Suora

  • Rytmisen MM, 4-ottelun A-ryhmän finaali
  • Painin MM: vapaapaini ja naisten paini
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Rytmisen MM, 4-ottelun A-ryhmä

Ministeriö torppasi pika-aituri Reetta Hurskeen apurahan – Olympiakomitean pomo harmittelee päätöstä

EM-halleissa neljänneksi sijoittunut ja ulkoradoilla kovaa tulosta tehnyt pika-aituri Reetta Hurske ei saanut apurahaa talvilajien rahanjaon yhteydessä.

yleisurheilu
Reetta Hurske PNG
Reetta Hurske voi saada seuraavan kerran ministeriön apurahan ensi vuoden puolella.Lehtikuva/Roni Rekomaa

Opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisi tiistaina talvilajien urheilija-apurahat. Ennakkoon odotettiin, että joukossa olisi ollut poikkeuksellisesti myös kesälajien urheilija, pika-aituri Reetta Hurske. Hurske jäi edellisessä rahanjaossa helmikuussa ilman tukieuroja, minkä jälkeen Olympiakomitea lupasi korjata asian.

Huippu-urheiluyksikkö haki nyt Hurskeelle 6 000 euron apurahaa. Ministeriö kuitenkin hylkäsi Olympiakomitean esityksen.

– Hurske oli esityksessämme, ja muutos tuli ministeriöltä. En pysty vastaamaan, miksi. En ole vielä ehtinyt Tolosen kanssa tästä keskustelemaan, Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki kertoo Yle Urheilulle.

"Kahdesta eri lajista kysymys"

Opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastajan Hannu Tolosen mukaan syy esityksen hylkäämiseen on se, että apurahat jaetaan pääsääntöisesti kesällä tehtyjen tulosten perusteella. Viime talvena EM-halleissa 60 metrin aidoissa neljänneksi sijoittunut Hurske ei Tolosen mukaan tehnyt talvella tulosta olympialajissa.

Reetta Hurske
Tampereen Pyrintöä edustava Reetta Hurske on juossut 100 metrin aidat tällä kaudella sallituissa oloissa 12,99.Timo Hartikainen/AOP

– Lähtökohtana on ollut pidemmän aikaa, että olympialajeissa ja olympiamatkoilla tehdyt tulokset ovat niitä, joita arvioidaan, kun apurahoja jaetaan, Tolonen perustelee Yle Urheilulle.

Tolosen mukaan 60 metrin aitajuoksu ja 100 metrin aidat ovat erilaisia, eikä 60 metrin perusteella pysty arvioimaan sitä, miten se kompensoi 40 metriä pidemmällä matkalla.

– 60 metriä on 60 metriä ja 100 metriä on 100 metriä. Kahdesta eri lajista kysymys. Yhtä lailla tämä menettely pätee lyhyen radan uinnissa verrattuna olympiamatkoihin. Sen pohjalta pitää pystyä katsomaan, Tolonen sanoo.

Olisiko auttanut, että Reetta Hurske olisi juossut viime talvena 100 metrin aidoissa kovan ajan?

– Ei sekään olisi välttämättä auttanut. Apurahoissa katsotaan viime vuoden pohjalta tehtyjä tuloksia, Tolonen painottaa.

Potentiaali arvioitiin väärin

Urheilija-apurahoista päättää Opetus- ja kulttuuriministeriö, joka hyväksyy Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön esityksen tukieuroista. 6 000 euron apuraha on kriteereiden mukaan tarkoitettu sellaisille yksilö- ja joukkuelajien urheilijoille, jotka kansainvälisten näyttöjen sekä urheilu-uran kehityksen perusteella arvioidaan tulevaisuuden arvokilpailumenestyjiksi.

Huippu-urheiluyksikön johtaja Lehtimäki kertoo olevansa harmissaan ministeriön päätöksestä. Kaikki muut talvilajien apurahaehdotukset saivat leimat ministeriössä.

– Huippu-urheiluyksikössä tarkoitus on tukea joka ikistä urheilijaa, joka kamppailee maailman huipulla, sikäli harmittaa, Lehtimäki sanoo.

Mika Lehtimäki
Huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Lehtimäen mukaan Hurskeen kehityskäyrän arviointi meni pieleen.AOP

Meneillään olevalla ulkoratakaudella Hurske on paukutellut jatkuvalla syötöllä 100 metrin aidat alle 13 sekunnin. Hurske juoksi matkan viime kaudella aikaan 13,11.

Jo talvella huippu-urheiluyksikkö myönsi virheensä ja päätti antaa Hurskeelle tehostamistukea, joka auttaa urheilijaa valmennuksen kuluissa.

– Me arvioimme noin 500 urheilijaa, joten käsi virheen merkiksi pystyyn. Jos olisi kiikarit ollut paremmin tulevaisuuteen, niin tätä hässäkkää ei olisi tullut. Hienoa, että on Hurske kehittynyt noin hienosti, Lehtimäki lisää.

Lue myös:

Sata talvilajien urheilijaa sai apurahan – yllättävä nimi ja laji listan kärjessä, tuki naisten jääkiekkomitalisteille jatkuu

Ennätyksensä aitonut Hurske ei ollut uskoa tulostaulua – tuulitulokset ja MM-rajan tavoittelu ovat saaneet jo koomisia piirteitä

Hurske jäi uudella omalla ennätyksellään taas niukasti MM-rajasta – Lakka vain kolmen sadasosan päähän Dohan lipusta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat