Suora

  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastuksen joukkuekilpailu
  • Lentopallon EM, Serbia - Suomi
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastuksen joukkuekilpailu
  • Lentopallon EM: Turkki - Kreikka
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Saksa, 1. päivän kooste
  • Urheiluruutu

Maailman parhaat mukana Kölnissä – nappaako Team Liquid mestaruuden ja miljoonan dollarin bonuksen?

Kölnin legendaarisessa CS:GO-turnauksessa nähdään kaikki maailman parhaat joukkueet ensimmäistä kertaa kevään Major-turnauksen jälkeen.

e-urheilu
ESL One Cologne 2018
Helena Kristiansson / ESL

Saksan ESL One -turnauksen motto – “The Cathedral of Counter-Strike” – voi kuulostaa jopa ylimielisen mahtipontiselta, mutta arvonimi on tänäkin vuonna ansaittu. Kölnin Lanxess Arenalla nautitaan tänäkin vuonna maailman parhaista CS:GO-joukkueista, vaikka turnaus pidetään jo kolmatta vuotta putkeen ilman pelinkehittäjä Valven myöntämää Major-arvoa.

300 000 dollarin, eli reilun 265 000 euron suuruisen palkintopotin lisäksi jaossa voi olla myös miljoonan dollarin suuruinen Intel Grand Slam, mikäli pohjoisamerikkalainen Team Liquid kestää suurimman ennakkosuosikin paineet.

Kisoilla on ollut suuri merkitys myös suomalaisittain. Viime vuonna Köln oli kolme kuukautta vanhan ENCE-kokoonpanon läpimurtoturnaus kansainväliselle huipulle.

Harva muistaa enää, mutta heidän pääsynsä viime vuoden turnaukseen vaati vähintäänkin ripauksen onnea. ENCE oli jo menettänyt mahdollisuutensa päästä Kölniin sekä avoimissa karsinnoissa että myöhemmässä kutsukarsinnassa. Kohtalo kuitenkin puuttui peliin.

ENCEn Jani "Aerial" Jussila
ENCEn Jani "Aerial" Jussilan Kölnissä vuonna 2018.Helena Kristiansson / ESL

ENCE sai yllättäen vielä uuden mahdollisuuden jälkimmäisen karsintaturnauksen LAN-vaiheeseen Moskovassa. Venäjälle kutsutut North ja Gambit jättäytyivät pois, koska he olivat varmistaneet Köln-paikkansa jo ensimmäisestä karsinnasta. Lisäksi ENCEä paremmin sijoittuneet Envy ja AGO peruivat osallistumisensa henkilökohtaisiin syihin vedoten. Loppu on historiaa.

Moskovan karsintaturnauksen voitettuaan ENCE kaatoi Kölnissä kaikkien yllätykseksi sekä legendaarisen Ninjas in Pyjamasin että Miikka “suNny” Kempin tähdittämän Mousesportsin. Natus Vincere oli tuolloin vielä hiukan liian kova pala purtavaksi, mutta Aleksi “Aleksib” Virolaisen iskujoukko löi todellakin itsensä läpi kansainvälisen cs-yleisön tietoisuuteen.

Tänä vuonna ENCE ei lähde Kölniin enää yllättämään ketään. Tänä vuonna ENCE lähtee turnaukseen maailmanrankingin kakkosena ja yhtenä suurimmista ennakkosuosikeista.

Voittajaehdokkaita jonoksi asti

Team Liquid
Team Liquid juhli toukokuussa Sydneyn IEM-turnauksessa. Jos voittoputkessa viilettävät amerikkalaiset nousevat myös Kölnissä mestaruuteen, kuittaavat he peräti miljoonan dollarin bonuksen.Helena Kristiansson / ESL

Team Liquid on kolmen huipputurnauksen voittoputkessa, kun IEM Sydney, DreamHack Masters Dallas ja ESL Pro League -finaalit päättyivät pohjoisamerikkalaisten juhliin. Viimeisimmässä turnauksessa heidän suurin voittonsa tuli finaalin sijasta jo puolivälierissä.

Tanskalaismahti Astraliksen aikakausi maailman parhaana cs-joukkueena sai viimeisen naulan arkkuunsa, kun Liquid pudotti heidät jatkosta matkalla turnausvoittoon.

Kölnissä Astralis saattaa kuitenkin palata vanhalle tasolleen ja voittaa B-lohkon ENCEn ja Vitalityn nenien edestä. Liquid on varmin lohkovoittaja ja samalla suora semifinalisti A-lohkosta.

Astralis
Tanskalainen Astralis voitti Katowicen major-turnauksen, mutta on sittemmin valahtanut maailmanrankingissa jo neljänneksi.Bart Oerbekke / IEM

HLTV-rankingin (siirryt toiseen palveluun) kärkijoukkueet – Liquid (#1), ENCE (#2), Vitality (#3) ja Astralis (#4) – jakavat saman yhdistävä tekijän: stabiilin kokoonpanon. Kaikki neljä joukkuetta ovat pelanneet vähintään puoli vuotta samalla viisikolla hyviä tuloksia keräten, joskin Astraliksen käyrä on selvästi laskeva. Vähintäänkin yhtä hyvää luottamusta pelaavaan kokoonpanoonsa edustaa myös brasilialainen FURIA (#7), joka teki juuri peräti viisivuotiset sopimukset pelaajiensa kanssa.

Rankingin kärkijoukkueista ENCE lähtee Kölniin parhaiten levänneenä ja harjoitelleena, sillä turnauksen alkaessa heillä on ollut lähes kuukauden tauko virallisista otteluista. Dreamhack Masters Dallasin finaalin häviäminen Liquidia vastaan on siis ehditty nollata ja analysoida huolellisesti.

Astraliksen ja ENCEn ensimmäinen yhteenotto saatetaan nähdä B-lohkon ylemmän kaavion finaalissa, mutta ranskalaisella Vitalityllä on todennäköisesti sanansa sanottavana. Vitality on ollut vaikea vastustaja ENCElle ja voi jopa voittaa heidät ylemmän kaavion semifinaalissa, jossa voittaja varmistaa pääsyn pudotuspeleihin.

Team Vitality
Ranskalainen Team Vitality on noussut kohinalla maailmankärkeen.DreamHack

Dallasissa Vitality jäi yllättäen FURIAn jyrän alle semifinaaleissa, mutta seuraavana viikonloppuna joukkue sai revanssin voittamalla ECS-finaalin brasseja vastaan suoraan 2-0.

Ranskalaisten peliä värittää 18-vuotiaan Mathieu “ZywOo” Herbautin huippusuoritusten lisäksi mielenkiintoinen taktinen aspekti – he vaihtavat pelinsisäistä johtajaansa hyökkäys- ja puolustuspuolten välillä.

FURIA
Brasilialainen FURIA voi yllättää Kölnissä.DreamHack

Paljon puhuttu nuorten brassien tähdittämä FURIA yllätti kaikki Dallasissa etenemällä semifinaaleihin asti. Viikkoa myöhemmin jengi pudotti Astraliksen jatkosta ECS-finaaleissa.

FURIAn aggressiivinen pelityyli ei tule yllätyksenä enää kenellekään, mutta pudotuspelipaikkaan heille riittää A-lohkossa voitto NRG:stä ja FaZe-Renegades -ottelun voittajasta. Puolustavan puolen AUG-kiväärejä heikennettiin äskettäin, joten FURIAn suosimat SG-553 -kiväärit saattavat kylvää aiempaakin enemmän tuhoa heidän terroristipuolillaan.

Pelkkä hyökkäyspuolten vahvistuminen tuskin kantaa joukkuetta puolivälieriä pidemmälle – jos siihenkään.

Paraneeko vaihtamalla?

Ladislav "GuardiaN" Kovács
Ladislav "GuardiaN" Kovácsin edustama FaZe Clan nähdään tutusti Kölnissä.Jennika Ojala / IEM

Moni Kölnissä nähtävä joukkue on tuulettanut kokoonpanoaan viimeisen kahden kuukauden aikana. Esimerkiksi A-lohkon FaZe Clan (#5) ja Natus Vincere (#13) sekä B-lohkon MIBR (#12) ja Ninjas in Pyjamas (#14) ovat vaihtaneet yhden pelaajan kokoonpanostaan päästäkseen murtautumaan aivan terävimpään kärkeen.

Kaikki nämä joukkueet olivat neljä kuukautta sitten Major-turnauksessa kahdeksan parhaan joukossa, mutta sen jälkeen kehitys on tyssännyt. Muutosten jälkeen nähdään toisinaan jonkinlainen kuherruskuukausi, kun yhteispeli toimii yllättävänkin hyvin, eivätkä vastustajat ole vielä oppineet lukemaan uudenlaista pelityyliä.

Viime vuonna turnauksen voittanut Natus Vincere voi olla tänäkin vuonna vahva mestarikandidaatti. Na’Vi vaihtoi toukokuussa 31-vuotiaan konkaripelaajan Ioann “Edward” Sukharjevin 20-vuotiaaseen huippulupaukseen Kirill “Boombl4” Mihailoviin. Köln on nuorukaisen ensimmäinen turnaus uudessa joukkueessa.

Oleksandr "s1mple" Kostyliev
Oleksandr "s1mple" Kostylievin tähdittämä Natus Vincere eteni viime vuonna Kölnin mestaruuteen.Helena Kristiansson / ESL

Na'Vi sai tässäkin vaihdoksessa lisää tulivoimaa, mutta joukkue on edelleen melko riippuvainen Aleksandr “s1mple” Kostyljevin huippusuorituksista. Jos Boombl4 on saatu integroitua hyvin mukaan, jälki voi olla tuhoisaa.

Myös maailmanrankingin kuudentena majaileva pohjoisamerikkalainen NRG vaihtoi äskettäin pelaajaa. Heidän pelinsisäinen johtajansa Damian “daps” Steele joutui yllättäen tekemään tilaa Peter “stanislaw” Jarguzille. Stanislaw on lähtenyt monista joukkueista huonoissa väleissä, joten organisaatio saattoi ottaa suuren riskin hänen kanssaan.

Kuin suolana haavoihin daps johdatti joukkoja viimeistä kertaa ESL Pro League -finaaleissa aina semifinaaleihin asti – kaataen matkalla jopa Astraliksen “paras kolmesta”-ottelussa. Vaihdoksesta huolimatta monet vedonlyöntiyhtiöt ovat laittaneet NRG:n mestaruudelle samankaltaisen kertoimen kuin ENCElle.

Mites ne muut?

On jopa hämmentävää, että mousesportsin (#10), fnaticin (#11) ja Renegadesin (#15) tasoiset joukkueet meinaavat jäädä kokonaan mainitsematta. Kaikilla heillä on mahdollisuus olla turnauksen musta hevonen samaan tapaan kuin FURIA oli Dallasissa.

Mousesportsin tuorein kokoonpano pystyy ajoittain loistaviin esityksiin, mutta pitkässä turnauksessa vaaditaan tasaista suorittamista. Fnatic ei ole saanut IEM Sydneyn kakkossijansa jälkeen mitään merkittävää aikaan ja Renegades kärsi viisumiongelmista pitkin kevättä ja alkukesää.

Fnatic
Kauas on vajottu vuodesta 2015, kun Fnatic juhli Kölnin mestaruutta.HLTV

Euroopan ja Aasian karsinnoista tulleet Heroic (#16) ja MVP PK (#35) ovat todennäköisesti lohkojensa turistit, jotka poistuvat turnauksesta vähin äänin kolmen hävityn kartan jälkeen. Heroicia valmentanut Luis “peacemaker” Tadeu erosi organisaation palveluksesta eilen – vain päivää ennen tapahtuman alkua.

Myös paikallisten suosikki, viime vuonna sensaatiomaisesti finaaliin asti päässyt BIG (#34) työnnetään bussin alle heti avausottelussa, kun vastaan asettuu Astralis.

BIG
BIG eteni viime vuonna kotiyleisön edessä sensaatiomaisesti Kölnin finaaliin asti.Bart Oerbekke / ESL

ESL:n käyttämässä turnausformaatissa vain kolme joukkuetta etenee pudotuspeleihin kummastakin kahdeksan joukkueen lohkosta. Fanaattinen saksalaisyleisö joutuu todennäköisesti ottamaan tänä vuonna itselleen jonkin uuden suosikin.

BIG:n lohkossa ENCE, Astralis ja Vitality ovat selkeät ennakkosuosikit pudotuspelipaikoille ja viimeaikaisista vaikeuksistaan huolimatta myös fnatic, MIBR ja NiP ovat paperilla saksalaisia edellä.

Poikkeuksellisen kovatasoinen turnaus

Majorien ulkopuolella on tänä vuonna todella harvinaista nähdä yhtä kovilla joukkueilla pakattua turnausta. HLTV-rankingin Top 16 -joukkueista puuttuvat ainoastaan G2 (#8) ja North (#9).

AUG-kiväärin heikennyspäivitys voi sotkea joukkueiden voimasuhteita yllättävänkin paljon, mutta sen lopullista vaikutusta on vaikea arvioida. Mikäli vähäiset tasoerot tasoittuvat entisestään, intensiivisiä kolmen kartan taisteluita tullaan näkemään molempien lohkojen molemmissa kaavioissa. Moni huippujoukkue joutuu selkä seinää vasten jo ensimmäisen ottelun jälkeen.

AUG-kivääri CS:GO:ssa
AUG-kivääriä "nerffattiin" eli sen tehoa huononnettiin CS:GOn päivityksessä.Valve

Team Liquid hävisi avausottelunsa ESL Pro League -finaaleissa, mutta taisteli tiensä alemman kaavion pohjalta aina mestaruuteen asti. “Paras yhdestä”-formaatilla pelattavan avausottelun häviäminen ei siis pitäisi tuhota yhdenkään huippujoukkueen mahdollisuuksia mestaruuteen. Se kuitenkin tarkoittaa, että finaalin päästäkseen on voitettava viisi peräkkäistä BO3-ottelua.

Sunnuntain finaali pelataan “paras viidestä”-formaatilla eli joukkueiden kestävyys ja karttavalikoima laitetaan todelliseen testiin. Täysimittainen viiden kartan spektaakkeli voi kestää jopa yli kuusi tuntia.

Intel Grand Slam -kiertueen haaste tuo finaaliin oman lisämausteensa, mikäli Team Liquid nähdään pelipalvelimella. Pohjoisamerikkalaiset pokkaavat mahdollisella finaalivoitolla itselleen Kölnin pääpalkinnon lisäksi peräti miljoonan dollarin bonuksen neljännestä turnausvoitosta kiertueella.

Toisaalta: Heidän hävitessään mestarijoukkue voittaa itselleen puolestaan 100 000 dollarin “pilaamisbonuksen”.

Pudotuspelit jälleen Yle Areenassa

ence
Suomalainen ENCE lukeutuu Kölnin ennakkosuosikkeihin.AOP

Turnauksen avaavat “paras yhdestä” -ottelut laitetaan käyntiin tiistaina Suomen aikaa kello 13:00. Kahden joukkueen turnaus päättyy tylysti jo ensimmäisenä päivänä. ENCEn ottelut alkavat Heroicia vastaan alustavasti kello 16:30, mutta aloitusaika voi muuttua muiden joukkueiden otteluiden kestosta riippuen.

Lohkopelejä tahkotaan kaksinkertaisella eliminaatiokaaviolla eli kaksi tappiota lohkovaiheessa tietää lähtöä laulukuoroon, kunnes torstai-iltana kuusi pudotuspelijoukkuetta on saatu selville. Perjantaina pelataan kaksi puolivälierää, joissa ratkotaan semifinaalivastustajat välipäivää viettäville lohkovoittajille.

Lähetykset sekä perjantain puolivälieristä että lauantain semifinaaleista alkavat Yle Areenassa kello 15.30, sunnuntain maraton-finaali puolestaan 16.15.

Viime vuonna ENCEn tie Lanxess Arenalle jäi yhden karttavoiton päähän, mutta tulos oli kaikkea muuta kuin pettymys. Tänä vuonna pudotuspelipaikka pitäisi olla itsestäänselvyys.

Kalle "gaLezki" Kareinen
Kirjoittaja on suomalainen esports-selostaja ja selostaa Kölnin ESL One -turnauksen Yle Areenassa.

Lue lisää:

Kölnissä pelataan legendaarinen CS-turnaus – ratkaisupelit suorana Ylellä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat