1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. FIFAn jalkapallon naisten MM 2019

Kommentti: Luotaantyöntävä MM-jalkapallon ennakkosuosikki on saanut upean sankarin – nöyrän tähden hauska unelma voi toteutua hyvin nopeasti

Suurisuisen joukkueen poikkeus, maalivahti Alyssa Naeher, on näyttänyt tyylikkäästi epäilijöilleen, kirjoittaa Yle Urheilun Roope Visuri.

Alyssa Naeher
Katso Yhdysvaltojen ja Englannin ottelun huippuhetket kuvaa klikkaamalla

– Aikaisemmin Yhdysvaltojen vahvuuksia ja heikkouksia katsoessa maalivahti on ollut aina vahvuuksien puolella. Nyt se on kysymysmerkki, legendaarinen Yhdysvaltojen maalivahti Briana Scurry täräytti MM-kisojen kynnyksellä (siirryt toiseen palveluun).

Scurry oli vuosina 1994–2008 Yhdysvaltojen ykkösmaalivahti ja hallitsi omaa aluettaan mielin määrin. Sen jälkeen Yhdysvaltoihin kasvoi toinen huippumaalivahti Hope Solo, joka rääväsuuna ei ole myöskään antanut ennen MM-kisoja suoranaista tukeaan.

31-vuotias Alyssa Naeher ei saanut lähteä ensimmäisiin MM-kisoihinsa Yhdysvaltojen ykkösmaalivahtina mitenkään helpoista lähtökohdista. Mutta Naeher on kuitenkin noussut tänä kesänä MM-kisojen suurimman ennakkosuosikin isoksi sankariksi.

Alyssa Naeher on tähynnyt rauhassa kohti menestystä MM-kisoissa. Kuva: Dave Shopland/BPI/REX/All Over Press

Naeher on pystynyt näpäyttämään epäilijöilleen, että hän ei ole mikään kysymysmerkki. Ensiksi Ranska-puolivälierässä Naeher otti isoja koppeja. Sitten hän nousi lopullisesti yhdysvaltalaisten sydämiin klassikoksi nousseessa välieräpelissä Englantia vastaan Lyonin tiistai-illassa.

Loppuvaiheessa Naeher torjui Englannin kapteenin Steph Houghtonin rangaistuspotkun. Se hetki sysäsi Yhdysvallat puolustamaan mestaruuttaan sunnuntain loppuotteluun Lyonissa.

Loistaa nöyryydellään

Samalla Naeher on noussut sankariksi ennakkosuosikkijoukkueessa, joka on varmasti monelle hyvin vaikeasti rakastettava. Joukkue pursuaa suurisuisia ja ylitsevuotavaa itseluottamusta puhkuvia tähtiä.

He puhuvat usein pelaamisestaan siihen tahtiin, että tänäkin kesänä joukkueen ympärille on noussut eittämättä ylimielinen kuvitelma. Se on varmasti osa joukkueen menestysreseptiä, mutta karkoittanee monet kannattajat heidän puoleltaan ainakin Yhdysvaltojen ulkopuolella.

Naeher on tuonut rajuun mielikuvaan hieman inhimillisyyttä. Naeher säväyttää hiljaisella työllään. Hänestä huokuu sopivankaltainen itseluottamus. Joukkuetoverit ovat kuvanneet Naeheria hiljaiseksi, varautuneeksi ja erittäin nöyräksi pelaajaksi. Sellaista maalivahtia on myös todennäköisesti kaivattu Hope Solon aiheuttamien draamojen jälkeen.

Alyssa Naeher (oik.) pääsi joukkuekaverien syleilyyn ottelun jälkeen. Kuva: Jose Breton/NurPhoto via Getty Images

Nyt ei enää synny kohuja omien valmentajien tai pelaajien sekä vastustajien kritisoimisesta. Pelaajat ainakin tiesivät maalivahtinsa arvon ryntäämällä onnittelemaan ensiksi Naeheria huiman Englanti-välierän loppuvihellyksen jälkeen.

Tarinan kannalta lienee myös parasta, että Naeherin suuri unelma saattaa toteutua hyvin nopeasti. Nöyrä tähti aloittaa nimittäin päivänsä tekemällä sanaristikoita ja unelmoi pääsevänsä vielä joku päivä vastaukseksi sellaisiin.

Tuo päivä taitaa olla hyvinkin lähellä sunnuntain loppuottelun jälkeen, mikäli ennusmerkit maailmanmestaruudesta pitävät paikkansa.

Toinen MM-välierä Ruotsi–Hollanti 3.7. kello 22.00. Suora lähetys TV2:ssa ja Areenassa kello 21.30 alkaen.

Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit sekä kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis

Lue lisää:

Ruotsin maalivahdille toivottiin kuolemaa edellisen MM-välierän jälkeen – nyt hän on onnistunut jalkapallomaailmalle tärkeällä hetkellä: “Minua kohtaan oli noitavaino” Onko Hollanti pulassa nopean Ruotsin kanssa vai Ruotsi ongelmissa puolustuksessa? Katso näitä kolmea asiaa illan vauhdikkaassa MM-välierässä

Englannin päävalmentaja Phil Neville mollasi tuomaria, mutta ylisti pelaajiensa jättäneen kentälle sielunsa ja sydämensä – rangaistuspotkussa epäonnistunut kapteeni sätti itseään: "Petin joukkueeni"

Englanti riisui itsensä aseista MM-välierässä – asiantuntija piikitteli päävalmentaja Nevilleä: "Voisi keskittyä omaan hyvään työhönsä"

Englannin päävalmentaja Phil Neville mollasi tuomaria, mutta ylisti pelaajiensa jättäneen kentälle sielunsa ja sydämensä – rangaistuspotkussa epäonnistunut kapteeni sätti itseään: "Petin joukkueeni"

Yhdysvallat eteni MM-finaaliin huimassa jännitysnäytelmässä, jossa Englannin tasoitusmaali hylättiin ja kapteeni hukkasi rangaistuspotkun – katso huippuhetket

Donald Trumpia vastaan taistelleen tähtipelaajan rankka perhetausta: Vankilakierteeseen ajautunut isoveli on järkyttänyt Megan Rapinoeta monta kertaa