1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. FIFAn jalkapallon naisten MM 2019

Englanti riisui itsensä aseista MM-välierässä – asiantuntija piikitteli päävalmentaja Nevilleä: "Voisi keskittyä omaan hyvään työhönsä"

Englannin päävalmentajan Phil Nevillen valinnat MM-välierässä ihmetyttivät Yle Urheilun asiantuntijoita.

Lucy Bronze, Alex Morgan ja Steph Houghton kamppailivat pallosta MM-välierässä Lyonissa. Kuva: Getty Images

Jännittynyt katse, lyhyt vauhti ja vaisu laukaus vasenta alanurkka kohden. Englannin kapteenin Steph Houghton olisi voinut tasoittaa jalkapallon naisten MM-välierän Yhdysvaltoja vastaan 83. minuutilla, mutta epäonnistui pahemman kerran. Alyssa Naeher torjui pilkun, eikä Englanti enää noussut.

Yhdysvallat eteni sunnuntain MM-loppuottelun 2–1-voitolla ottelusta, jossa oli kaikkea mahdollista.

– Olisi mielenkiintoista tietää, mitä Houghtonilla oli mielessä, kun meni antamaan pilkkua. Toivon, että siinä oli pelaaja, joka mietti ainoastaan, että hänellä on mahdollisuus voittaa jotain joukkueelleen, Yle Urheilun asiantuntija Maiju Ruotsalainen sanoi.

– Pilkun taso oli sellainen, ettei hän sittenkään tainnut olla mentaalisesti valmis laittamaan pallon pussiin. Se ei ollut laadukas suoritus.

Englannin päävalmentaja Phil Neville yllätti ja muutti pelijärjestelmäänsä välierään. Oikealla laidalla pelannut Nikita Parris siirtyi toiseksi kärjeksi, eikä Englanti pystynyt hyökkäämään suurimman vahvuutensa kautta ollenkaan niin hyvin, kuin esimerkiksi puolivälierässä Norjaa vastaan.

– Englannin ase on se oikea laita. Nyt he ottivat sen itseltään pois, Ruotsalainen sanoi.

Katso tästä ottelun huippuhetket!

Yhdysvaltojen muutos ei toiminut

Yhdysvallat iski jälleen ottelun alussa, sillä Christen Press puski joukkueensa johtoon jo 10. minuutilla. Englanti oli alussa helisemässä. Yhdysvallat on tehnyt nyt jokaisessa ottelussaan avausmaaliin ensimmäisen 15 minuutin aikana.

– Englanti ei päässyt omalta kenttäpuoliskolta pois kontrolloidusti eikä pidemmillä palloilla. Siinä vaiheessa näytti vielä siltä, että Yhdysvallat vie ilman ongelmia, Yle Urheilun asiantuntija Joonas Rantanen kertasi.

Yhdysvallat teki toisella puoliajalla saman taktisen muutoksen kuin puolivälierässä Ranskaa vastaan. Päävalmentaja Jill Ellis vaihtoi viiden puolustajan linjaan, mutta tällä kertaa muutos ei asiantuntijoiden mukaan onnistunut. Yhdysvallat pyrki Ruotsalaisen mukaan sulkemaan keskustan, mutta Englanti pääsikin tuomaan palloa keskeltä paremmin eteenpäin.

– Yhdysvallat kutsui Englannin mukaan vetämällä viiden pelaajan alakerran. Se ei toiminut samalla tavalla kuin Ranskaa vastaan. Muutos antoi mielestäni Englannille mahdollisuuden tulla peliin mukaan, Ruotsalainen sanoi.

Englannin takaa-ajo tyrehtyi Mille Brightin ulosajoon. Kuva: Getty Images

Englannille jälleen karvasta kalkkia

Ellen White luuli jo tasoittaneensa 67. minuutin kohdalla, mutta VAR-tarkistuksen jälkeen maali hylättiin niukasti paitsiona. Houghtonin epäonnistuneen rangaistuspotkun jälkeen Millie Brightille näytettiin punaista korttia toisen varoituksen johdosta.

– Tämä oli Englannille opin paikka siitä, että jokaista lenkkiä tarvitaan. Parivaljakoista mielestäni Bright ja Yhdysvaltojen Alex Morgan ovat hieman alisuorittaneet turnauksessa. Morgan teki tänään tarvittavan voittomaalin ja Bright lähti suihkuun, ehkä se on vielä se ero, Ruotsalainen sanoi.

Englannin välierätappio oli jo toista kertaa peräkkäin äärimmäisen katkera. Neljä vuotta sitten Kanadassa Japani eteni finaaliin lisäajalla Englannin omalla maalilla.

– Englannin taktisista ja pelaajavalinnoista voidaan jossitella. Joka tapauksessa Englannin ei pidä hävetä sitä, että he asettivat kovat tavoitteet. Niin pitääkin tehdä, asettaa rima korkealle. Nyt siihen ei päästy, Rantanen summasi.

Maiju Ruotsalainen oli Rantasen kanssa samoilla linjoilla, mutta heitti Nevillelle pienen piikin. Englannin päävalmentaja sanoi ottelun jälkeisessä haastattelussa, että välierän tuomari Edina Alves Batista ei ollut ottelun vaatimalla tasolla.

– Neville voisi keskittyä omaan hyvään työhönsä eikä tuomaripeliin, niin kyllä Englanti vielä joku päivä menee arvokisoissa pitkälle.

Lue myös:

Yhdysvallat eteni MM-finaaliin huimassa jännitysnäytelmässä, jossa Englannin tasoitusmaali hylättiin ja kapteeni hukkasi rangaistuspotkun – katso huippuhetket

Unohtumaton rupeama huipentuu mitalipeleihin – lue neljän parhaan maan analyysit ja olet valmis MM-futiksen huippujännittäviin välieräotteluihin!

MM-kisojen kohupelaajan kumppani kuvaa Donald Trumpia keskenkasvuiseksi pojaksi ja kertoo pelkäävänsä – "Presidentti vihaa tyttöystävääni"

Myös urheiluvälinejätit ovat havainneet MM-jalkapallohuuman – Yhdysvaltain naisten pelipaita myynyt ennätyksellisen paljon, suositumpi kuin Barcelonan pelipaita