Suora

  • Urheiluruutu
  • Lentopallon EM, Suomi - Turkki
  • Urheiluruutu

Moukarinheittäjä Krista Tervon historiallinen heitto syntyi villistä ideasta – ”Olemme valmentajan kanssa kokeilunhaluisia hulluja”

Tuore moukarin SE-nainen Krista Tervo lähtee hakemaan menestystä alle 23-vuotiaiden EM-kisoista Ruotsista. Toki hän haluaa menestystä, mutta ennen kaikkea tavoitteena on paras mahdollinen suoritus.

urheilu
Krista Tervo heitti ennen juhannusta ensimmäisenä suomalaisnaisena yli 70 metrin moukarikaaren.
Lehtikuva / Tommi Anttonen

Eletään heinäkuun alkua. Idyllisen oloisella Karhulan keskuskentällä Kotkassa paistaa aurinko lähes pilvettömältä taivaalta. Kentän moukarihäkin puoleisessa päädyssä mäellä sijaitsee uimahalli, jossa kaupungin kuuluisin moukarinheittäjä on välillä ohjannut liikuntahetkiä.

Tuo moukaria heittävä nuori nainen on Sunilassa asuva 21-vuotias Krista Tervo. Pirteän oloinen Tervo saapuu kentälle sovitusti kello 13 ja kertoo tekevänsä nopeusharjoituksen.

Tervo aloittaa juoksemalla kerran kentän ympäri rataa pitkin. Hän tekee huolellisen alkuverryttelyn ja -venyttelyn, johon kuuluu erilaisia lihaksia venyttäviä liikkeitä. Sen jälkeen alkavat tositoimet.

Tuore SE-nainen laittaa aitoja radalle ja tekee erilaisia aitakävelyitä eri rytmeillä etu- ja takaperin. Ne auttavat muun muassa lantion liikkuvuuteen ja hermotukseen.

Paavo Nurmen kisat sujuivat Krista Tervolta mollivoittoisesti, mutta reilun viikon päästä tärähti SE-lukemat.
Paavo Nurmen kisat sujuivat Krista Tervolta mollivoittoisesti, mutta reilun viikon päästä tärähti SE-lukemat.Lehtikuva / Roni Rekomaa

”Jos jalka on yhtään myöhässä, koko heitto on pilalla”

Sitten on vuorossa osio, joka muistuttaa paljolti pikajuoksijoiden frekvenssiharjoitteita. Tervo asettaa radalle narutikapuilta näyttävän välineen ja alkaa tikkaamaan askelvälejä nopealla rytmillä. Tossut takovat kentän karheaa pintaa valtavalla vauhdilla.

– Moukarinheitto, ja etenkin naisten moukarinheitto, on ennen kaikkea nopeuslaji. On tosi tärkeää, että jalat ovat mahdollisimman sähäkät. Tuollainen tikkaus ylläpitää ja kehittää nopeusominaisuuksia, Tervo valottaa harjoituksen tarkoitusta Ylen haastattelussa.

Moukarinheitto on tarkkaa hommaa ja oikeiden liikeratojen ajoitukset ovat todella pienestä kiinni.

– Jos jalka tulee yhtään myöhässä, niin koko heitto on pilalla. Sen pitää tulla kiihtyvästi ja nopeasti jokaisessa pyörähdyksessä, kuvailee Tervo moukarinheiton pyörähdystekniikkaa.

Tervo ja hänen valmentajansa Jukka Vihtonen harrastavat monenlaisia omaperäisiä harjoitteita.

– Voisi sanoa että kuljemme vähän omia polkujamme, Tervo sanoo ja kertoo esimerkin:

– Joskus kun heitto ei suju teknisesti, niin valmentaja sanoo, että heitä seuraava heitto silmät kiinni. Sen jälkeen heitot alkavat taas sujumaan.

Tervo on siviilissä kiinnostunut sosiaali- ja terveysalasta. Erityisesti häntä kiinnostaa fysioterapeutin ammatti, mutta hän ei ole vielä päässyt toivomaansa opiskelupaikkaan. Tällä haavaa Tervo keskittyy urheiluun ja tekee silloin tällöin erilaisia pieniä valmennus- ja ohjaushommia seuralleen.

Krista Tervo edusti Suomea Berliinin EM-kilpailuissa, mutta hän ei päässyt finaaliin.
Krista Tervo edusti Suomea Berliinin EM-kilpailuissa, mutta hän ei päässyt finaaliin.EPA

Tekniikkamuutoksen sisäistäminen ottaa aikansa

Juuri ennen juhannusta Tervo heitti Jyväskylän GP-kisoissa historiallisen heiton. Sille saatiin mittaa 70,18 ja heitto jää historian kirjoihin, sillä se oli ensimmäinen suomalaisnaisen heittämä yli 70 metrin moukarikaari.

– Se ei ensin tuntunut niin pitkältä heitolta. Mutta kun sieltä alkoi tulla kuulutuksia, että menikö 70 metriä, niin olin että mitä! Oikeastiko? Kun tulos tuli, olin kuin puulla päähän lyöty, Tervo kuvailee vielä SE-heiton jälkitunnelmia hymy huulilla.

Pitkän heiton taustalla oli terve harjoituskausi sekä radikaali tekniikkamuutos. Tervo ja Vihtonen saivat idean lisätä heittosuoritukseen yhden vauhtipyörähdyksen ja se tuotti tulosta.

– Olemme valmentajan kanssa vähän semmoisia kokeilunhaluisia hulluja ja päätimme, että nyt otetaan riski ja otetaan se yksi pyörähdys lisää.

Aikaisemmin Tervo oli heittänyt kolmella vauhtipyörähdyksellä. Muun muassa moukarin ME-nainen Puolan Anita Wlodarczyk käyttää heitossaan juuri neljän pyörähdyksen tekniikkaa.

– Jos se ei olisi lähtenyt sujumaan, olisimme palanneet siihen kolmeen pyörähdykseen, mutta se tuottikin ihan hyvin tulosta, Tervo kuittaa.

Noin ison tekniikkamuutoksen sisäistäminen ei suju hetkessä. Siksi Tervon jo nyt heittämä tulos povailee tulevaisuudessa pidempiä lukemia.

– Luulen, että sen sisäistäminen kestää ainakin noin vuoden verran, kotkalaisheittäjä spekuloi.

Krista Tervo rikkoi yli 18 vuotta kestäneen naisten moukarinheiton Suomen ennätyksen kesäkuussa.
Krista Tervo rikkoi yli 18 vuotta kestäneen naisten moukarinheiton Suomen ennätyksen kesäkuussa.Lehtikuva / Tommi Anttonen

Tavoitteena EM-menestys ja isommat kisat

Tervon tämän kesän päätähtäin on Ruotsin Gävlessä järjestettävät alle 23-vuotiaiden EM-kilpailut, jotka kisataan ensi viikolla. Tervo on uudella SE-tuloksellaan alle 23-vuotiaiden maailman tilastossa kuudentena ja Euroopan tilastossa neljäntenä.

– Siellä on aika paljon hyviä heittäjiä, mutta ei ketään aivan ylivoimaista, finaalimenestystä hamuava Tervo tietää.

Ensin pitää tietenkin selvittää aina vaikea alkukarsinta. Tervo veikkailee karsintarajan olevan noin 65 ja 66 metrin paikkeilla. Sellaisia lukemia Tervo on tänä kesänä heittänyt useasti.

Jos ja kun hän selvittää tiensä finaaliin, on hänellä hyvät mahdollisuudet taistella mitalista. Heittäjä ei kuitenkaan itse vielä ajattele niin, vaan lähtee tekemään huippuheittoja.

– Nyt on sellainen fiilis, että haluan ihan hirveästi päästä heittämään tosi kovatasoista kisaa ja päästä tekemään sitä parasta mahdollista suorittamista, mitä itsestä vain löytyy.

Tulevina vuosina Tervo haluaa heittää vielä isommissa kisoissa.

– Kyllähän varmaan jokaisen nuoren urheilijan unelma on päästä kisaamaan olympialaisiin ja ehkä menestyäkin siellä, jos vaan kehitys jatkuu yhtä hyvänä, Tervo miettii tulevia vuosia.

Harjoitus on ohi. Tervo korjaa harjoitusvälineensä pois urheilukentältä ja vie ne varastoon. Aurinko paistaa edelleen kuumasti siniseltä pilvettömältä taivaalta.

Tervon haave isommista kisoista saattaa toteutua piankin, sillä hänen tuloksensa on vain 82 sentin päässä Dohan MM-kisojen tulosrajasta. Ja Dohassahan se aurinko vasta kuumasti paistaa.

Lue myös:

Moukarinheittäjä Krista Tervo sai Suomen ennätyksestä kaksi päivää treenivapaata valmentajalta – "Dohan tulosraja tulee jos on tullakseen"

Entinen moukarinheiton SE-nainen iloitsi, kun 18 vuotta kestänyt ennätys meni vihdoin rikki: ”Oli jo aikakin”

Krista Tervo laittoi yli 18 vuotta vanhan moukarinheiton Suomen ennätyksen uusiksi – 70 metriä rikki!

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat