1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. FIFAn jalkapallon naisten MM 2019

MM-finaalipaikan yllätysratkaisijan ei pitänyt edes syntyä Hollantiin – työmyyrä oli jopa siirtyä naapurimaan riveihin vähän aikaa sitten, mutta Fifa torppasi idean

Jackie Groenenin tarina Hollanin MM-sankariksi sisältää hyvin mielenkiintoisia käänteitä.

Jackie Groenen nousi Hollannin sankariksi keskiviikkona Lyonissa. Kuva: Robert Cianflone/Getty Images

Hollantilainen Jackie Groenen tekee harvemmin maaleja, mutta keskiviikko-iltana hän osui makeaan paikkaan. Keskikentän työmyyrä teki Hollannille voittomaalin MM-välierän jatko-ottelussa Ruotsia vastaan. Groenenin maali sinetöi oranssipaitojen ensimmäisen paikan koskaan naisten MM-finaaliin.

Englannin Superliigaan ensi kaudeksi nousevan Manchester Unitedin riveihin, vieläpä ensimmäisenä ulkomaalaisvahvistuksena, siirtyvä Groenen ei olisi voinut varmasti uskoa tapahtunutta jokunen vuosi takaperin.

Jackie Groenen tuuletti osumaansa Ruotsia vastaan suurella antaumuksella. Kuva: Robert Cianflone/Getty Images

Groenen edusti kyllä Hollantia kaksi vuotta sitten EM-kotikisoissa ja oli mukana nappaamassa mestaruutta, mutta ennen sitä pyöri mielessä jopa naapurimaa Belgian edustaminen. Groenen syntyi 24 vuotta sitten Hollannin puolella Tillburgin kaupungissa, mutta perhe asui rajan toisella puolella Poppelin kylässä Belgiassa. Hänen piti myös syntyä Belgiassa, mutta Groenenin äidin raskauskomplikaatioiden takia hän syntyi Tillburgissa.

Groenen kasvoi virallisesti hollantilaiseksi, mutta koki itsensä enemmän belgialaiseksi.

Groenen pääsi kuitenkin Hollannin nuorisomaajoukkueisiin mukaan ja voitti esimerkiksi alle 17-vuotiaisssa EM-pronssia.

Lupaavien juniorivuosien jälkeen maajoukkue-edustukset alkoivat vähentyä. Yhtäkkiä muutama vuosi ennen EM-kultajuhliin päättyneitä kisoja Belgian valmentaja Ives Serneels otti yhteyttä. Belgian luotsi oli nähnyt Groenenin seurajoukkuepelejä Saksassa ja halusi hänet joukkueseensa.

Sekä Belgian että Hollannin passeilla liikkuva Groenen oli otettu asiasta. Hän alkoi selvittää mahdollisuuksiaan.

– Kyse ei ollut siitä, ettenkö olisi halunnut pelata Hollannin riveissä. Mutta unelmoin pelaamisesta korkeimmalla mahdollisella tasolla, EM- ja MM-kisoissa. Sitten Belgia tuli mukaan kuvioihin. Se oli niinkin yksinkertaista, Groenen taustoitti kaksi vuotta sitten ennen EM-kisoja Voetbal Internationalille (siirryt toiseen palveluun).

Kova työnteko palkittiin

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa torppasi kuitenkin idean, koska Groenen oli pelannut jo alle 17-vuotiaiden EM-kisoissa Hollannin paidassa. Tämän jälkeen kova-asenteinen keskikenttäpelaaja jatkoi harjoittelua kovaan tahtiin. Groenen siirtyi Duisburgista Chelseaan ja sieltä takaisin Saksaan Frankfurtiin. Valmentajat kehottivat häntä vain tekemään oikeita asioita. Sitä kautta tulisi heidän mukaansa myös kutsu aikuisten maajoukkueeseen.

