1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. FIFAn jalkapallon naisten MM 2019

Englannin MM-välieräottelu Yhdysvaltoja vastaan oli Britannian vuoden katsotuin tv-lähetys – naisten jalkapallon suosio herättänyt myös Valioliigan kiinnostuksen

Englannin Valioliiga on kiinnostunut myös naisten Superliigan pyörittämisestä. Vielä sarja on maan jalkapalloliiton FA:n alaisuudessa.

Englanti juhli Lucy Bronzen tekemää 3–0-osumaa MM-puolivälierässä Norjaa vastaan. Kuva: Getty images

Englannin naisten jalkapallomaajoukkueen mainiot esitykset MM-kisoissa ovat herättäneet kansan kiinnostuksen naisten jalkapalloa kohtaan. Tiistainen Yhdysvaltain ja Englannin välinen välieräottelu keräsi television ääreen ennätysyleisön, kun lähetystä seurasi vähintään viiden minuutin ajan 11,7 miljoonaa silmäparia.

Katsojaluku on kovin, mitä Britanniassa on koko vuoden aikana nähty. Esimerkiksi miesten Mestarien liigan loppuottelua seurasi parhaimmillaan 11,3 miljoonaa silmäparia.

Kasvava kiinnostus naisten jalkapalloa kohtaan on herättänyt myös miesten Valioliigan kiinnostuksen ottaa haltuunsa Englannin jalkapalloliitto FA:n pyörittämä Englannin naisten Superliiga eli WSL. Myös FA on ilmoittanut olevansa hankkeen takana.

– Tämä on testiprojekti ja suunnitelmia tehdään pitkälle aikavälille, FA tiedotti Reutersin mukaan.

Myös Valioliiga varmisti Reutersille olevansa kiinnostunut vuonna 2011 perustetun WSL-liigan pyörittämisestä.

Englannin Valioliigan omistaa siellä pelaavat 20 seuraa, jotka ovat yritysmuotoisen sarjan osakkeenomistajia. Naisten Superliigassa ja sarjatasoa alempana olevassa naisten Mestaruusliigassa on joukkueita 13:sta Valioliigan seurasta. Ensi kaudeksi sarjaan nousivat suurseurat Manchester United ja Tottenham.

Suurin osa naisten Superliigan seuroista tekee tappiota, ja etenkin suurseurat ovat riippuvaisia miesten edustusjoukkueen rahallisesta tuesta. Ensi kaudeksi seurat saavat taloudellista helpotusta, sillä pankkiyritys Barclays sponsoroi sarjaa 10 miljoonalla punnalla eli reilulla 11 miljoonalla eurolla.

Osaa miesten Valioliigaseurojen stadioneista tullaan todennäköisesti käyttämään pelinäyttämönä jo ensi kaudella. BBC:n tietojen mukaan tarkoituksena olisi pelata ainakin avajaisviikonlopun otteluita miesten suuremmilla stadioneilla.

Lue myös:

Englanti riisui itsensä aseista MM-välierässä – asiantuntija piikitteli päävalmentaja Nevilleä: "Voisi keskittyä omaan hyvään työhönsä"

Englannin päävalmentaja Phil Neville mollasi tuomaria, mutta ylisti pelaajiensa jättäneen kentälle sielunsa ja sydämensä – rangaistuspotkussa epäonnistunut kapteeni sätti itseään: "Petin joukkueeni"

Yhdysvaltojen kapteeni selitti brittimedian suututtanutta "teetuuletustaan" – myös Megan Rapinoen poissaolosta tihkui lisätietoa

Yhdysvallat eteni MM-finaaliin huimassa jännitysnäytelmässä, jossa Englannin tasoitusmaali hylättiin ja kapteeni hukkasi rangaistuspotkun – katso huippuhetket