1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. FIFAn jalkapallon naisten MM 2019

Ruotsin maalivahdille toivottiin kuolemaa edellisen MM-välierän jälkeen – nyt hän on onnistunut jalkapallomaailmalle tärkeällä hetkellä: “Minua kohtaan oli noitavaino”

Hedvig Lindahlin uraan on mahtunut suuria ylä- ja alamäkiä. Nyt 36-vuotias konkari on jälleen nousukiidossa ennen uransa toista MM-välierää.

Hedvig Lindahl on ottanut isoja päänahkoja tänä kesänä. Kuva: Jose Breton/NurPhoto via Getty Images

Ruotsi johtaa 1–0 MM-neljännesvälierää, kun Kanada saa rangaistuspotkun videotarkistuksen jälkeen. Tähtipelaaja Kosovare Asllanille tuomitaan käsivirhe. Janine Beckie asettuu pallon taakse ja moni odottaa Ruotsille takaiskua. MM-kisoissa ei ole nähty juurikaan maalivahdilta torjuntoja rangaistuspotkuissa tai sitten he ovat rikkoneet kohuttua sääntöä, jota on tulkittu tarkasti näissä kisoissa.

Ruotsin 36-vuotias maalivahti Hedvig Lindahl pysyy kuitenkin rauhallisena ja pitää vähintään toisen jalkansa maaliviivalla potkuhetkellä. 179-senttinen torjuja syöksyy koko mitallaan alakulmaa kohti ja pystyy venymään Beckien hyvän vedon tielle.

Ruotsi säilyttää johtonsa ja etenee MM-kisoissa kahdeksan parhaan joukkoon. Osittain tuon ottelun itseluottamusvyörylläkin kaatuu vaisusti esiintynyt Saksa. Keskiviikkona Ruotsilla on mahdollisuus edetä MM-finaaliin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2003, kun vastaan asettuu Hollanti.

Katso Ruotsin ja Kanadan ottelun huippuhetket kuvaa klikkaamalla

Lindahl on entistä tärkeämmässä roolissa ottelussa. Hallitsevalla Euroopan mestarilla on asettaa kentälle todella vaarallinen hyökkäyskolmikko: Shanice van de SandenVivianne MiedemaLieke Martens.

Jos Ruotsi voittaa ottelun, nousee Lindahlin urotyö Kanadaa vastaan entistä suuremmaksi hetkeksi. Valtava hetki se on jo nyt. Ruotsissa ehdotettin heti ottelun jälkeen torjunnasta postimerkkiä. Konkarimaalivahti onnistui myös jalkapallomaailman tasa-arvon kannalta tärkeällä hetkellä. Ei vain uuden sääntökeskustelun takia, vaan vielä suuremman puheenaiheen takia.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Instagramissa

Ennen Lindahlin torjuntaa hänen edellisen seurajoukkueensa Chelsean päävalmentaja Emma Hayes oli ehdottanut, että naisten pitäisi pelata pienemmällä kentällä ja etenkin pienempiin maaleihin. Se oli kuohuttanut paljon.

Aktiivipelaajista Lindahl oli esittänyt paljon kritiikkiä Hayesin ajatuksille. Viimeiset pelinsä Chelseassa Lindahl pelasi toukokuussa. Torjunnan jälkeen Hayesin ajatukset päästiin tyrmäämään lopullisesti.

– Torjunnalla oli erittäin hyvä ajoitus, kun on ollut VAR-keskustelua ja myös tästä maalin pienentämisestä. Torjunnasta tuli valtavan suuri. Mutta siitä tulee vielä suurempi, jos voitamme kultaa, Lindahl totesi Kanada-pelin jälkeen Ruotsin tietotoimisto TT:lle.

Kuraa niskaan kahdeksan vuotta sitten

Lindahlille itselleenkin torjunnan merkitys oli suuri. Päättyneellä seurajoukkuekaudella Lindahl oli suurimmilta osin penkinlämmittäjän roolissa Chelseassa. MM-kisoihin hän on lähtenyt ilman sopimusta minnekään seuraan.

Lindahl joutui Chelseassa sivuraiteille, vaikka on ollut seurassa isossa roolissa voittaen muun muun muassa kerran Englannin mestaruuden ja kahdesti FA Cupin. Kuva: Ker Robertson/Getty Images

Eniten Ruotsin tähtiveskaria on kuitenkin kyseenalaistettu jo huomattavan paljon aiemmin. Vuoden 2011 MM-kisojen ja vuoden 2012 olympialaisten jälkeen Lindahl ei nauttinut jalkapallokansan silmissä suurta luottoa. Ruotsi menetti välierässä johtonsa avausmaalin jälkeen. Lindahlin katsottiin päästäneen helppoja maaleja, kun sinikeltaiset taistelevat edellisen kerran pääsystä MM-loppuotteluun. Ruotsalaislehti Expressin mukaan tuolloin sanottiin, että ei haittaisi, vaikka Hedvig kuolisi.

– Sain kaiken kuran niskaani, Lindahl muisteli vuonna 2016 Expressenille kirpeän MM-välierän jälkeisiä hetkiä. (siirryt toiseen palveluun)

– Minua kohtaan oli noitajahti. En voinut tehdä mitään, mikä olisi ollut oikein. Otin sen henkilökohtaisesti, olin epävarma ja pelasin huonosti.

Hedvig Lindahl pettyi vuoden 2011 MM-välierän jälkeen. Kuva: EPA/FREDRIK VON ERICHSEN

Samaan aikaan Lindahlin paikka ykkösvahtina maajoukkueessa ei ollut selviö. Liitto ei antanut suoraan tukeaan kovia kokeneelle maalivahdille. Se nosti myös kierroksia keskustelussa entiesestään.

Lindahl turvatui kovaan työntekoon, joka oli paikoin liiallistakin.

– Painostin itseäni lujaa. Pelasin, kun oli kipeä. En antanut kenenkään muun päästä maaliin, koska pelkäsin menettäväni ykkösvahdin paikan, Lindahl muisteli.

Eniten sattui Expressenin kuuluisan kolumnistin Tomas Pettersonin kommentti siitä, miten Ruotsi ei voittaisi mitään Hedvig Lindahlin johdolla. Lindahl nousi kuitenkin psykologin avulla syvistä ajatuksistaan.

Petterson joutui myös taipumaan Rion olympialaisissa ja pahoittelemaan kommenttejaan. Tuolloin Lindahlin ura oli jälleen nousussa. Hän oli Ruotsin suurimpia sankareita huimassa turnauksessa, jossa Ruotsi kaatoi rangaistuspotkukilpailuissa emäntämaa Brasilian ja sitten suuren suosikin Yhdysvallat. Vain Saksa oli finaalissa kovempi.

Erikoinen tilasto saa jatkoa?

Hedvig Lindahl on ollut elementissään Ranskan MM-kisoissa. Kuva: AOP/imago sport

Tänä kesänä Saksakin oli Ruotsia vaisumpi. Ennen Hollanti-välierää Lindahlin ura on jälleen nousukiidossa, vaikka hän joutui viime kaudella sivuraiteille Chelseassa. Seurassa, jossa Lindahl oli avainroolissa voittanut Englannin mestaruuden sekä kaksi kertaa FA Cupin. Ruotsalainen tv-asiantuntija ja entinen Lindahlin joukkuetoveri Frida Östberg on omien sanojensa mukaan uskomattoman iloinen siitä, miten maalivahti on pystynyt kääntämään uransa suunnan vastoinkäymisistä menestykseen.

– Usein henkisiä haasteita urallaan kokeneet pelaajat kehittyvät kaikkein parhaimmiksi, kun he vanhenevat, Östberg arvioi Expressenille. (siirryt toiseen palveluun)

Keskiviikkona Lindahl on jälleen yhden suuren haasteen edessä, mutta toisaalta myös vain yhden ottelun päässä MM-finaalista. Ruotsi oli edellisen kerran MM-loppuottelussa vuonna 2003. Tuolloin Lindahl oli nuorena pelaajana mukana MM-hopeajoukkueessa. Nyt hän ja Ruotsi voivat jatkaa mielenkiintoista putkea.

Hedvig Lindahlin pitää keskiviikkona pysäyttää Hollannin kova hyökkäys. Kuva: AOP/imago sport

Kuusissa edellisissä MM-kisoissa Saksan kaatanut joukkue on aina yltänyt maailmanmestaruuteen. Samalla Lindahl nousee välierässä kaikkien aikojen eniten naisten maajoukkueotteluita pelanneeksi ruotsalaiseksi. Toivelistan tärkeysjärjestys tulevaisuuteen on kuitenkin selvä.

– Eniten toivon elämässäni sitä, että lapseni ja puolisoni voivat hyvin. Sitten toivon, että voitan kultaa tänä kesänä. Ja kolmantena toivon seuraa, joka haluaa minut, Lindahl totesi Aftonbladetille MM-kisojen kynnyksellä.

Päivitetty kello 17.23. Torjunnasta ehdottetiin postimerkkiä, mutta varsinaisiin toimiin ei ole vielä ryhdytty.

Ruotsi–Hollanti 3.7. kello 22.00. Suora lähetys TV2:ssa ja Areenassa kello 21.30 alkaen.

Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit sekä kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis

Lue lisää:

Ruotsin yllätysvoiton sankari murtui tunteikkaana kyyneliin ja omisti maalinsa aivoverenvuodosta toipuvalle veljelleen – päävalmentaja mykistyi

Ruotsalaismediat ylistävät supervahdin torjuntaa – verrataan jo legendaariseen kansallissankariin, myös postimerkkiä vaadittu

Ruotsin kultaisen sukupolven ykköskasvolla on viimeinen mahdollisuus menestyä MM-kisoissa – ylimielisestä tuittupäästä on kasvanut iso johtaja ja tuhansien ruotsalaistyttöjen esikuva

Nyt ei puhuta Zlatan Ibrahimovicista, vaikka tarinassa on paljon samaa – Ruotsin sanavalmis tähti haukkui maansa jalkapallon ennen kaikkien aikojen MM-kisoja