Jackie Groenen on kulkenut pitkän tien Hollannin aikuisten maajoukkueeseen. Kuva: Jose Breton/NurPhoto via Getty Images

Tammikuussa 2016 tulikin soitto silloiselta päävalmentajalta Arjan van der Laanilta. Aluksi hänellä oli vaikeuksia sopeutua roolinsa kentällä, mutta sekin muuttui nykyisen päävalmentajan Sarina Wiegmanin tultua ruoriin. Groenen sai uudelta valmentajalta vapaamman roolin. Jo ennen EM-kotikisoja hän tunsi itsensä hollantilaisemmaksi kuin koskaan aiemmin. Legendaarisen Johan Cruyffin pelinumerolla 14 viilettävä Groenen on ottanut Hollannin omakseen.

– Omassa maassa pelaaminen täydellä stadionilla tekee minut erittäin ylpeäksi. Etenkin silloin, kun kansallislaulu soi. Silloin tunnen itseni oikeaksi oranssiksi leijonattareksi, Groenen kuvaili jo kaksi vuotta sitten Voetball Internationalille.

"Pari viikkoa juttelimme, että minun pitää laukoa enemmän"

Kaikki kruunautui viimeistään Lyonin keskiviikkoillassa maajoukkueuran kolmanteen maaliin. Groenen laukoi todella tarkan kaukolaukauksen huippuottelun pelanneen ruotsalaismaalivahdin Hedvig Lindahlin taakse maaliin. Nuorena Groenen saattoi vielä kuljetella palloa niin paljon, että unohti myös treenata laukaustaan. Nyt hän kuitenkin ymmärsi onnistua oikeassa paikassa.

– Näin hyvän kulman. Olemme jutelleet pari viime viikkoa, että minun pitää laukoa enemmän. Pallo tuli minulle todella mukavasti. Ajattelin, että tehdään tästä nyt, kertasi oikeutetusti välierän parhaan pelaajaksi palkittu Groenen heti välierän jälkeen lehdistötilaisuudessa.

Jackie Groenen
Katso Groenenin osuma kuvaa klikkaamalla!

Pelin jälkeen Hollannille ei ole kuitenkaan annettu hirveästi mahdollisuuksia sunnuntain finaaliin. Ennakkosuosikki ja hallitseva maailmanmestari Yhdysvallat on saanut yhden lepopäivän enemmän, eikä heidän tarvinnut pelata puolta tuntia ylimääräistä Englantia vastaan finaalipaikasta. Hollannille finaalipaikka on jo kova juttu, sillä ensimmäisissä MM-kisoissaan neljä vuotta sitten se ylsi vain neljännesvälieriin.

– Tämä on uskomatonta, että pystymme pelaamaan finaaleissa. On hienoa pelata joukkueessa, jossa puhkumme itseluottamusta. Olemme siinä hyviä. Levitämme itseluottamusta toisiimme. Se on todella kaunista, Groenen hehkutti.

– Se on todella vahva joukkue. Se on tietysti selvää, kun kyse on Yhdysvalloista. Mutta nyt pelataan yhdestä poikki. Kaikki on mahdollista. Toivottavasti voitamme.

MM-kisat huipentuvat viikonloppuna mitalipeleihin. Pronssiottelu Englanti–Ruotsi la 6.7. kello 18.00. Lähetys TV2:ssa ja Areenassa kello 17.40 alkaen. Finaali Hollanti–Yhdysvallat su 7.7. kello 18.00. ähetys TV2:ssa ja Areenassa kello 17.25 alkaen

Yle Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit sekä kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis

Lue lisää:

Hollannin maalia saatiin jälleen odottaa – MM-finaalipaikan takuunainen ei yleensä paistattele otsikoissa, asiantuntija ilahtui: "Hienoa, että ratkaisija nousi työmyyrien joukosta"

Hollannin päävalmentaja myönsi, että välierävoiton sulattelemiseen saattaa mennä hetki: "Ehkä puolen vuoden päästä"

Tappion jälkeen Tukholman illassa ei kuultu kiroilua: "Pettymys, mutta ei valtava pettymys"

Murtuneet ruotsalaispelaajat syyttivät tuomaria lukuisista virheistä – konkarivahti Hedvig Lindahl kyynelehti: "Juuri nyt haluan lopettaa jalkapallon"

Keskikentän yllättävä ratkaisija vei Hollannin MM-historian ensimmäiseen loppuotteluun – tolpat kolisivat, ja maaliin tarvittiin lähes 100 minuuttia