1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

MM-kisojen kohupelaajan kumppani kuvaa Donald Trumpia keskenkasvuiseksi pojaksi ja kertoo pelkäävänsä – "Presidentti vihaa tyttöystävääni"

Huippukoripalloilija Sue Bird puolustaa sanasodan keskelle MM-kisojen aikana joutunutta tyttöystäväänsä Megan Rapinoeta.

Megan Rapinoe on ennen välieriä jalkapallon naisten MM-kisojen maalipörssin jaetulla kärkipaikalla. Kuva: Getty Images

Jalkapallon naisten MM-kisojen suurin kohu sai jälleen tuulta alleen, kun Yhdysvaltojen tähtipelaajan Megan Rapinoen tyttöystävä, huippukoripalloilija Sue Bird otti voimakkaasti kantaa Rapinoen ja presidentti Donald Trumpin väliseen sanasotaan.

Birdin kirjoitus julkaistiin Players' Tribune -verkkosivustolla (siirryt toiseen palveluun) harvinaisen räväkällä otsikolla. So the President F****** Hates My Girlfriend – vapaasti käännettynä presidentti v**** vihaa tyttöystääväni.

– Miltäkö se tuntuu, kun Yhdysvaltain presidentti hyökkää keskenkasvuisen pojan tavoin tyttöystäväsi kimppuun? No, se on outoa. Reaktioni oli itse asiassa varsin tavallinen: sekosin hieman, Bird kirjoitti.

– Ollakseni rehellinen nämä asiat pelottavat minua kovasti. Eikö sinulla (Trumpilla) ole mitään parempaa huomioitavaa? Tälle kaikelle voisi nauraa, jos tämä ei olisi niin törkeää.

Rapinoe on jo pitkään protestoinut Trumpin politiikkaa vastaan muun muassa kieltäytymällä laulamasta Yhdysvaltain kansallislaulua. MM-kisojen aikana Rapinoe heitti lisää vettä myllyyn ja kertoi voimasanoin höystettynä, ettei aio ottaa vastaan kutsua Valkoiseen taloon. Trump on puolestaan arvostellut Rapinoen lausuntoja Twitterissä.

– Yhtäkkiä kaikissa hulluissa blogeissa kirjoitetaan hirveitä asioista ihmisestä, josta välitän todella paljon. Se on kuin kehostapoistumiskokemus. Sellaista tämä on ollut minulle, Bird jatkoi.

Sue Bird pelaa koripallon WNBA-liigaa Seattle Stormin paidassa. Kuva: Getty Images

Valkoinen talo ei kiinnosta

Koripalloliiga WNBA:n mestaruuden Seattle Stormin riveissä viime vuonna voittanut Bird kertoi, että hänen poliittiset ajatuksensa ovat samanlaisia Rapinoen kanssa.

Bird on itsekin kritisoinut Trumpia julkisesti. Yhdysvalloissa eri lajien mestarijoukkueet ovat perinteisesti saaneet presidentiltä kutsun Valkoiseen taloon. Trumpin presidenttikaudella vierailut ovat nostattaneet kohuja toisensa perään, sillä monet joukkueet ja pelaajat ovat kieltäytyneet niistä.

WNBA:n mestarit on tavallisesti kutsuttu Valkoiseen taloon, mutta Trump ei ole tehnyt niin vielä kertaakaan. Bird teki selväksi jo ennen Seattlen mestaruuden ratkeamista, että joukkue ei aio hyväksyä kutsua, jos sellainen tulee.

– Siitä ei tarvitse edes keskustella. On turvallista sanoa, että olemme kaikki samaa mieltä tästä asiasta, Bird sanoi ESPN:lle (siirryt toiseen palveluun) viime syksynä.

Sue Bird ja Megan Rapinoe matkalla koripallon WNBA-liigan tilaisuuteen vuonna 2017. Kuva: Getty Images

"Megania ei voi hetkauttaa"

Rapinoe on kentän ulkopuolisesta kohusta huolimatta saanut itsestään parhaan irti Ranskan MM-kisoissa. Hän teki kaksi maalia sekä neljännesvälierässä Espanjaa vastaan että puolivälierässä Ranskaa vastaan ja on maalipörssin jaetulla kärkipaikalla.

– Megania ei voi hetkauttaa. Hän tekee omia juttujaan omalla vauhdillaan ja rytmillään, eikä aio pyytää anteeksi keltään. Megan tuntee itsensä todella hyvin, Bird sanaili.

Rapinoe ja Bird ovat seurustelleet vuodesta 2016 lähtien. Rapinoe on kuvannut itseään käveleväksi protestiksi (siirryt toiseen palveluun). Birdin mielestä Rapinoen luonteenpiirteistä herkkyys ajaa häntä taistelemaan muiden puolesta.

– Hän on aina ollut itsevarma, mutta myös herkkä. Ehkä joka herkempi kuin muut! Hän on ymmärtänyt, kuinka hyödyntää herkkyyttä arjessa, Bird kirjoitti.

MM-välierä Englanti–Yhdysvallat ti 2.7. klo 22.00. Lähetys TV2:ssa ja Areenassa kello 21.30 alkaen.

Yle näyttää suorana kaikki MM-kisojen ottelut. Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit sekä kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis

Lue myös:

Donald Trumpia vastaan taistelleen tähtipelaajan rankka perhetausta: Vankilakierteeseen ajautunut isoveli on järkyttänyt Megan Rapinoeta monta kertaa

Kommentti: Hattu pois päästä! Donald Trumpia ärsyttänyt supertähti näytti Pariisin helteisessä illassa, miksi urheilijoiden kannattaa puhua ääneen epäkohdista

MM-kisojen ennakkosuosikin tähti on yhtä aikaa aktivisti ja huippujalkapalloilija – Megan Rapinoe on saanut tempauksillaan häirikön maineen

Vakoilukohu ennen MM-välierää! Englannin päävalmentaja Phil Neville närkästyi Yhdysvaltojen toiminnasta – hehkutti myös, miten supertähti Rapinoe rikkoi aiemmin hänen kellonsa

Ujosta tytöstä on kasvanut Englannin historiallisen MM-kultajahdin tärkein palanen – raju sääntö oli lopettaa jalkapallopelit jo 12-vuotiaana

Donald Trumpin ja Yhdysvaltojen naisten MM-futistähden sanasota käy kuumana! Presidentti tykitti Twitterissä: "Suorita työsi!"

"Tuo ei ole soveliasta" – Donald Trump kritisoi Yhdysvaltojen supertähden toimintaa naisten MM-jalkapallossa