Hyppää sisältöön

Hollannin lyhyt, mutta menestyksekäs arvokisataival sai alkunsa Turussa – näin oranssipaidat nousivat hujauksessa naisjalkapallon huipulle

Hollannin naisten jalkapallomaajoukkue on tehnyt kymmenessä vuodessa huiman harppauksen lajin kärkimaiden joukkoon. Yle Urheilu kertaa tässä jutussa Hollannin matkaa vuoden 2009 Suomen EM-kisoista Lyonin MM-finaaliin.

1

EM-kisat 2009, Suomi

Hollannin naisten jalkapallomaajoukkue pelasi ensimmäistä kertaa arvoturnauksessa kymmenen vuotta sitten Suomessa järjestetyissä EM-kisoissa. Ensiesiintyminen ylitti kaikki odotukset, sillä joukkue eteni aina välieriin asti.

Hollanti hävisi vielä alkulohkossa Suomelle 1–2 Helsingin Olympiastadionilla yli 16 000 katsojan edessä. Laura Österberg Kalmari viimeisteli Suomen molemmat maalit. Suomi voitti lohkon, mutta Hollanti eteni jatkopeleihin voitettuaan avausottelussaan Ukrainan Turussa ja Tanskan Lahdessa.

Suomen taival katkesi puolivälierässä Englantia vastaan, mutta Hollanti kaatoi Ranskan yllättäen rangaistuspotkukilpailun jälkeen Tampereella. Finaalipaikkakaan ei ollut kaukana, sillä Hollanti taipui välierässä juuri Englannille vasta jatkoajalla.

Hollannin nykyisistä tähtipelaajista Suomen kisoissa olivat nuorina lupauksina mukana Sherida Spitse ja Shanice van de Sanden. Spitse jäi turnauksessa kokonaan ilman peliaikaa, van de Sanden pääsi kentälle välierässä jatkoajan viimeisellä minuutilla.

Myös maalivahti Loes Geurts on yhä mukana maajoukkueessa, joskin hänen roolinsa on vuosien varrella typistynyt varamaalivahdiksi.

Linda Sällström ja Petra Hogewoning kamppailivat pallosta Helsingin Olympiastadionilla EM-kisoissa 2009. Kuva: Getty Images

2

EM-kisat 2013, Ruotsi

Hollanti koki pettymyksen karsinnoissa vuoden 2011 MM-kisoihin, mutta palasi arvoturnausnäyttämölle Ruotsin EM-kisoissa kesällä 2013. Tuolloin joukkueen runkopelaajiin kuului jo useita nykyjoukkueen tähtiä. Spitsen lisäksi vakioavauskokoonpanoon kuuluivat muun muassa Danielle van de Donk ja Lieke Martens.

Turnaus oli oranssipaidoille kuitenkin kehno, sillä tie nousi pystyyn jo alkulohkovaiheessa. Ensimmäisessä ottelussa Hollanti venyi vielä tasapeliin turnauksen lopulta voittanutta Saksaa vastaan, mutta tappiot Norjalle ja Islannille tiesivät aikaista kotimatkaa.

Hollanti ei pystynyt tekemään turnauksessa yhtään maalia. Päävalmentaja Roger Reijners sai kuitenkin jatkaa tehtävässään turnauksen jälkeen.

Hollannin Sherida Spitse ja Saksan Lena Gössling tositoimissa EM-kisoissa Ruotsissa 2013. Kuva: Getty Images

3

MM-kisat 2015, Kanada

Hollannin jalkapallohistorian ensimmäinen paikka MM-kisoissa ratkesi dramaattisella tavalla. Maa jäi karsintalohkossaan niukasti toiseksi Norjan taakse, mutta eteni jatkokarsintojen kautta kisoihin lyöden ensin Skotlannin ja sitten Italian.

Lopputurnauksessa Hollannilla oli jälleen vaikeuksia maalinteon kanssa. Tasaisessa lohkossa Kirsten van de Venin viime hetken tasoitusmaali kisaemäntä Kanadaa vastaan riitti kolmanteen sijaan ja jatkopaikkaan parhaiden lohkokolmosten vertailussa.

Neljännesvälierässä tie nousi pystyyn Japania vastaan. Van de Venin kavennusmaali lisäajalla oli laiha lohtu, sillä Japani voitti ottelun 2–1. Päävalmentaja Reijners sai lähteä pian turnauksen jälkeen.

Kuusi tuossa neljä vuotta sitten avauskokoonpanossa ollutta pelaajaa sai kesäkuun lopussa revanssin, kun Hollanti pudotti juuri Japanin jatkosta samassa vaiheessa käynnissä olevissa Ranskan MM-kisoissa.

Stefanie van der Gragt pettyi pahoin Hollannin hävittyä vuoden 2015 MM-kisojen neljännesvälierän Japanille. Kuva: Getty Images

4

EM-kisat 2017, Hollanti

Hollannin naisjalkapallo osui kultasuoneen kotikisoissa 2017, kun maa voitti yllättäen Euroopan mestaruuden. Hollannissa syttyi todellinen naisjalkapallobuumi, kun vuoden alussa maajoukkueen päävalmentajaksi nimitetty Sarina Wiegman luotsasi suojattinsa voitosta voittoon.

Ennen Wiegmania päävalmentajana toimineen Arjan van der Laanin johdolla Hollanti jäi olympiakarsinnoissa ilman turnauspaikkaa Rion vuoden 2016 kisoihin. Van der Laan sai lopulta kenkää joulukuussa 2016, kun maan jalkapalloliitto ei enää luottanut valmentajan osaamiseen.

Wiegmanin valmistautumisaika oli lyhyt, mutta siitä huolimatta Hollanti voitti kaikki kuusi otteluaan puhtaasti. Etenkin pudotuspeleissä jälki oli murhaavaa. Ruotsi kaatui puolivälierässä 2–0 ja Englanti välierässä 3–0.

Enschedessä pelatussa loppuottelussa Tanska sai unelma-alun ja siirtyi nopeasti johtoon, mutta tutut tehopelaajat Martens, Spitse ja Vivianne Miedema tyylittelivät osumillaan juutit kumoon lopulta 4–2-lukemin.

Miedema iski turnauksessa neljä maalia, Martens ja Spitse kummatkin kolme. Euroopan mestarijoukkueesta peräti 16 pelaajaa on ollut mukana myös Ranskan MM-kisoissa.

Hollanti marssi kesällä 2017 Euroopan mestariksi murskaavalla maalierolla 13–3. Kuva: Getty Images

5

MM-kisat 2019, Ranska

Hollannin nousu naisjalkapallon kirkkaimmalle huipulle on ollut nopea. Alle kymmenen vuotta Turussa Ukrainaa vastaan pelatun maan ensimmäisen arvokisaottelun jälkeen Hollanti valmistautuu MM-kisojen loppuotteluun Yhdysvaltoja vastaan.

MM-kisapaikka ei irronnut EM-kullasta huolimatta helpolla, sillä Hollanti joutui hakemaan vauhtia jatkokarsinnan kautta. Kisalippu varmistui lopulta selvillä voitoilla Tanskasta ja Sveitsistä.

Etukäteisarvioissa Hollannille osattiin odottaa menestystä, mutta suurimpien mestarisuosikkien joukkoon sitä ei nostettu. Wiegmanin suojattien alku oli nihkeä, sillä avausottelu Uutta-Seelantia vastaan ratkesi vasta Jill Roordin viime hetken osumalla.

Voitot Kamerunista ja Kanadasta täydensivät puhtaan alkulohkon. Japania vastaan neljännesvälierässä Hollanti oli helisemässä, mutta sai revanssinsa Lieke Martensin loppuhetkien rangaistuspotkulla. Italia kaatui puolivälierässä suvereenisti.

Jackie Groenenin jatkoaikamaali Ruotsia vastaan vei Hollannin finaaliin Yhdysvaltojen seuraksi.

Yksi menestyksen takuunaisista on pysynyt joukkueessa Suomen EM-kisoista asti. Hollanti on tehnyt Ranskassa peräti seitsemän erikoistilannemaalia, joista on pitkälti kiittäminen erikoistilanneässä Sherida Spitseä, 29. Hänen maalitilinsä on vielä avaamatta, mutta maalisyöttöjä kokeneelle pelaajalle on kertynyt jo neljä.

Su 7.7. MM-loppuottelu Yhdysvallat–Hollanti TV2:ssa ja Areenassa kello 17.25.

Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit sekä kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis

Lue myös:

MM-finaalipaikan yllätysratkaisijan ei pitänyt edes syntyä Hollantiin – työmyyrä oli jopa siirtyä naapurimaan riveihin vähän aikaa sitten, mutta Fifa torppasi idean

Hollannin päävalmentaja myönsi, että välierävoiton sulattelemiseen saattaa mennä hetki: "Ehkä puolen vuoden päästä"

Hollannin maalia saatiin jälleen odottaa – MM-finaalipaikan takuunainen ei yleensä paistattele otsikoissa, asiantuntija ilahtui: "Hienoa, että ratkaisija nousi työmyyrien joukosta"

Keskikentän yllättävä ratkaisija vei Hollannin MM-historian ensimmäiseen loppuotteluun – tolpat kolisivat, ja maaliin tarvittiin lähes 100 minuuttia

Hollanti juhli keskiviikkona historiansa ensimmäistä MM-finaalipaikkaa Lyonissa. Kuva: Getty Images