1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. FIFAn jalkapallon naisten MM 2019

Hollannin fanit ovat olleet MM-kisojen väriläiskä, mutta nyt oranssipaitojen virta heikkenee – myös ruotsalaisia on välieräottelun stadionilla vähän: "Se on tylsää"

Hollannin ja Ruotsin välieräotteluun Lyoniin on matkannut vähäinen määrä kummankin joukkueiden kannattajia.

Hollannin kannattajat ovat tuoneet MM-kisakatsomoihin runsaasti lisäväriä. Kuva: Getty Images

Värikkäistä peliasuistaan tunnetut Hollanti ja Ruotsi kohtaavat tänään jalkapallon naisten MM-välierässä Lyonissa, mutta katsomossa oranssia ja keltaista väriä näkyy ottelussa harmillisen vähän.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan välieräottelua seuraa paikan päällä vain noin 600–1000 ruotsalaiskannattajaa. Lyonin stadionin katsojakapasiteetti on 57 900.

– On selvää, että se on hieman tylsää. Olisimme tietenkin halunneet, että täällä olisi 10 000 ruotsalaista, Ruotsin Palloliiton pääsylippuvastaava Christoffer Lund sanoi.

Hollannin fanit ovat olleet MM-kisoissa kenties näkyvimmin esillä. Puolivälierässä Italiaa vastaan oli paikan päällä arvioiden mukaan jopa 15 000 hollantilaiskannattajaa. Ottelu pelattiin Valenciennesissä Pohjois-Ranskassa, joka sijaitsee lähellä Belgian rajaa ja on näin helposti saavutettavissa Hollannista.

Välierään Hollannista odotetaan kuitenkin vain noin 3 000 kannattajaa. Lyon sijaitsee Kaakkois-Ranskassa, joten matkanteko vaikeutuu selvästi. Hotellihuoneiden on myös kerrottu olevan kisojen viimeisellä viikolla kalliita, eikä niitäkään ole paljoa saatavilla.

Hollannin liitossa ei kuitenkaan olla paikan päälle matkaavien fanien määrään pettyneitä. Naisten jalkapallon suosio on ollut maassa suuressa nousussa sen jälkeen, kun Hollanti voitti kotikisoissaan Euroopan mestaruuden kaksi vuotta sitten.

– Olemme hämmästyneitä siitä, että niin paljon ihmisiä saapuu työpäivänä 11–12-tunnin ajomatkan päähän. Kaksi vuotta sitten emme olisi voineet unelmoidakaan tällaisesta, Hollannin liiton tiedotuspäällikkö Anja van Ginhoven sanoi SVT:lle.

Ruotsin kannattajilla riitti aihetta juhlaan Rennesin puolivälierässä Saksaa vastaan. Kuva: Getty Images

Välierähuuma nousee Ruotsissa

Ruotsissa MM-kisahuuma on noussut koko ajan turnauksen edetessä. Puolivälierää Saksaa vastaan seurasi TV4-kanavalla yli kolme miljoonaa katsojaa. (siirryt toiseen palveluun)

Expressenin mukaan mukaan maassa on nyt noin 230 ravintolaa ja baaria, jotka ovat hankkineet oikeuden näyttää keskiviikon välieräottelu. Ennen turnauksen alkua kisojen näyttöoikeudet oli hankkinut vain 93 ravintolaa.

Ruotsissa kisojen esitysoikeudet omistaa kaupallinen Canal Digital. TV-katsojaluvut ovat olleet hyviä, mutta yhtiöstä kerrotaan, että ravintoloiden ja baarien kiinnostus naisten MM-kisoihin on ollut pieni pettymys.

– Kiinnostus on ollut odotettua alhaisempaa. Olisimme toivoneet saavamme enemmän sopimuksia, markkinointipäällikkö Maria Sörnell sanoi Expressenille. (siirryt toiseen palveluun)

Ruotsalaiset ovat toivoneet sosiaalisessa mediassa, että Tukholman kaupunki esittäisi välieräottelun suurella näytöllä jollakin kaupungin suurista puistoista. Kaupunginhallinnon viestintäpäällikkö Pia Stenervall tyrmäsi ajatuksen tukholmalaiselle paikallislehdelle Mitt i Stockholmille (siirryt toiseen palveluun). Kyselyitä suoraan kaupungille asiasta ei ole juuri tullut.

– Emme näyttäneet miesten otteluita viime vuonna, emmekä näytä naisten otteluita tänä vuonna, Stenervall totesi.

Välierän voittaja kohtaa sunnuntain loppuottelussa Yhdysvallat.

Suora lähetys Hollannin ja Ruotsin välisestä välierästä alkaa tänään TV2:ssa ja Areenassa kello 21.30.

Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit sekä kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis

Lue myös:

Ruotsin maalivahdille toivottiin kuolemaa edellisen MM-välierän jälkeen – nyt hän on onnistunut jalkapallomaailmalle tärkeällä hetkellä: “Minua kohtaan oli noitavaino”

Onko Hollanti pulassa nopean Ruotsin kanssa vai Ruotsi ongelmissa puolustuksessa? Katso näitä kolmea asiaa illan vauhdikkaassa MM-välierässä

Yhdysvaltojen kapteeni selitti brittimedian suututtanutta "teetuuletustaan" – myös Megan Rapinoen poissaolosta tihkui lisätietoa

Kommentti: Luotaantyöntävä MM-jalkapallon ennakkosuosikki on saanut upean sankarin – nöyrän tähden hauska unelma voi toteutua hyvin nopeasti

Englannin päävalmentaja Phil Neville mollasi tuomaria, mutta ylisti pelaajiensa jättäneen kentälle sielunsa ja sydämensä – rangaistuspotkussa epäonnistunut kapteeni sätti itseään: "Petin joukkueeni"

Englanti riisui itsensä aseista MM-välierässä – asiantuntija piikitteli päävalmentaja Nevilleä: "Voisi keskittyä omaan hyvään työhönsä"