Hyppää sisältöön

Palloliitolta jälleen luvassa sakkoja Stadin derbystä – savupommit paukkuivat molemmissa fanikatsomoissa: ”Ilmiö on ikävä ja vakava”

Palloliiton mukaan pyrotuotteiden käyttöä otteluissa on saatu kitkettyä tällä kaudella.

Molempien joukkueiden fanipäädyissä laukaistiin torstaina savupommit. Kuva: Matti Raivio/AOP

HJK:n ja Helsingin IFK:n tiukassa paikallisottelussa Stadin derbyssä nähtiin jälleen torstaina pyrotuotteita molempien joukkueiden fanikatsomoissa. Iltalehti uutisoi, että yksi fanilakana syttyi myös tuleen savupommin takia, mutta järjestyksenvalvojat saivat sammutettua palon pian. (siirryt toiseen palveluun)

Savuisena alkaneen ottelun voitti HJK 10 000 katsojan edessä Töölön stadionilla. Palloliitossa tapahtumia selvitellään parhaillaan.

– Kaikkihan sen tietävät, mitä siellä tapahtui. Molemmin puolin fanit käyttivät pyrotuotteita, Suomen Palloliiton kilpailutoiminnan johtaja Pekka Soini kertoo Yle Urheilulle.

Soinin mukaan torstai-illan tapahtumat menevät Palloliiton kurinpitolautakunnan käsittelyyn. Soini pitää tapahtumia erittäin valitettavina.

– Ilmiö on ikävä ja vakava. Haluamme taata viihtyisän ja turvallisen ottelukokemuksen. Se ei pidä sisällään pyrotuotteita, Soini alleviivaa.

Sakkoja tulossa tälläkin kertaa

Stadin derbyt ovat nousseet usein otsikoihin fanien häiriökäyttäytymisen vuoksi. Myös reilut kaksi kuukautta sitten HJK:n ja HIFK:n mittelössä käytettiin pyrotuotteita ja asia eteni kurinpitokäsittelyyn. Molemmille seuroille lätkäistiin tuolloin 1500 euron sakot turvallisuusmääräysten rikkomisesta. Soini ei halua vielä arvioida sakkosummaa, mutta kertoo, että tapaus on samanlainen.

– Sakkoja noista on tavannut tulla. Pitää ensin käydä läpi perusteellisesti, mitä on tapahtunut.

Soinin mukaan ongelma ei kosketa vain Helsingin aluetta. Vastaavaa toimintaa nähdään siellä, missä on voimakasta fanikulttuuria. Hän myös painottaa, että katsomoissa meno on rauhoittunut.

– Pyrotuotteiden käyttö on viime vuoteen verrattuna vähentynyt. Kehitys on tänä vuonna ollut aika hyvää.

Molemmat helsinkiläisseurat saivat sakot edellisessä paikallismittelössä. Kuva: Matti Raivio/AOP

Soinin mukaan pyrotuotteiden kitkentää aiotaan jatkaa samalla linjalla yhteistyössä seurojen kanssa. Uusia keinoja ei aiota vielä ottaa käyttöön.

– Suunta mihin liikutaan, on oikea. Teemme seurojen kanssa yhteistyötä. Positiivisen vaikuttamisen kautta mennään, päättää Soini.

Ottelutapahtumien jälkilöylyt saadaan päätökseen Soinin mukaan ensi viikolla.

SUEK haluaa, että katsomoturvallisuutta kehitetään

Myös Suomen Cupin finaalissa kesäkuussa tapahtunut jälkikärhämä saatiin torstaina päätökseen SUEKin osalta.

Suomen Palloliitto pyysi Suomen urheilun eettistä keskusta SUEKia tutkimaan tapausta, kun Suomen Cupin finaalissa 15. kesäkuuta Ilveksen faneja juoksi kentälle juhlimaan voittoa. Tämän seurauksena järjestyksenvalvojat käyttivät sumutetta fanien kasvoihin.

SUEKin selvityksen mukaan osa katsojista ei noudattanut heille annettuja ohjeita eikä määräyksiä. Lisäksi tapahtumajärjestäjän ja järjestyksenvalvojien välinen kommunikointi turvallisuuteen liittyvistä toimenpiteistä oli puutteellista.

SUEKin mukaan toimenpiteitä katsomoturvallisuuden ja viihtyvyyden pitää kehittää jatkossa.

Lisätty 5.7.2019 klo 13.01 tiedot SUEKin selvityksestä Suomen Cupiin liittyen.

Lue myös:

.
.