Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Ella Junnilan Suomen ennätyksestä häkeltynyt valmentaja: "Ei hän ikinä ole treeneissä hypännyt tuollaisia" – kertoo nyt, mistä lisäsentit ovat peräisin

Kahden metrin ylitys on Ella Junnilan valmentajan mielestä realistinen tavoite, sillä 20-vuotias hyppääjä on fyysisesti vielä raakile.

yleisurheilu
Ella Junnila
Ella Junnila tavoittelee urallaan kahden metrin ylitystä. Myös valmentaja Jouko Kilvellä riittää uskoa siihen.Tomi Hänninen

Korkeushyppyvalmentaja Jouko Kilpi häkeltyi, kun hänen suojattinsa Ella Junnila ylitti keskiviikkoiltana Tampereella kolmannella yrityksellään Suomen ennätyskorkeuden 195.

Se, että Junnila, 20, hyppää tänä kesänä SE-tuloksia ei yllätä konkarivalmentajaa. Yllättävää on se, että Junnila onnistui siinä juuri keskiviikkoiltana.

Lähtökohdat Tampereen kilpailuun eivät totta puhuen olleet odotuksia herättävät. Juhannuspäivänä Kuortaneella Junnila joutui jättämään kilpailun kesken takareiden kireyden takia. Hyppytaukoa tuli sen jälkeen puolisentoista viikkoa.

Pohdinnan jälkeen Kilpi päätti, että on tärkeää pitää hyppytuntumaa yllä ennen ensi viikolla alkavia 22-vuotiaiden EM-kisoja. Kompromissi oli, että Junnila kilpailee niin sanotulla lentävällä neljän askeleen vauhdilla, ettei reisi rasitu liikaa vauhtijuoksussa. Loppu onkin historiaa.

– Olihan tuo yllätys, kun hän ei ikinä ole treeneissä hypännyt tuollaisia korkeuksia neljällä askeleella, Jouko Kilpi kertoo huvittuneena Yle Urheilulle.

Vaikka viimeinen hyppy merkitään tilastoihin kaikkien aikojen parhaana suomalaishyppääjän tuloksena, ei se ollut parasta Ella Junnilaa. Parempaa nähtiin aikaisemmin samassa kisassa, kun Junnila ylitti ilmavasti korkeuden 190.

– Se 190 oli teknisesti Ellan paras hyppy, jonka olen nähnyt. Voi sanoa, että siinä napsahti kaikki kohdalleen. 195 ei ollut läheskään niin hyvä, vaikka se menikin yli, Kilpi sanoo.

Fyysisesti vielä raakile

Vuosi sitten Junnila ponnisti kertaheitolla Suomen korkeushypyn huipulle, kun hän ylitti Joensuussa korkeuden 192. Tänä vuonna tulos on parantunut kolme senttiä, mikä on ollut Jouko Kilven mukaan odotettavissa.

Harjoituskausi onnistui kokonaisuudessaan suunnitelmien mukaan, ja Junnila kehittyi fyysisesti jokaisella osa-alueella. Huiman tasonnoston salaisuus onkin ollut juuri kokonaisvaltainen kehittyminen.

– Aika "raakile" Ella on fyysisesti ollut. Joka osa-alueella on ollut puutteita fyysisesti. Kaikkea on yritetty kehittää tasaisesti vuoden aikana ja se on tuonut niitä lisäsenttejä, Kilpi sanoo.

Ella Junnila
Ella Junnila teki viime kesänä läpimurtonsa Suomen huipulle, kun hän hyppäsi Joensuussa tuloksen 192.Vesa Pöppönen / AOP

Junnila on asettanut uransa pidemmän tähtäimen tavoitteeksi kahden metrin ylityksen. Itsekin mainion korkeushyppytuloksen 224 vuonna 1985 hypännyt valmentaja Kilpi uskoo, että kaksi metriä saattaa mennä rikki nopeastikin muutaman vuoden sisällä.

– Ei se kaksi metriä tunnu ollenkaan utopialta. Se on selkeästi realistista saavuttaa, koska fyysiset ominaisuudet eivät vielä ole sillä tasolla, millä ne tulevaisuudessa ovat. Tämä on niin herkkä ja ihmeellinen laji, että tulosparannuksia voi tulla yks kaks.

Junnilan saavuttamalla tasolla sentit alkavat jo olla tiukassa. Tämän kesän tavoitteena onkin ennen kaikkea saada lisää varmuutta suorittamiseen.

– Huononakin päivänä, kun kaikki ei ole kohdallaan, rima jäisi sinne 185 sentin paikkeille. Hyvinä sitten 190–195 ja ei haittaisi, vaikka menisi vielä vähän enemmänkin tänä vuonna, Kilpi sanoo.

Yhteistyö soljuu Jyväskylän ja Tampereen välillä

Pitkän uran korkeushyppyvalmentajana tehnyt Kilpi asuu Tampereella ja suunnittelee harjoitusohjelmat Jyväskylässä asuvalle Junnilalle. Junnila tekee kaiken, paitsi tekniikkaharjoitukset, kotikaupungissaan. Korkeutta hypätään vain Kilven valvovan silmän alla Tampereella.

Yksinäistä puurtamista eivät Junnilan harjoitukset toki Jyväskylässäkään ole, sillä hänen poikaystävänsä Mikko Rummukainen, 26, seuraa treenejä ja on apuna valmennuksessa.

Rummukaisella ei ole korkeushyppytaustaa, vaan hänen oma lajinsa on pituushyppy. Jouko Kilpi ei pidä sitä lainkaan ongelmallisena, vaan näkee eri hyppylajien harjoittelussa paljon yhtäläisyyksiä.

– Mikko ymmärtää hyvin loikka- ja nopeusharjoitusten perään ja seuraa punttitreenejäkin. On sitten korkeushyppääjä, pituushyppääjä tai kolmiloikkaaja, tiettyjä asioita osaa katsoa, että ne menevät oikein.

Vaikka vasta viime vuonna alkanut yhteistyökuvio vaatii tarkkaa suunnittelua ja työnjakoa, on se jo nyt kantanut hedelmää.

– Päivittäin ollaan Ellan kanssa yhteydessä. Jutellaan, miten on harjoitus mennyt ja tehdään tarvittavia muutoksia, jos hän kokee olevansa väsynyt. Vuoropuhelu meillä on hyvää, Kilpi kertoo etävalmennussuhteesta.

Lue myös:

Kommentti: Ella Junnila teki puolikkaalla vauhdilla suomalaisittain poikkeuksellisen kovan maailmanluokan tuloksen – EM-kulta on realismia, mutta taustalla piilee riski

SE parani sentillä! Ella Junnila ylitti 195 Tampereella

Korkeushypyn SE-nainen hyppää Tampereella viimeisen kerran ennen nuorten EM-kisoja – Kuortaneella piinannut takareisi jo paremmassa kunnossa

Korkeushypyn SE-nainen Ella Junnila jätti Kuortaneella leikin kesken – syynä kiristelevä takareisi: "En halunnut lähteä riskeeraamaan"

Ringa Ropo kyynelehti katsomossa, kun tytär Ella Junnila teki Suomen ennätyksen – melkoisen tunnemyrskyn läpikäynyt äiti antoi heti tyttärelleen myös ankaraa kritiikkiä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat