Entinen nyrkkeilyn raskassarjalainen ryhtyi kesäteatterin näyttelijäksi – ammattilaiseksi siirtynyt valmennettava reissaa Härmän Häjyn perässä Kuopiossa

Akaalainen nyrkkeilijä Satu Lehtonen reissaa treenaamassa Kuopiossa, kun hänen valmentajansa, entinen nyrkkeilijä Juho Haapoja valloittaa teatterilavat.

nyrkkeily
Juho Haapoja ja Satu Lehtonen
Satu Lehtonen odottaa vielä omaa ensi-iltaansa ammattilaisnyrkkeilyssä. Valmentaja Juho Haapoja debytoi tänä kesänä musiikkiteatterilaisena.Ari Tauslahti/Yle

KUOPIO. Suurmäen väestönsuoja on arkipäivänä kesäisen autio. Pitkien betonikäytävien päästä pilkottaa valoa ja mäiskinnän äänet paljastavat, että kehän puolella sentään on elämää muiden kuopiolaisten kesälomista huolimatta.

Akaalainen Satu Lehtonen paukuttaa valmentajansa Juho Haapojan hanskoihin. Nopeita iskuja, suojausta, rytmin vaihtoa. Hiki helmeilee Lehtosen tatuoinneilla, valmentajan käskyt vaativat lisää.

Roolit vaihtuvat vielä saman päivän iltana.

– Kaasua, komisaario Peppoone, Peppoone.

Rauhalahden illassa paukkuu pistareiden sijaan Popeda. Haapoja revittelee kesäteatterin lavalla kohtuullisen villinoloinen peruukki päässään.

Yleisössä istuva Lehtonen taputtaa, kansa vaatii lisää Pepposta ja Korpelan Rubaa. Juicet, eput ja muutamat muut popedat tehoavat, ja väki on viehätyksestä vetelänä, kun herkkyytensä paljastava korsto katsoo syvälle kaunokaisen silmiin.

– Olen tosi kaukana omalta mukavuusalueeltani. Mutta Ruma Ruba Korpela on vähän samanlainen hyväsydäminen koheltaja kuin minäkin, Haapoja kertoo elämänsä ensimmäisestä teatteriroolihahmostaan, karskista pehmiksestä.

– Kyllä tässä on syviin vesiin hypätty, Haapoja huokaisee.

Juho Haapoja
Juho Haapoja iskee Ruma Ruba Korpelana Rauhalahden teatterissa.Lauri Qvick/Tuotantotalo Turpatalli

Ensi-iltaviikolla pinnan alla risteilevät ilmiselvästi monenlaiset tunteet. Valmentajan rooli on ollut Haapojalle kuin hetkittäinen pelastus, paluu kotiin. Väestönsuojan kehässä teatteri on ollut helpottavan hetken taka-alalla. Muuten näytteleminen, laulu, tanssin askeleet, ne kaikki ovat vyöryneet pahasti alitajuntaan. Ja aina pitäisi muistaa kääntyä yleisöön päin.

Ajatusten kehässä jännitys on lyönyt turpiin ja siltä mättämiseltä ei kongi pelasta, ei vaikka olisi kuinka härmäläinen häjy.

– Yöunet ovat tainneet jäädä taas vähiin, Lehtonen silmäilee valmentajansa olemusta.

Jos Haapojan valmentajahahmo kertoo uuden roolin aiheuttamasta kokovartalojännityksestä, Lehtosesta huokuu tyyneys. Toukokuussa hän hyvästeli amatöörikehien tutut kaverit. Seuraavat ottelunsa nyrkkeilijä käy ilman pääsuojusta.

Ammattilaisuus on ollut tavoite, ja päätöksenteon jälkeen treenaamisessa on taas uusi visio. Valmentajan näytelmähyppy ei sekään sekoittanut kuvioita, päinvastoin.

– Tästä oli jo keväällä puhetta, silloin kun ruvettiin valmennuskuviota suunnittelemaan. Oli silloin puhetta, että tarvitsee reissuja tännekin päin tehdä, Lehtonen sanoo.

– On ollut tuttua minulle, että reissata tarvitsee, se ei ole haitannut. Mukava kun saa uusia treenipaikkoja, Lehtonen kehuu Kuopion Riennon olosuhteita.

Itsenäistä yhteistyötä

Haapojan ja Lehtosen yhteistyö sai alkunsa nyrkkeilyleireillä. Ajoittain puheissa käväisi naisen haave ammattilaisuudesta. Ajatus nyrkkeilystä yhdistää.

– Meillä on samanlaiset ajatukset nyrkkeilystä, ja jossain kohtaa tuli puhetta, että ammattilaisuutta voisi miettiä. Tarjosin apuani, omaa kokemustani ja tietämystäni siltä puolelta, Haapoja kertoo.

Haapoja tietää, mistä leikissä on kyse. Härmän Häjynä hän iski lähes 40 ottelussa, joista 16 päättyi tyrmäysvoittoon. Makeimmat voitot tulivat vuosikymmenen taitteessa, jolloin Häjy pääsi tuulettamaan muun muassa EU-mestaruutta ranskalaista Faisal Arramia vastaan.

Mutta että entinen raskassarjalainen löytäisi itsensä kesäteatterista? Ismo Apellin dramatisoima Vuonna 1985 -remix kertoo Kuopion kesästä yli 30 vuotta sitten. Datsunit kaasuttavat jalkapallokaupungin kesässä, Haapoja vikittelee vastakkaista sukupuolta Ruba Ruma Korpelan roolissa.

Härmän Häjyllä riitti sulattelemista roolissaan etenkin viimeisten läpimenojen aikaan, mutta Lehtosen mukaan valmentaja tuntuu solahtavan teatterin lavalle kuin kuuluisa kala veteen.

Totta kai näytelmä vaatii häneltä täyden keskittymisen, kyllähän sitä täytyy minunkin ymmärtää. Nyt on teatteri. Minun näytöksieni aika on vähän myöhemmin.

Satu Lehtonen

Vuorosanoja on pitänyt toki tankata, mutta vuorosanojen opettelua tarvitaan myös toisessa uudessa yhtälössä, urheilija–valmentaja-yhteistyön ensi näytöksissä. Peruskuntokaudella hiotaan kaikkea kommunikoinnista alkaen.

– Täytyy hioa minun ja Juhon keskinäistä tekemistä, taktiikkaa ja sitä, miten me tässä yhdessä touhuamme, Lehtonen kuvaa.

Alkukesän viikkoina Lehtosen omaa tahtoa ja harjoitusrutiinia on tarvittu, sillä valmentaja-Haapojan aikataulut ja ajatukset ovat karanneet ajoittain tiiviisti vuoteen 1985.

– Se tuo omat haasteensa harjoitteluun, sillä olen nyt niin kaukana omalta mukavuusalueeltani. Varmasti paljon Satulla on vastuu hoitaa itse kesän peruskuntokauden harjoittelua, Haapoja myöntää.

– Kyllä se jännitys on käsin kosketeltavissa. Totta kai näytelmä vaatii häneltä täyden keskittymisen, kyllähän sitä täytyy minunkin ymmärtää. Nyt on teatteri. Minun näytöksieni aika on vähän myöhemmin, Lehtonen jatkaa.

Lehtosella mahdollisuudet mihin vain

Kesäteatterikausi päättyy iltojen tummuessa ja päivien viilentyessä. Silloin Haapoja nostaa peruukkinsa viimeistä kertaa päästään, ja lippiksen lippa kääntyy uuteen suuntaan. On Lehtosen ensi-illan vuoro.

Koska ja ketä vastaan Lehtonen debytoi, siitä ei ole vielä tietoa.

– Toivotaan, että syksyllä, siihenhän en pysty paljon itse vaikuttamaan. Olen valmis ottelemaan koska ja missä vain, kunnossahan minä olen, Lehtonen kertoo.

Sillä hetkellä Haapoja pystyy elämään rinnalla jännityksen tunteet. Tänä kesänä teatterilavalla vatsassa möyrivä epäonnistumisen pelko on samantapainen murina, kuin mikä kehossa kulki aina ottelun alla.

– Kun ensimmäiseen erään kongi kilahti, sitten se jännitys unohtui, Haapoja kuvaa.

Juho Haapoja ja Alexandru Jur
Juho Haapoja puolisti EU-tittelivyötään vuonna 2017 Alexandru Juria vastaan.Marko Tuominiemi/AOP

Valmentajalla on visio vielä hienommasta hetkestä. Hetkestä, jolloin kehossa kulkee adrenaliinin kuohu ja voiton vimma.

Jonakin päivänä nyrkkeilyillan villiintynyt yleisö taputtaa Lehtoselle titteliottelun jälkeen.

Ammattilaisuransa alkutaipaleella harjoitteleva nainen tietää valmentajansa ajatukset, mutta on itse vielä varovainen sanoissaan.

– Ainakin olen valmis tekemään kaikkeni titteliotteluiden eteen. Olen kova treenaamaan. Sitä ei tarvitse epäillä, ettenkö treenejäni suorittaisi, Lehtonen sanoo.

Maailmanmestaruuteen asti, Haapoja kuvaa suojattinsa mahdollisuuksia.

– Satu on itse paljon varovaisempi, niin kuin nöyrä urheilija onkin. Mutta kyllä mahdollisuudet on. Tähtiin asti.

Lue myös:

Elina Gustafsson kärsi karvaan finaalitappion, Satu Lehtonen iski Pohjoismaiden mestariksi

Härmän Häjy ripustaa nyrkkeilyhanskat naulaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat