Suora

  • Jyskälä - 70 vuotta rallin historiaa
  • Mikael Kock oli 30 sekunnin päässä kuolemasta - nyt urheilu on hänelle uusi sydämenasia
  • Urheiluruutu

Suomen mestari Lotta Harala toipui todella synkästä tilanteesta kuukaudessa kilpailukuntoon, mutta yksi asia vaivaa yhä – seuraavan kisan ajankohta on täysi mysteeri

Selkäleikkauksesta kuntoutuneen aitajuoksijan Lotta Haralan kaikki tekeminen tähtää jo kesään 2020.

yleisurheilu
Lotta Harala Jyväskylä
Lotta Harala jätti kisan kesken 19. kesäkuuta Jyväskylässä. Sen jälkeen häntä ei ole nähty lähtöviivalla.Vesa Pöppönen / AOP

TAMPERE. Toukokuun alussa Lotta Haralan tilanne näytti todella tukalalta. Teneriffan leirillä ollut pika-aituri lähti ensimmäistä kertaa telineistä talven selkäleikkauksen jälkeen. Hän joutui kohtaamaan karun todellisuuden.

– Se oli aivan järkyttävää, kun en oikeasti päässyt sieltä liikenteeseen, Harala muistelee kahden kuukauden takaista tilannetta.

– On pakko myöntää, että ne olivat synkkiä hetkiä, kun en päässyt telineistä liikkeelle, enkä päässyt edes sille ensimmäiselle aidalle. Siinä kävi synkkiä ajatuksia mielessä.

Sillä hetkellä Harala, 27, todella tarvitsi positiivista ajattelua. Hän yritti iloita jokaisesta pienestä onnistumisesta, mutta välillä se oli vaikeaa. Samalla harjoitusleirillä olleet muut suomalaiset pika-aiturit lähestyivät huippukuntoa ja tekivät kovaa tulosta.

– Minä tuuletin siellä, kun pääsin loikkimalla yhden pikkuaidan yli, Harala naurahtaa.

Kuukautta myöhemmin tilanne oli jo paljon parempi. Harala kilpaili 11. kesäkuuta Tampereella ja pääsi onnistuneesti kymmenen ison aidan yli. Hän juoksi sadan metrin aitajuoksussa ajan 13,78, joka on toki kaukana hänen ennätyksestään 13,15, mutta Harala oli kuukaudessa toipunut vaikeasta tilanteesta jonkinlaisen kilpailukuntoon.

Harala osallistui seuraavalla viikolla Jyväskylän GP-kisaan, jonka hän jätti kesken seitsemän aidan jälkeen.

Sen jälkeen Haralaa ei ole nähty kilparadoilla. Mihin vuoden 2017 Suomen mestari katosi alkukesän kilpailuiden jälkeen?

Käsky ei mene riittävän nopeasti lihakseen perille

Heinäkuun alussa Harala löytyi Tampereelta. Ratinan stadionin katsomossa saattoi keskiviikkona törmätä vaaleatukkaiseen naiseen, jolla oli vaikeuksia pysyä paikoillaan. Sellainen Harala on, kun joutuu jännittämään yleisurheilukisoja katsomossa.

– Joskus pitäisi mitata, kuinka korkealla sykkeeni on, kun jännitän katsomossa. Olen tosi levoton, kun elän kisatapahtumissa mukana.

Lotta Harala Tampere 02
Lotta Harala jännitti Ratinan stadionin katsomossa keskiviikkona.Joska Saarinen / Yle

Levoton Harala oli myös siksi, että hän paloi halusta päästä lähtöviivalle huippuvireessä olevien suomalaisaitureiden kanssa. Helsingissä asuva, mutta Tampereelta kotoisin oleva yleisurheilija joutui seuraamaan kotikilpailuaan katsomosta. Se oli tosin tietoinen valinta.

– Nyt olen siinä tilanteessa, että olen täysin terve. Selkä ei rajoita enää mitään. En kilpaile, koska se aika, jolloin normaalisti kehitytään ja treenataan, meni minulla leikkaukseen ja kuntoutukseen, kertoo Harala, joka kävi helmikuussa selkäleikkauksessa.

– Minun on otettava aikaa harjoittelulle ja kehittymiselle. En halua jäädä tälle tasolle ja kilpailla harjoittelemattomana. Edessä on kova treenipätkä.

Juuri nyt Harala on Tampereella puolentoista viikon “harjoitusleirillä”. Vanhoilla kotikulmillaan Harala pyrkii sulkemaan ylimääräiset häiriötekijät mielestään ja keskittymään vain urheiluun. Apuna on Matti Liimatainen, joka valmentaa muun muassa seitsenottelija Maria Huntingtonia.

Liimataisen avustuksella Harala on tehnyt viime päivinä muun muassa aitatestin, voimatasotestin ja loikkatestin. Kaikissa näissä testeissä tulokset ovat olleet hyviä. Haralan ominaisuudet ovat riittävällä tasolla aikaisempiin ennätysjuoksuihin verrattuna, mutta yksi osa-alue vaivaa yhä.

– Hermotus ei pelitä vielä. Se palautuu tuollaisen leikkauksen jälkeen viimeisenä. Käsky ei mene tarpeeksi nopeasti lihaksiin, mikä tarkoittaa, että silloin asiat eivät tapahdu tarpeeksi nopeasti. Hermotus on kuitenkin ominaisuus, jolla satasen aitoja juostaan.

Hermotus oli ongelman ydin myös toukokuussa Teneriffan harjoitusleirillä, kun Harala ei meinannut päästä lähtötelineistä liikkeelle.

– On harjoitteita, joilla sitä saa kehitettyä. On kuitenkin vaikea arvioida, kuinka nopeasti hermotus kehittyy, minkä vuoksi en osaa sanoa, milloin kilpailen seuraavan kerran, Harala sanoo.

Lotta Harala Espoo GP 2018
Lotta Harala on toistaiseksi sivussa kilpakentiltä. Kuva Espoon GP-kisasta viime vuoden kesäkuulta.Matti Raivio / AOP

Viime kauden pettymyksen jälkeen isoja muutoksia

Kuluneen vuoden aikana Harala on kokenut monta vastoinkäymistä. Viime vuoden heinäkuun Kalevan kisoissa tuli yksi vaikeimmista takaiskuista.

Harala jäi SM-kisojen finaalissa neljänneksi ajalla 13,28, mikä tarkoitti, että hänen tavoitteensa uran ensimmäisistä aikuisten arvokisoista ulkoradoilla jäi haaveeksi.

Harala oli juossut kesällä ennätyksensä, ja Berliinin EM-kisat olivat realistinen tavoite. Kalevan kisojen tulosten perusteella Nooralotta Nezirin lisäksi kisakoneeseen pääsivät Annimari Korte ja Reetta Hurske.

Kisarupeama Jyväskylässä päättyi kyyneliin.

– Koin silloin todella vahvan romahduksen. Se oli iso pettymys ja vaikea paikka minulle. Tapani käsitellä pettymyksiä on sellainen, että menen siihen tunteeseen aika täysillä ja käsittelen asian perinpohjaisesti, Harala kertoo.

Osittain siksi Harala pääsi pettymyksestä yli nopeasti. Hän oli hetken aikaa pohjalla, mutta ratkaisukeskeisenä ihmisenä hän alkoi kääntää katsetta tulevaan ja miettiä, mitä pitäisi tehdä eri tavalla.

Lotta Harala SM-kulta 2017
Vuonna 2017 Lotta Harala juhli Suomen mestaruutta Seinäjoella. Seuraavana kesänä mestaruus vaihtui neljänteen sijaan.Tomi Natri / AOP

Harala teki viime syksynä isoja muutoksia. Valmennusyhteistyö Jussi Ihamäen kanssa päättyi, ja Harala muutti uuden valmentajansa Kai Kyllösen perässä Tampereelta Helsinkiin.

– Helsingissä pääsin huipun lääkäritiimin käsiin ja sieltä löytyi minua monta vuotta vaivannut selkäongelma, joka leikattiin ja onnistuneesti kuntoutettiin.

Henkisesti raskas kuntoutus

Haralan hallikausi jäi väliin, kun selkä leikattiin helmikuussa.

– Selkäydinkanavasta poistettiin hermon päältä sellainen arpimassakökkäre ja sen lisäksi ristiluuta hiottiin, Harala kertoo.

View this post on Instagram

Just got out of a succesful surgery!🔪🔪😯😯 Next it’s time for an active period of rehab.💪🏽🤓🤩 I’m very committed to this process while getting myself into the best shape of my life!!!🙌🏽💯🔥❤️ . Elämäni ensimmäinen leikkaus onnistuneesti takana!!🔪🔪🔪 Selkäydinkanavasta poistettiin arpimassamöhkäle, joka painoi hermon puristuksiin. Tästä alkaa vaihe, johon olen erittäin motivoitunut, nimittäin määrätietoinen kuntoutus!!💪🏽💯🔥 Nyt olen kiitollinen, helpottunut ja kieltämättä väsynyt.😇😴 Hiljaisuus asiasta tähän asti, jotta ympärilläni säilyy rauha☺️🙏🏼 Nyt ei enää hermo kiristä, missään sanan merkityksessään!!🤩🥰❤️ . #surgery #operation #athlete #rehab #hurdler #urheilumehilainen #motivation #freshstart

A post shared by LOTTA HARALA (@lottaharala) on

Leikkauksen jälkeen Harala teki ensimmäisen parin viikon ajan istualtaan hermotusharjoitteita sähkölaitteen avulla. Seuraavaksi hän alkoi tehdä kävellen koordinaatioharjoituksia, jonka jälkeen ohjelmassa oli pikkuhiljaa aitakävelyitä. Juoksua lähdettiin rakentamaan aivan nollista, kuten Harala sai Teneriffan leirillä huomata.

Pitkä kuntoutus oli henkisesti raskas paikka. Haralalla oli aluksi normaaliin arkielämäänkin vaikuttaneita kipuja, joita vastaan hänen piti hammasta purren taistella.

Harala ei voinut muuta kuin noudattaa lääkärin ja fysioterapeutin kanssa tarkasti laadittua suunnitelmaa.

– Oli todella tärkeää, ettei siinä ollut yhtään päivää, etten tietäisi, mitä teen.

Kuntoutus eteni lopulta odotettua nopeammin. Harala tarvitsi silti matkan varrella malttia ja uskoa tulevaan.

Ratkaisu pitkään vaivanneisiin selkäongelmiin oli yksi asia, joka valoi uskoa parempaan huomiseen.

– Moni ulkopuolinen voisi luulla, että tämä viimeinen vuosi on ollut minulle todella huono. Itse en näe sitä ollenkaan niin. Tässä on tapahtunut niin paljon oikeita asioita, että tulevaisuudessa voi tapahtua isoakin kehitystä, Harala sanoo.

"Ei kiinnosta yhtään, näyttääkö se heikkoudelta"

Nyt kivut ovat hävinneet, mutta Haralan tulevaisuus on silti tietyllä tavalla auki. Hän sanoo, ettei ole koskaan urheilu-urallaan elänyt hetkessä samalla tavalla kuin nyt.

Kaikki tekeminen tähtää toki kesään 2020, jolloin yleisurheilijat kisaavat sekä Tokion olympialaisissa ja Pariisin EM-kilpailuissa. Hetkessä eläminen ja päivittäiseen tekemiseen keskittyminen palvelee näitä tavoitteita.

Lotta Harala
Lotta Haralan katse on tiukasti tulevassa.Marko Tuominiemi / AOP

– Jos olen valmis kilpailemaan tänä kesänä, ehdin vielä tehdä hyvän kisakauden, kun tämä kesä on poikkeuksellisen pitkä, Harala sanoo.

Dohan MM-kisat käydään tavallista myöhemmin syys-lokakuussa, minkä vuoksi kausi venyy. Silti saattaa käydä niin, ettei Haralaa nähdä kesän aikana lähtöviivalla kertaakaan, vaikka kaikki menisi harjoituksissa nappiin.

– Voi olla sellainen tilanne, että haluan aloittaa harjoituskauden aikaisin. Jos kisaan pitkään tänä kesänä, se on pois ensi kauden harjoittelusta.

Seuraavan kilpailun ajankohta on täysi mysteeri, mutta Haralan tämän kesän tavoitteet eivät ole tuloksissa tai kilpailuissa. Hän haluaa päästä kesän aikana mahdollisimman hyvään kuntoon, mikä luo pohjan ensi kautta varten tehtävään harjoitteluun.

– Se on erikoista, että pystyn olemaan niin sinut tämän asian kanssa. Minua ei yhtään kiinnosta, mitä muut ajattelevat, tai näyttääkö se ulospäin heikkoudelta, jos en kilpaile ollenkaan. Tiedän itse tarpeeksi ja se riittää minulle.

Lue myös:

Selkävamma vaivaa aitajuoksija Lotta Haralaa – kävi elämänsä ensimmäisessä leikkauksessa

Lotta Harala säkenöi somessa, loistaa lehtien kansikuvissa ja houkuttelee isoja sponsoreita – näyttävä pika-aituri teki itsestään brändin, jolle satelee yhteistyötarjouksia

Kommentti: Annimari Kortteen superjuoksu sinetöi vallanvaihdon suomalaisessa yleisurheilussa – historiallinen temppu on lähempänä kuin koskaan

Lotta Harala vaihtaa valmentajaa – "Tavoitteemme ovat korkealla"

Kommentti: Haralan kyyneleet ja Hurskeen avautuminen paineista todistavat, että pika-aiturien taistelu EM-paikasta on parasta mitä suomalaiselle yleisurheilulle on tapahtunut vuosiin

Elämänsä suurimman pettymyksen kokenut Lotta Harala puhkesi kyyneliin kesken haastattelun: "Tätä varten on vuosi treenattu, niin onhan tämä vaikeaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat