannattaa siis vetää syvään happea ennen kuin alkaa tilailemaan rajan pohjoispuolelta Habsin pelipaitaa Ahon nimellä. Sebastian Aho on ja pysyy mitä todennäköisimmin Hurricanesin omistuksessa.

Samaan hengenvetoon on todettava, että offer sheetit ovat NHL-kesään mahtavaa viihdettä. Jos seurat eivät ole valmiita maksamaan rajoitetuille vapaille agenteille sitä, mikä näille kuuluu, on pelkästään hienoa, jos joku muu seura iskee väliin ja pelaajamarkkinoille saadaan sopivaa kuhinaa.

Lue myös:

Sebastian Ahon agentti kommentoi tarjousta – suomalaistähti haluaa pelata Montrealissa: "Canadiensin liike on todella aggressiivinen"

Onko Carolina Hurricanes menettämässä Sebastian Ahon? Montreal Canadiens löi kovan tarjouksen pöytään – suomalainen näytti vihreää valoa

Maailmanmestari Kevin Lankisen tie NHL-vahdiksi mutkistui – Chicago Blackhawks teki sopimuksen ruotsalaisvahdin kanssa

Toronto ja Colorado vaihtoivat luottopelaajia – Maple Leafs sai tarvitsemansa puolustajan

Donskoi siirtyy Colorado Avalancheen – vuosipalkka yli kaksinkertaistuu

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat