Suora

  • Jyskälä - 70 vuotta rallin historiaa
  • Mikael Kock oli 30 sekunnin päässä kuolemasta - nyt urheilu on hänelle uusi sydämenasia
  • Urheiluruutu

Kommentti: Maailmalla joku voisi jo nauraa – Reetta Hurske saa nyt maistaa, millaista on suomalainen rehellisyys

Reetta Hurskeen taistelu MM-rajan kanssa on saanut jo koomisia piirteitä, kirjoittaa Yle Urheilun toimittaja Atte Husu.

Yleisurheilun MM 2019
Reetta Hurske alitti MM-rajan jo kolmatta kertaa, mutta myötätuulta oli jälleen liikaa.
Reetta Hurske alitti MM-rajan jo kolmatta kertaa, mutta myötätuulta oli jälleen liikaa.Vesa Pöppönen / All Over Press

Kolmas kerta toden sanoo, vaan ei pika-aitajuoksija Reetta Hurskeelle. Tampereen Pyrinnön 24-vuotias juoksija on yksi kovassa myötätuulessa viilettävän Suomen yleisurheilun valopilkkuja. Tilastot eivät valehtele: Hurske lähti kauteen ennätyksenään 13,11, jonka alle hän on juossut jo yhdeksän kertaa.

Kahdesti MM-kisaraja 12,98:kin on alittunut jo kevyesti, sillä Hurske pysäytti digitaalit 12,86:een ensin Jyväskylässä kesäkuun puolivälissä ja toisti saman viime sunnuntaina Sveitsissä. Molemmissa juoksuissa myötätuulta oli kuitenkin yli sallitun eli kaksi metriä sekunnissa – jälkimmäisessä 3,1 ja ensimmäisessä vaivaiset 2,3 metriä sekunnissa.

Siispä kun Hurske oli voittanut keskiviikkona kotistadionillaan Ratinassa naisten aitafinaalin ajalla 12,92, varmasti jokainen katsomossa istunut ja kisaa television välityksellä seurannut katsoja jännitti, olisiko tuuli vihdoin sallituissa rajoissa. Poikkeuksellinen prosessi päättyi kuitenkin samaan lopputulokseen kuin kaksi aiempaa rajan alitusta: Hurskeen selän takana puhalteli henkäys, joka oli tällä kertaa 0,2 metriä sekunnissa yli sallitun raja-arvon.

Poikkeuksellisen keskiviikon tuulisaagasta tekee se, että tuulilukemaa jouduttiin odottamaan minuutti vielä maaliintulon jälkeen.

Tuulen voimakkuutta mittaa laite, jota kutsutaan niin sanotuksi viiksimittariksi ja joka normaalisti ilmoittaa tuulilukeman jo silloin, kun kilpailu on vasta puolivälissä. Tuulilukema on nähtävissä yleensä etusuoran puolivälissä sijaitsevalta valonäytöltä. Se on selvillä myös tv-kuvissa välittömästi kilpailun päätyttyä. Keskiviikkona kisa käytiin takasuoralla, eikä proseduuri noudattanut perinteistä kaavaa.

Mitä mahtoi Hurskeen päässä liikkua 60 sekunnin aikana, joka ehti kulua maaliintulosta tuulilukeman selviämiseen?

Ainakin allekirjoittaneen mielessä välähtivät 31 vuoden takaa numerot 0,0. Tuolloin Florence Griffith-Joyner juoksi USA:n olympiakarsinnoissa 100 metrin sileän edelleen voimassa olevan maailmanennnätyksen 10,49. Kuten Hurskeen juoksun jälkeen, myös tuolloin Indianapolisin kentän katsomossa katseet olivat nauliintuneina tuulilaitteisiin. Lopputuloksena oli häkellys, kun "Flo-Jo" vastaanotti tukka hulmuten tiedon, että juoksu olisi käyty täysin tyvenessä. Hämmästystä ei ainakaan vähentänyt se, että viereisellä kolmiloikkapaikalla mitattiin samanaikaisesti 4–5 metrin myötäisiä lukemia.

Ei ole myöskään salaisuus, että pikajuoksijoistaan kuuluisassa Yhdysvalloissa on sittemmin kerran jos toisenkin pyöristelty tuulikymmenyksiä ja jopa -metrejä urheilijoita suosiviksi – muista maista puhumattakaan.

Reetta Hurskeen (kesk.) kesän nopein noteeraus on peräti 12,86. Se syntyi Jyväskylässä juoksussa, jossa oli myötätuulta 0,3 metriä sekunnissa yli sallitun raja-arvon.
Reetta Hurskeen (kesk.) kesän nopein noteeraus on peräti 12,86. Se syntyi Jyväskylässä juoksussa, jossa oli myötätuulta 0,3 metriä sekunnissa yli sallitun raja-arvon.Vesa Pöppönen / All Over Press

Jos olympia- ja MM-vuosina jossain lajissa tulosten todenmukaisuuden pyörittely on arkipäivää, niin yleisurheilussa. Sanottakoon vaikka näin: vaikka nykyisillä tuulimittareilla tulosten muunteleminen on aiempaa huomattavasti hankalampaa, jossain Suomen rajojen ulkopuolella Hurske olisi jo tässä kohtaa kautta virallisesti MM-rajan tehnyt urheilija.

Nyt Hurske saa kuitenkin maistaa suomalaista rehellisyyttä koko mahan täydeltä.

Hurske on viime viikkoina antamissaan haastatteluissa myöntänyt, että hän stressaa MM-rajan jahtia. Todellisuudessa hänen tilanteensa on kaikkea muuta kuin ahdistava. Pika-aitojen historiassa Hurskeen nykyinen ennätys 12,99 on aina riittänyt arvokisoihin, eikä tämäkään vuosi tee poikkeusta. Toistaiseksi Hurske löytyy Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n rankingista sijalta 27, kun kultakin maalta huomioidaan vain kolme juoksijaa. Pika-aidoissa Dohan MM-kisoihin kelpuutetaan 40 urheilijaa, ja 40. sijalla olevan juoksijan tilastoaika on tällä hetkellä 13,11.

Vaikka rajoja voi yrittää 6. syyskuuta asti, on äärimmäisen epätodennäköistä, että 14 urheilijaa ohittaisi Hurskeen. Ainoa jännityksen aihe on pikemminkin, pystyykö Maria Huntington tai Matilda Bogdanoff juoksemaan Hursketta nopeammin – siis sallituissa oloissa. Molempien tänä kesänä juoksema ennätys on 13,11.

Veikkaustermein pienimmän kertoimen saa kuitenkin se, että Hurske itse juoksee MM-rajan – ja todennäköisesti kertalaakista alle 12,90:n.

Lue myös:

Ei ole todellista! Hurskeen huippujuoksussa jälleen liikaa myötätuulta – "Nyt ketuttaa"

Hurske jälleen sadasosien päässä MM-kisarajasta – toinen startti vielä myöhemmin illalla

Reetta Hurske reagoi kylmänviileästi apurahapäätökseen – toivoo tulosten puhuvan puolestaan, kun ministeriö seuraavan kerran jakaa rahaa: "En viitsi mitään terveisiä lähettää"

Ministeriö torppasi pika-aituri Reetta Hurskeen apurahan – Olympiakomitean pomo harmittelee päätöstä

Ennätyksensä aitonut Hurske ei ollut uskoa tulostaulua – tuulitulokset ja MM-rajan tavoittelu ovat saaneet jo koomisia piirteitä

Aituritähti Reetta Hurske mukaan Suomen universiadien joukkueeseen – kertoo henkisesti raskaasta alkukaudestaan: "Välillä on ollut huonompia päiviä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat