1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. FIFAn jalkapallon naisten MM 2019

Ylimielisyydestään syytetty supertähti vastasi kritiikkiin kivesvertauksella – tänään hän pelaa myös paljon suuremmasta asiasta kuin jalkapallon MM-kultamitalista

Yhdysvaltojen kapteeni Alex Morgan haluaa tehdä jalkapallosta entistä tasa-arvoisemman.

30 vuotta tällä viikolla täyttänyt Alex Morgan on saavuttanut pelikentillä jo kaiken, mitä on unelmoinut. Kenttien ulkopuolella riittää jahdattavaa. Kuva: Jose Breton/NurPhoto via Getty Images

– Verrattavissa sodanjulistukseen.

– Tuo iljettää minua, jos olen rehellinen.

Muun muassa tällaisia kommentteja on saanut osakseen näiden MM-kisojen aikana Yhdysvaltojen kapteeni Alex Morgan. Häntä on syytetty ylimielisyydestä vastustajia kohtaan. Jälkimmäinen sitaatti kuuluu kanadalaisasiantuntijalle, joka ei pitänyt Morganin ja kumppaneiden tuuletuksista 13–0-voitossa Thaimaata vastaan. Morgan tykitti ottelussa viisi maalia ja tuuletti vielä viimeistäkin osumaansa joukkuekavereiden kanssa antaumuksella pelin lopussa.

Ensimmäinen heitto kuuluu brittitoimittaja Piers Morganille, joka ei arvostanut Morganin toimintaa välierässä Englantia vastaan. Morgan iski Yhdysvallat johtoon ja näytti tekevän jonkinlaisen teetuuletuksen maalin jälkeen. Sitä ei hyväksytty Englannissa, vaan ele tulkittiin heitä halveksivana. Yhdysvaltojen pelaajat eivät ole ymmärtäneet kritiikkiä. Thaimaa-pelin jälkeen he vakuuttivat, että heidän piti iskeä niin paljon maaleja kuin mahdollista ja niitä sai myös juhlistaa.

Alex Morgan
Alex Morgan ja kohuttu "teetuuletus" Englantia vastaan. Katso ottelun maalit kuvaa klikkaamalla!

Englanti-välierän jälkeen kritiikkiin vastasi Morganin ja Carli Lloydin kanssa kapteeniutta jakava Megan Rapinoe. Kenttien ulkopuolisissa väännöissä esimerkiksi presidentti Donald Trumpia vastaan marinoitunut Rapinoe ei ymmärtänyt puhetta Morganin ylimielisyydestä ja puhui joukkueen suulla harjoituksissa.

– Höpö höpö. Nyt olemme MM-kisoissa. Mitä haluatte meidän tekevän, Rapinoe kyseenalaisti näkeymyksen toimittajajoukolle torstaina.

– Teemme töitä kovasti ja haluamme pelata kovaa, pitää hauskaa sekä nauttia toistemme seurasta. Nämä ovat suurimpia hetkiä tuollaiselle.

Morgan meni vielä askeleen pidemmälle Guardianin haastattelussa perjantaina. Hän kiisti provosoinnin Englantia kohtaan. Morgan kokee, että urheileville naisille on olemassa kaksoisstandardit.

– Meidän pitää olla nöyriä menestyksen keskellä. Meidän pitää juhlia sitä, mutta ei liikaa. Meidän pitää tehdä jotain, mutta rajoitetulla tavalla. Miehiä näkee juhlivan isoissa turnauksissa ympäri maailmaa. He kourivat kiveksiään tai tekevät mitä tahansa. Kun mietin sitä teetä, olen hieman hämmästynyt. Pitää nauraa ja nähdä kaikki kritiikki, Morgan totesi (siirryt toiseen palveluun).

Alex Morgan ja Megan Rapinoe juhlivat vs Thaimaa
Alex Morgan ja Megan Rapinoe juhlivat, kun Thaimaa kaatui. Katso kaikki 13 maalia kuvaa klikkaamalla!

Tähti kentillä ja kenttien ulkopuolella

Tosiasiassa Morgan lienee maailman tunnetuin naisjalkapalloilija. Arvostetun Time-lehden listauksessa hän oli Liverpool-tähti Mo Salahin ohella ainoa jalkapalloilija, joka mahtui 100 vaikutusvaltaisimman ihmisen joukkoon tänä vuonna.

Morgan on herättänyt paljon huomiota kentän ulkopuolellakin. Viime kesänä Morganista tehtiin elokuva, jossa hän näytteli itseään. Lisäksi Morgan on ollut esillä paljon mainoskuvauksissa ja tehnyt erittäin myytyjä alakoululaisille suunnattuja kirjoja. 30-vuotiaalla pelaajalla on sosiaalisessa mediassa myös miljoonia seuraajia.

Alex Morgan ja Mo Salah Time-lehden gaalassa tänä keväänä. Kuva: REX/All Over Press

Pelikentilläkin Morgan on jo ehtinyt saavuttaa kaiken mahdollisen, mitä hän kuvitteli pienempänä. Viimeinen rasti tuli ruutuun neljä vuotta sitten, kun hänestä tuli maailmanmestari. Morgan on päässyt maajoukkueeseen ja on olympiavoittaja sekä maailmanmestari. Toisaalta vielä hän ei ollut kuitenkaan osoittanut MM-kisoissa olevansa se kirkkain tähti.

Vuoden 2011 MM-kisoissa Morgan oli vielä nuori läpimurtopelaaja, eikä häneltä odotettu juuri mitään. Tuolloin Yhdysvallat hävisi dramaattisesti vielä Japanille finaalinkin, vaikka Morgan onnistui maalinteossa. Silloin joukkuetoverit nimesivät hänen varsaksi. Joukkuekaverien mukaan Morgan oli nopea, mutta hieman varsaa muistuttavalla askelillaan. Nopean hyökkääjä nousu huipulle alkoi tuolloisista kisoista.

Alex Morganin huima ura lähti kansainvälisesti liikkelle vuoden 2011 MM-kisoista. Kuva: Martin Rose/Getty Images

Vuonna 2015 kultajuhliin päättyneissä MM-kisoissa Morgan oli jo suuri tähti. Mutta hän tuskaili loukkaantumisten kanssa, kun Carli Llloyd oli sankari muun muassa historiallisen nopealla hattutempulla finaalissa Japania vastaan. Seuraavana vuonna Rion olympialaiset päättyivät kyyneliin jo puolivälierissä, kun Ruotsi otti shokeeravan voiton rangaistuspotkukilpailun jälkeen.

Tämän kesän MM-kisoissa Morganin on pitänyt jättää jälkensä arvostetun turnauksen historiaan. Morgan pitää kunnioitetusti kapteeninnauhaa peleissä ja on avainroolissa kultajahdissa. Hän ei ole enää mikään nuori hevonen.

Morganin jahti lähti räväkästi liikkeelle Thaimaata vastaan ennätyksellisellä viidellä maalilla, mutta sen jälkeen on ollut hiljaisempaa. Kentillä ja kenttien ulkopuolella otsikot vei Megan Rapinoe Trump-kommenteillaan ja Ranska-puolivälierän urotöillään. Välierässä iski kuitenkin taas Morgan, kun Rapinoe oli loukkaantumisen takia varotoimenpiteenä vaihtopenkillä koko ottelun.

Morgan osoitti 30-vuotispäivänään, että mestaruusjuna kulkee jälleen aikataulussa. Hän taistelee yhä MM-finaalissa maalitilaston voitosta.

Suuri tavoite

Tosin mestaruutta ja maalikuningattaren titteliä tärkeämmäksi ovat nousseet Morganin silmissä sellaiset asiat, joita hän ei vielä nuorena tavoitteita asettaessaan osannut ajatella. Siitä kertoo esimerkiksi yksityiskohta jalkapallotähden lapsuudesta. 8-vuotias Morgan jätti kotonaan äidilleen muistilapun, josta löytyi tiukka ilmoitus.

