1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. FIFAn jalkapallon naisten MM 2019

Hollannin maalia saatiin jälleen odottaa – MM-finaalipaikan takuunainen ei yleensä paistattele otsikoissa, asiantuntija ilahtui: "Hienoa, että ratkaisija nousi työmyyrien joukosta"

Hollannin täytyy monipuolistaa hyökkäyspeliään MM-finaalissa Yhdysvaltoja vastaan, pohtivat Yle Urheilun asiantuntijat.

Tässä syntyy välierän voittomaali. Jackie Groenen nousi Hollannin sankariksi Ruotsia vastaan. Kuva: Getty Images

Ruotsi aloitti jalkapallon naisten MM-välierän Lyonissa vahvasti, mutta hyytyi auttamatta pelin edetessä. Hollanti jatkoi tutulla linjalla ja käänsi pelin edukseen jälkimmäisellä puoliskolla. Yksi maali riitti jatkoaikavoittoon.

– Ruotsi pikkaisen hyytyi, eikä pystynyt enää kääntämään tilanteita ja hyödyntämään tilanteenvaihtoja, Yle Urheilun asiantuntija Heidi Pihlaja totesi.

Hollanti on tehnyt MM-turnauksessa nyt 11 maalia, joista vain kaksi on syntynyt otteluiden ensimmäisillä puoliajoilla. Ruotsia vastaan sankariksi nousi jatkoajalla yllätysnimi, keskikentän Jackie Groenen. Ottelun ainoa maali syntyi 99. minuutilla.

– Mielestäni on hienoa, että Groenen oli maalintekijä! Hän ja Danielle van de Donk tekevät isoja työmääriä joka ottelussa ja ovat Hollannin pelin sydämiä. Muut pelaajat vievät ne isoimmat otsikot. Hienoa, että ratkaisija nousi työmyyrien joukosta, Pihlaja sanoi.

Hallitseva Euroopan mestari saa sunnuntain finaalissa vastaansa Yhdysvallat. Hollanti lähtee peliin altavastaajana, ja harmaita pilviä joukkueen ylle luo tähtipelaaja Lieke Martensin pelikunto. Hänet otettiin Ruotsia vastaan vaihtoon jo puoliajalla mitä ilmeisimmin loukkaantumisen takia.

– Hollanti on kurinalainen joukkue, he olivat Ruotsia vastaan tosi tiiviitä puolustuspelissä. Parantamisen varaa heillä on hyökkäyspelissä ja siinä, miten he onnistuvat hyödyntämään maailmanluokan hyökkäyskalustoaan entistä paremmin, Pihlaja mietti.

Katso tästä välieräottelun huippuhetket!

Hollannin tähtihyökkääjät Martens ja Vivianne Miedema ovat heiluttaneet verkkoa yhteensä viisi kertaa, mutta monet ovat odottaneet heiltä enemmän. Shanice van de Sanden putosi Ruotsia vastaan avauskokoonpanosta ja on ollut joukkueen kenties suurin pettymys. Hän pääsi toisella puoliajalla kentälle, mutta tuhri tilanteen toisensa perään.

– Hollannin kannalta on hyvä, että he ovat pystyneet parantamaan. Tämä on ehjempi joukkue nyt kuin kisojen alussa. Alakerta pelasi erittäin hyvän pelin Ruotsia vastaan, Yle Urheilun asiantuntija Erkka V. Lehtola totesi.

Heidi Pihlaja nosti esiin mielenkiintoisen tilaston Hollannin hyökkäyspelistä. Oranssipaidat ovat tehneet turnauksessa peräti seitsemän maalia erikoistilanteista.

– Heidän tähtikatraansa on tehnyt vähän pelitilannemaaleja. Kysymys kuuluu, saavatko he finaalissa luotua entistä vaarallisempia maalipaikkoja pelaamalla ja erityyppisten rakenteluiden kautta, Pihlaja totesi.

Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit sekä kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis

Lue myös:

Keskikentän yllättävä ratkaisija vei Hollannin MM-historian ensimmäiseen loppuotteluun – tolpat kolisivat, ja maaliin tarvittiin lähes 100 minuuttia

Englannin MM-välieräottelu Yhdysvaltoja vastaan oli Britannian vuoden katsotuin tv-lähetys – naisten jalkapallon suosio herättänyt myös Valioliigan kiinnostuksen