1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. FIFAn jalkapallon naisten MM 2019

MM-finaalistako puistokävely? Asiantuntija torppaa väitteet suupalasta, mutta vaatii Hollannilta nappisuoritusta: "Siellä ei yksikään van de Sanden voi miettiä, miten tukka on"

Itsevarmaa USA:ta on pidetty jalkapallon naisten MM-loppuottelun ylivoimaisena suosikkina. Yle Urheilun asiantuntija Maiju Ruotsalainen uskoo kuitenkin, että Hollanti taistelee sunnuntaina tosissaan voitosta.

Hallitseva maailmanmestari Yhdysvallat on uhkunut itseluottamusta läpi turnauksen. Kuva: Getty images

Jalkapallon naisten MM-turnaus huipentuu sunnuntaina Ranskan Lyonissa loppuotteluun, jossa vastakkain ovat hallitseva maailmanmestari Yhdysvallat sekä hallitseva Euroopan mestari Hollanti.

Yhdysvaltojen naisten jalkapallomaajoukkueen menestys hakee vertaistaan. Se on ainoa joukkue, joka on ollut kolmen parhaan joukossa jokaisessa MM-turnauksessa. Finaalissa se pelaa jo viidettä kertaa, ja maailmanmestaruuteen näistä loppuotteluista on päätynyt kolme. Ennakkosuosikkina Yhdysvallat lähtee myös illan Hollanti-kamppailuun.

– Yhddysvallat on perinteikäs naisten jalkapallomaa, joka on tottunut voittamaan. Hollanti toisaalta on voittanut Euroopan mestaruuden ja voittaminen auttaa tietämään, mitä se vaatii. Jos he ovat jatkaneet samalla tasolla töitä, luulen, että siellä on kova itseluottamus myös. Ei heidän tarvitse lähteä superaltavastaajina peliin , Yle Urheilun asiantuntija Maiju Ruotsalainen pohtii.

Yhdysvallat selvitti välieränsä Englantia vastaan ilman jatko-ottelua, kun taas Hollanti joutui uurastamaan peräti 120 minuuttia ennen kuin se onnistui kaatamaan Ruotsin Jackie Groenenin maalilla. Lisäksi Yhdysvallat pelasi välieränsä jo tiistaina, joten se pääsee turnauksen tärkeimpään otteluunsa yhden päivän enemmän levänneenä.

– Totta kai tälläisessä turnauksessa yksi lepopäivä on todella kallisarvoinen asia. Toisaalta mentaalipuolen asiat ratkaisevat finaalit. Aina pystyy vetämään yhden pelin.

Ei pelkkä puistokävely

USA on läpi kisojen uhonnut, ettei yhdestäkään maasta ole sen kaatajaksi. Lisäksi se on leveillyt ylivoimaisessa pelaajamateriaalillaan: mahtailevimmasta kommentista vastasi puolustaja Ali Krieger, joka totesi joukkueen olevan paitsi maailman paras myös toiseksi paras joukkue maailmassa. (siirryt toiseen palveluun)

Myös osa jalkapallomaailman asiantuntijoista on ollut sitä mieltä, että Hollanti on Yhdysvalloille pelkkä suupala. Esimerkiksi BBC:n asiantuntijana toimiva Englannin ex-hyökkääjä Dion Dublin kuvaili loppuottelun olevan USA:lle pelkkä puistokävely.

USA:n joukkue on uhkunut itseluottamusta läpi turnauksen. Tässä Yhdysvallat juhlii Megan Rapinoen osumaa Ranskaa vastaan puolivälierässä Pariisissa. Kuva: Getty Images

Maiju Ruotsalainen muistuttaa, ettei Yhdysvallat suinkaan ole dominoinut jatkopeleissä.

– Marginaalit alkavat olla todella pienet. USA ei ole voittanut jatkopelejä mitenkään helpolla. Luulen, että ero tulee juurikin mentaalipuolelta. Muut eivät hehkuta omia pelaajiaan, Ruotsalainen tuumii.

Toisaalta väitteet laajasta pelaajamateriaalista eivät myöskään ole tuulesta temmattuja, mikä nähtiin myös Englanti-välierässä.

– Kun Megan Rapinoe oli vaihdossa, Christen Press teki heti maalin. Lindsey Horan, joka ei ollut ollut avauksessa parissa edeltävässä pelissä, oli mielestäni Englanti-ottelun hahmo. Toisaalta Hollanninkin joukkueessa, kun tähdet eivät ole olleet ihan omalla tasollaan, ovat muut alkaneet kantaa vastuuta ja loistaa. En sanoisi, että USA on ylivoimainen.

Hollannilta vaaditaan 100-prosenttista onnistumista

Ennen turnausta Hollannin hyökkäystä hehkutettiin poikkeuksellisen tasokkaaksi: sieltä löytyvät niin Englannin naisten Superliigan parhaaksi pelaajaksi valittu Vivianne Miedema, kahden vuoden takaisen EM-turnauksen parhaaksi valittu Lieke Martens ja maailman parhaassa naisten seurajoukkueessa illasta toiseen uurtava Shanice van de Sanden.

Avauskokoonpanosta pudottaminen oli varmaan hyvä herätys van de Sandenille, sillä kun hän tuli vaihdosta kentälle, näimme jo ripauksen sitä vanhaa tuttua.

Maiju Ruotsalainen, Yle Urheilun asiantuntija

Kolmikosta vain Miedema on yltänyt omalle tasolleen. Varvasvamman Mestarien liigan loppuottelussa saanut Martens on pelannut läpi turnauksen kipulääkkeillä ja van de Sanden on jäänyt muuten vain pimentoon – niin pimentoon, että hänet pudotettiin välierässä avauskokoonpanosta.

– Avauskokoonpanosta pudottaminen oli varmaan hyvä herätys van de Sandenille, sillä kun hän tuli vaihdosta kentälle, näimme jo ripauksen sitä vanhaa tuttua. Toivotaan, että myös Martens toipuisi vammastaan finaaliin, Ruotsalainen pohtii.

Koska USA:n pelaajamateriaali on lähtökohtaisesti Hollantia parempi, tarvitsee joukkue nappisuorituksen onnistuakseen.

– Mielestäni Hollannin tarvitsee keskittyä 100-prosenttisesti. Siellä ei yksikään van de Sanden voi miettiä, miten tukka on, vaan heidän tulee keskittyä 100-prosenttisesti juuri tuohon otteluun ja pelata joukkueellen, Ruotsalainen tykittää.

Shanice Van de Sanden tuli välierässä vaihdosta kentälle. Kuva: Getty Images

Keskikentän Daniëlle van de Donk ja Sherida Spitsen työmoraali saakin Ruotsalaiselta kiitosta. Hyökkäyspäästä puolestaan löytyy taitoa viimeistellä.

– Siellä on maailmanluokan hyökkääjä pimeällä puolella odottamassa. Hän pystyy viimeistelemään Yhdysvaltojakin vastaan. Ihan sama, ketä toppareita siellä on, kunhan pallojen laatu boksiin on sellainen, että hän pystyy niihin menemään.

Ei minuuttiakaan tappiolla

Yhdysvallat ja Hollanti ovat MM-kisojen joukkueista myös ainoat, jotka eivät toistaiseksi ole olleet minuuttiakaan Ranskassa tappiolla. Mitä todennäköisimmin toisen taika rikkoutuu sunnuntaina.

– Turnauksen mielenkiintoisin hetki tulisi olemaan, jos Hollanti tekisi avausmaalin. Kestäisikö USA:n vähän ylimieliseksikin sanottu asenne. Joukkueen vahvuushan mitataan oikeasti silloin, kun se joutuu lähtemään takaa-ajoasemasta, Ruotsalainen ruotii.

Voiton mahdollisuuden Ruotsalainen uskoo kasvavan huomattavasti, mikäli Hollanti onnistuisi iskemään avausmaalin.

– Luulen, että Hollannilla on ihan hyvä sauma, varsinkin kun he eivät ole mikään perinteikäs Saksa loppuottelussa. On olemassa mahdollisuus, että USA:n lataus on sellainen, että saimmepa helpon finaalin, Ruotsalainen päättää.

MM-loppuottelu Yhdysvallat–Hollanti sunnuntaina kello 18. Suora lähetys alkaa TV2:ssa ja Areenassa kello 17.25.

Yle Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit sekä kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis

Lue myös:

Yksi lakipykälä vuonna 1972 muutti kaiken – näistä syistä Yhdysvallat on tänäkin iltana suosikki naisten MM-jalkapallon voittajaksi Tässä on Hollannin täsmäase MM-finaalissa: sai alkulohkossa kovaa kritiikkiä ja penkkikomennusta vaadittiin – sitten Sherida Spitse antoi jalkansa puhua

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue näkyy vahvasti Ylen kanavilla – Helmareiden EM-karsintojen kotipelit välitetään suorana

Ylimielisyydestään syytetty supertähti vastasi kritiikkiin kivesvertauksella – tänään hän pelaa myös paljon suuremmasta asiasta kuin jalkapallon MM-kultamitalista

MM-finaalipaikan yllätysratkaisijan ei pitänyt edes syntyä Hollantiin – työmyyrä oli jopa siirtyä naapurimaan riveihin vähän aikaa sitten, mutta Fifa torppasi idean

Hollannin maalia saatiin jälleen odottaa – MM-finaalipaikan takuunainen ei yleensä paistattele otsikoissa, asiantuntija ilahtui: "Hienoa, että ratkaisija nousi työmyyrien joukosta"

Keskikentän yllättävä ratkaisija vei Hollannin MM-historian ensimmäiseen loppuotteluun – tolpat kolisivat, ja maaliin tarvittiin lähes 100 minuuttia

Englannin MM-välieräottelu Yhdysvaltoja vastaan oli Britannian vuoden katsotuin tv-lähetys – naisten jalkapallon suosio herättänyt myös Valioliigan kiinnostuksen Kommentti: Luotaantyöntävä MM-jalkapallon ennakkosuosikki on saanut upean sankarin – nöyrän tähden hauska unelma voi toteutua hyvin nopeasti

Yhdysvaltojen kapteeni selitti brittimedian suututtanutta "teetuuletustaan" – myös Megan Rapinoen poissaolosta tihkui lisätietoa Yhdysvallat eteni MM-finaaliin huimassa jännitysnäytelmässä, jossa Englannin tasoitusmaali hylättiin ja kapteeni hukkasi rangaistuspotkun – katso huippuhetket