1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. FIFAn jalkapallon naisten MM 2019

Kansainvälisen jalkapalloliiton pomo täräytti – haluaa naisille 32 maan MM-kisat ja seurajoukkueille omat MM-kisat

Kansainvälisen jalkapalloliiton puheenjohtaja Gianni Infantino kertoi uudistusajatuksistaan kesän MM-kisojen finaaliviikonlopun kynnyksellä.

Gianni Infantino kertoi toiveistaan perjantaina Lyonissa. Kuva: Elsa/Getty Images

Kansainvälisen jalkapalloliiton puheenjohtaja Gianni Infantino haluaa naisille 32 joukkueen MM-kisat. Infantino kertoi toiveestaan perjantaina Ranskassa, jossa huipentuvat viikonloppuna tämän kesän 24 joukkueen MM-kisat pronssiotteluun ja finaaliin.

– Haluan laajentaa MM-kisat 32 joukkueen vahvuisiksi, Infantino kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Infantino tiedostaa kuitenkin, että toive on kovan työn takana. Vielä ei ole edes valittu vuoden 2023 MM-kisojen järjestäjää. Toistaiseksi hakijoiden joukossa ovat Argentiina, Australia, Bolivia, Brasilia, Kolumbia, Japani, Uusi-Seelanti, Etelä-Afikka ja Etelä-Korea.

Etelä-Korea on ollut kiinnostunut yhteishausta Pohjois-Korean kanssa.

Kisojen järjestäjä on ollut alun perin tarkoitus valita maaliskuussa 2020.

– Meidän pitää toimia nopeasti, jos haluamme lisätä joukkuemäärää vuoden 2023 kisoihin. Jos päätämme tehdä näin, meidän pitäisi avata uudelleen hakuprosessi. Antaisimme kaikille mahdollisuuden järjestää tai jakaa kisat jonkun kanssa. Mikään ei ole mahdotonta.

Infantino hehkutti kesän turnausta Ranskassa kaikkien aikojen MM-kisoiksi. Ympäri maailman on rikottu tv-ennätyksiä naisten jalkapallossa. Infantino esitti myös naisille uutta kilpailua kansainväliseen kilpailukalenteriin.

– Haluaisin nähdä, että seurajoukkueiden MM-kisat alkaisivat naisilla niin pian kuin mahdollista ensi vuonna tai sitä seuraavana, Infantino sanoi.

– Tarvitsemme jokavuotiset seurajoukkueiden MM-kisat. Silloin altistaisimme seurat kaikkialta maailmasta panostamaan enemmän naisten jalkapalloon. He voisivat loistaa kansainvälisellä tasolla, joka olisi todellinen seurajoukkueiden MM-turnaus.

Infantino kertoi myös, että kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa aikoo kasvattaa panostustaan naisten jalkapalloon yhteensä yhteen miljardiin dollariin seuraavan neljän vuoden aikana. Infantino haluaa tuplata samalla naisten MM-kisojen palkintorahat, joukkueiden valmistautumisrahat ja seuroille jaettavan korvausrahan MM-kisoissa menetetystä ajasta.

Näiden kokonaissumma olisi sitten yhteensä noin 100 miljoonaa dollaria.

Infantino on ajanut myös vahvasti miesten MM-kisojen laajentumista. Tammikuussa 2017 päätettiin, että vuoden 2026 MM-kisat pelataan 48 joukkueella. Tätä nykyä miesten MM-kisoissa on 32 joukkuetta, mutta Fifa on harkinnut laajentamista jo vuoden 2022 kisoihin Qatariin.

Vuoden 2022 miesten MM-kisoissa palkintorahoina joukkueille jaetaan yhteensä 440 miljoonaa Yhdysvaltojen dollaria. Seuroille jaettava korvausraha on 209 miljoonaa dollaria.

MM-kisat huipentuvat viikonloppuna mitalipeleihin. Pronssiottelu Englanti–Ruotsi la 6.7. kello 18.00. Lähetys TV2:ssa ja Areenassa kello 17.40 alkaen. Finaali Hollanti–Yhdysvallat su 7.7. kello 18.00. Lähetys TV2:ssa ja Areenassa kello 17.25 alkaen

Yle Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit sekä kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis

Lue lisää:

Seurajoukkueiden MM-turnaus laajenee – eurooppalaiset huippuseurat uhkaavat boikotilla

Kansainvälisessä jalkapalloliitossa puheenjohtajavaalit jäänevät käymättä – nykypomolle ei yhtään vastaehdokasta

MM-finaalipaikan yllätysratkaisijan ei pitänyt edes syntyä Hollantiin – työmyyrä oli jopa siirtyä naapurimaan riveihin vähän aikaa sitten, mutta Fifa torppasi idean

Hollannin lyhyt, mutta menestyksekäs arvokisataival sai alkunsa Turussa – näin oranssipaidat nousivat hujauksessa naisjalkapallon huipulle