– Hei äiti. Minun nimeni on Alex ja minusta tulee ammattilaisjalkapalloilija, Morgan oli ilmoittanut Time-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Los Angelesin lähiöissä kasvanut Morgan on varmasti sen jälkeen ymmärtänyt, kuinka vaikeaa se on. Morgan onkin tätä nykyä pelaaja, joka vaatii jatkuvasti jalkapalloilijoille tasa-arvoisempaa kohtelua ja palkkausta. Vuoden 2015 maailmanmestaruuden juhlakiertueella Yhdysvaltojen joukkueen oli tarkoitus pelata kymmenen näytösottelua ympäri maata.

Alex Morgan sai faneilta kunnioitusta mestaruuskieruteella 2015, mutta kaikkialla olosuhteet eivät olleet kunnossa. Kuva: Kevin C. Cox/Getty Images

Pelaajat olivat järkyttyneitä olosuhteista kiertueella, jolla täytettiin myös Yhdysvaltojen jalkapalloliiton kassaa. Havaijin saarella Honolulussa kenttä oli hirveässä kunnossa. Nurmi oli täynnä kiviä ja pelialusta oli todella huonossa kunnossa. Maajoukkue kieltäytyi pelaamasta. Liitto oli samaa mieltä ja peruutti ottelun. Mutta sitä ei olisi tapahtunut ilman pelaajien ulostuloa.

– Joskus tällaiset asiat kaatuvat meidän päälle ja meidän pitää päättää, mitä tehdä. Se on epäreilua, Morgan avasi Time-lehdelle ennen MM-kisoja (siirryt toiseen palveluun).

– Meidän pelaajien ei pitäisi tehdä tuollaisia päätöksiä. Mutta olen iloinen, että olimme yhdessä ja teimme näin.

Taistelu kaikkien tyttöjen puolesta

Suurin Morganin taistelu alkoi vuonna 2016, kun hänen ohella neljä tunnettua MM-kultajoukkueen pelaajaa (Carli Lloyd, Megan Rapinoe, Hope Solo, Rebeccea Sauerbrunn) jätti Yhdysvaltain työtasa-arvokomissiolle valituksen liiton toiminnasta. Maailmanmestarit nettosivat voitostaan kaksi miljoonaa dollaria, kun neljännesvälieriin Brasilian MM-kisoissa 2014 selviytynyt miesten maajoukkue sai suorituksestaan yhdeksän miljoonaa dollaria.

Tuorein käänne nähtiin tänä keväänä, kun koko naisten maajoukkue haastoi maaliskuussa maan jalkapalloliiton oikeuteen syyttäen liittoa sukupuolisyrjinnästä.

Jo valituksen aikaan kolme vuotta sitten Morgan halusi puhutella erityisesti tyttöjä taistelullaan. Hänen esseensä julkaistiin Cosmopolitanin sivuilla.

– Olemme päättäneet lähteä tehdä tämän kaikkien pienten tyttöjen puolesta ympäri maailmaa. He ansaitsevat saman kunnioituksen kuin pojat, Morgan kirjoitti. (siirryt toiseen palveluun)

– He ansaitsevat äänitorven. Jos emme huippu-urheilijoina hyödynnä mahdollisuuttamme toimia puhujina, petämme tytöt. Emme aio pettää heitä.

.

Alex Morgan janoaa MM-kultamitalin lisäksi uutta askelta kohti tasa-arvoa. Kuva: AOP/imago sport

Morgan totesi Time-lehdelle ennen kisarupeamaa (siirryt toiseen palveluun), että oikeuteen haastamisessa oli kyse siitä, miten viimeinkin piti ottaa kantaa. Wall Street Journal kertoi (siirryt toiseen palveluun)MM-kisojen aikana, miten Yhdysvaltojen naisten jalkapallomaajoukkue on tuonut edellisen mestaruutensa jälkeen vuosina 2016–2018 maan jalkapalloliitolle enemmän rahaa kuin miesten maajoukkue. Silti Yhdysvaltojen miesten joukkueen palkkiot ovat isommat kuin naisilla, vaikka menestyskin on ollut myös heikompaa kuin naisilla. (siirryt toiseen palveluun) Miehet eivät selvinneet viime kesän MM-kisoihin.

Wall Street Journalin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Yhdysvaltojen jalkapalloliiton ja naisten maajoukkueen olisi tarkoitus neuvotella palkkiotilanteesta uudelleen MM-kisojen jälkeen. Wall Street Journalin mukaan pelaajat olivat käyneet keskusteluja Yhdysvaltojen jalkapalloliiton kanssa palkkioneuvotteluista ennen MM-kisoja, mutta vääntö venyi liian pitkälle. Yhdysvaltojen pelaajat halusivat keskittyä kisoihin täysipainoisesti.

Kisojen aikana pelaajat ovat olleetkin maltillisia kommenteissaan palkkiotaistosta. He ovat ennen kaikkea tulleet voittamaan Ranskaan MM-kultaa.

Mutta ennen kisoja annetut kommentit kertovat myös paljon suuremmasta kuvasta. Morganin kipparoima Yhdysvaltojen joukkue pelaa MM-finaalissa myös paljon suuremmasta asiasta kuin kultamitaleista. Toinen peräkkäinen maailmanmestaruus olisi erittäin suuri apu joukkueen vetoomukselle tasa-arvosta.

– Jos teemme työmme, ihmiset ovat hurmattu. Tämä voi olla jotain suurempaa ja upeampaa kuin koskaan aiemmin, Morgan povasi jo ennen MM-kisoja. (siirryt toiseen palveluun)

– Kun katson sitä, mitä voimme tehdä auttaaksemme lajin tulevaisuutta, ei ole olemassa tärkeämpää kuin meidän esitykset suurimmalla mahdollisella näyttämöllä, komppasi hyökkääjätoveri Christen Press. (siirryt toiseen palveluun)

MM-loppuottelu Yhdysvallat–Hollanti sunnuntaina kello 18. Suora lähetys alkaa TV2:ssa ja Areenassa kello 17.25.

Yle Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit sekä kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis

Lue lisää:

Yksi lakipykälä vuonna 1972 muutti kaiken – näistä syistä Yhdysvallat on tänäkin iltana suosikki naisten MM-jalkapallon voittajaksi

MM-finaalistako puistokävely? Asiantuntija torppaa väitteet suupalasta, mutta vaatii Hollannilta nappisuoritusta: "Siellä ei yksikään van de Sanden voi miettiä, miten tukka on"

Tässä on Hollannin täsmäase MM-finaalissa: sai alkulohkossa kovaa kritiikkiä ja penkkikomennusta vaadittiin – sitten Sherida Spitse antoi jalkansa puhua

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue näkyy vahvasti Ylen kanavilla – Helmareiden EM-karsintojen kotipelit välitetään suorana

Donald Trumpia vastaan taistelleen tähtipelaajan rankka perhetausta: Vankilakierteeseen ajautunut isoveli on järkyttänyt Megan Rapinoeta monta kertaa

Kommentti: Hattu pois päästä! Donald Trumpia ärsyttänyt supertähti näytti Pariisin helteisessä illassa, miksi urheilijoiden kannattaa puhua ääneen epäkohdista

Yhdysvaltojen kapteeni selitti brittimedian suututtanutta "teetuuletustaan" – myös Megan Rapinoen poissaolosta tihkui lisätietoa

Katso koskettava ele MM-kisojen supertähdeltä kaikkien aikojen murskavoitossa! Mestarisuosikin juhliminen myös kuohutti – seurauksena jopa tappouhkauksia asiantuntijalle

Kommentti: Luotaantyöntävä MM-jalkapallon ennakkosuosikki on saanut upean sankarin – nöyrän tähden hauska unelma voi toteutua hyvin nopeasti

Alex Morgan on jalkapallon supertähti, josta useimmat eivät ole koskaan kuulleet – "Välillä väsyttää se, että omaa arvoa joutuu aina todistelemaan"

MM-kisojen ennakkosuosikin tähti on yhtä aikaa aktivisti ja huippujalkapalloilija – Megan Rapinoe on saanut tempauksillaan häirikön maineen