1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. FIFAn jalkapallon naisten MM 2019

Yksi lakipykälä vuonna 1972 muutti kaiken – näistä syistä Yhdysvallat on tänäkin iltana suosikki naisten MM-jalkapallon voittajaksi

Yle Urheilu käy läpi, miksi Yhdysvallat on naisten jalkapallon suurvalta.

USA on kulkenut myös Ranskan MM-turnauksessa voitosta voittoon. Kuva: Getty Images

Viides kerta MM-finaalissa, kolme MM-kultaa, kolmen parhaan joukossa jokaisessa MM-turnauksessa.

Yhdysvaltain naisten jalkapallomaajoukkueen tarina hakee vertaistaan. Jokainen edellämainituista saavutuksista on nimittäin ainutlaatuinen MM-historiassa.

Tilasto voi kaunistua yhdellä kultamitalilla sunnuntaina, kun USA kohtaa jalkapallon naisten MM-kisojen loppuottelussa Hollannin. Hallitseva maailmanmestari lähtee otteluun jälleen kerran ylivoimaisena suosikkina.

Moni on ihmetellyt, miksi amerikkalaisesta jalkapallosta, koripallosta ja baseballista tunnettu maa menestyy naisten jalkapallossa. Vastaus löytyy historiaan kurkistamalla.

Title IX

Vuonna 1972 Yhdysvalloissa astui voimaan Title IX -nimellä tunnettu laki, joka kielsi sukupuolen perusteella syrjimisen liittovaltion tukemisessa koulutusohjelmissa. Lakia sovellettiin myös koulujen ja yliopistojen urheiluohjelmissa: koulujen tuli tarjota yhtä paljon urheiluohjelmia naisille kuin miehille. Urheiluavustukset tuli jakaa 50/50-periaatteella sukupuolten kesken.

Naisten jalkapallo oli kouluille tehokas keino kasvattaa naisurheilijoiden määrää, sillä joukkueeseen mahtui enemmän osallistujia. Kun vuosi ennen lain voimaanastumista yläkoulujen jalkapallo-ohjelmiin osallistui 700 tyttöä, 20 vuotta myöhemmin, ensimmäisten naisten MM-kisojen aikaan, lukema oli jo yli 120 000 ja vuonna 2018 lähes 400 000. Naisten jalkapallo onkin yläkouluissa neljänneksi suosituin laji.

Menestys lisää suosiota

Kautta aikain ensimmäinen jalkapallon naisten MM-turnaus päättyi vuonna 1991 Yhdysvaltain voittoon. Menestys poiki lisää tyttöpelaajia, ja myös Niken ja Umbron kaltaiset suuret urheiluvälinejätit kiinnostuivat naisten jalkapallon sponsoroinnista.

Brandi Chastain tuuletti onnistuttuaan ratkaisevassa rangaistuspotkussa Kiinaa vastaan vuoden 1999 MM-turnauksen loppuottelussa.

Vielä vuoden 1991 voittoakin suurempi oli vuoden 1999 MM-kulta. Kiinan kaatamista loppuottelussa on hurjimmillaan kuvailtu jopa amerikkalaisen naisurheilun merkittävämmäksi hetkeksi. Tämän jälkeen jokainen amerikkalaistyttö tiesi, kuka on Mia Hamm.

Menestyksen myötä tulevan suosion voi nähdä mainiosti vielä tänäkin päivänä. Esimerkiksi vastikään Nike kertoi Yhdysvaltain naisten jalkapallomaajoukkueen pelipaidan olevan sen kaikkien aikojen myydyin pelipaita, mitä yhden kauden aikana on myyty.

Muut maat jälkijunassa

Monessa maassa naisten jalkapallo oli kiellettyä vuoteen 1971 asti. Saksassa naisten jalkapallo oli sallittu vuotta aiemmin, mutta Brasiliassa se sallittiin vasta 1979. Kun muut maat vasta käynnistelivät kansallisia sarjojaan, oli Title IX -lakia noudattava Yhdysvallat edelläkävijä. Siksi muut maat ovat lähteneet taistoon takamatkalta.

Yhdysvaltojen dominointi harrastajamäärissä mitattuna näkyy vielä 2000-luvullakin: esimerkiksi vuonna 2006 yli puolet maailman jalkapalloa harrastavista naisista tuli Yhdysvalloista, jossa heitä oli yli 1,5 miljoonaa.

Kansainvälisen jalkapalloliitto Fifan vuonna 2014 tekemässä kartoituksessa rekisteröityjä tyttö- ja naispelaajia oli Yhdysvalloissa ja Kanadassa 2,25 miljoonaa, kun koko Euroopassa vastaava luku on lähes 2,1 miljoonaa.

Kaikkialla muualla miesten pelikenttä

Yhdysvallat on ainoa valtio maailmassa, missä jalkapallo on suositumpaa naisten keskuudessa kuin miesten. Kun Yhdysvaltain naisten jalkapallomaajoukkue on maailman menestynein, löytyy miesten joukkue vasta Fifa rankingin sijalta 30.

Naisten jalkapallo on nimenomaan hyötynyt siitä, että miesten suosituimmat lajit ovat baseball, koripallo ja amerikkalainen jalkapallo.

Menestyksestä ja suosiosta huolimatta tämä ei ole näkynyt maan jalkapalloliiton palkitsemissysteemissä – keväällä naisten jalkapallomaajoukkue haastoi jopa liiton oikeuteen sukupuolisyrjinnästä, sillä naiset saivat ylivertaisista suorituksistaan huolimatta miehiä vähemmän palkkaa. Vuonna 2014 MM-kisoissa miehet nettosivat neljännesvälieräpaikastaan 9 miljoonaa dollaria, kun naiset saivat maailmanmestaruudesta kaksi miljoonaa dollaria.

Saa nähdä, muuttaako mahdollinen neljäs MM-kulta liiton suhtautumista naisten maajoukkuejalkapalloon.

MM-loppuottelu Yhdysvallat–Hollanti sunnuntaina kello 18. Suora lähetys alkaa TV2:ssa ja Areenassa kello 17.25.

Yle Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit sekä kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis

Lue myös:

Ylimielisyydestään syytetty supertähti vastasi kritiikkiin kivesvertauksella – tänään hän pelaa myös paljon suuremmasta asiasta kuin jalkapallon MM-kultamitalista

MM-finaalistako puistokävely? Asiantuntija torppaa väitteet suupalasta, mutta vaatii Hollannilta nappisuoritusta: "Siellä ei yksikään van de Sanden voi miettiä, miten tukka on"

Tässä on Hollannin täsmäase MM-finaalissa: sai alkulohkossa kovaa kritiikkiä ja penkkikomennusta vaadittiin – sitten Sherida Spitse antoi jalkansa puhua

Naisten MM-historian menestynein joukkue on turnauksen ehdoton ennakkosuosikki, mutta näkyykö riita maan jalkapalloliiton kanssa jo pelisuorituksissa?

MM-finaalipaikan yllätysratkaisijan ei pitänyt edes syntyä Hollantiin – työmyyrä oli jopa siirtyä naapurimaan riveihin vähän aikaa sitten, mutta Fifa torppasi idean

Yhdysvaltojen kapteeni selitti brittimedian suututtanutta "teetuuletustaan" – myös Megan Rapinoen poissaolosta tihkui lisätietoa

Yhdysvallat eteni MM-finaaliin huimassa jännitysnäytelmässä, jossa Englannin tasoitusmaali hylättiin ja kapteeni hukkasi rangaistuspotkun – katso huippuhetket