1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. FIFAn jalkapallon naisten MM 2019

Ranskan Lyon on naisten jalkapallon maailman ykköskaupunki – "Uusi sukupolvi on selvästi löytänyt tiensä lajin pariin"

Ranskan Lyonissa pelataan sunnuntaina naisten jalkapallon MM-kisojen finaali. Kaupunki on naisjalkapallon keskuspaikka muullakin tapaa: Lyonista ponnistaa myös maailman ylivoimaisin seurajoukkue Olympique Lyonnais.

Texasin Austinista matkannut naisporukka kehui Lyonin kisatunnelmaa ja ruokatarjontaa. Kuva: Juha Nurminen

LYON. Ranskan Lyoniin saapuneet kymmenet tuhannet jalkapallofanit valmistautuvat jo sunnuntain finaaliin. Kaupungin kaduilla näkyy etenkin tähtilippuja ja kuuluu amerikanenglantia. Kisajärjestäjien mukaan Lyoniin on saapunut huimat yli 20 000 Yhdysvaltain joukkueen kannattajaa.

– Olemme tavanneet jalkapallofaneja ympäri maailman. Tunnelma on ihan mahtava, kun kaikki ovat peleistä niin innostuneita. Toki myös viini on todella hyvää, ja juustot, naurahtavat Texasista Lyoniin matkanneet Tracy Barr ja Dana Glover.

Yhdysvaltain itärannikolta Ranskaan tulleet Anna ja Anya -nimiset nuoret naiset kehuvat hekin hyvää kisafiilistä.

– Stadionilla on ollut huomattavan paljon perheitä ja nuoria tyttöjä. Uusi sukupolvi on selvästi löytänyt tiensä lajin pariin, mikä on virkistävää, he sanovat.

Anna ja Anya Yhdysvaltojen itärannikolta aikovat laittaa kaiken peliin finaalipäivänä. Kuva: Juha Nurminen

Lyonin katukuvassa naisten MM-kisat näkyvät maltillisesti. Kaupungin keskustassa on iso fanialue, mutta ravintolat eivät ole pystyttäneet terasseilleen jättiscreenejä viime kesän miesten MM-kisojen tapaan. Ne muutamat ravintolat, jotka pelejä näyttävät, ovat kuitenkin todella suosittuja. Yksi niistä on keskustassa sijaitseva Coco's Dinner.

– Paikka on ollut kaikkina peli-iltoina aivan viimeistä paikkaa myöten täynnä! Tunnelma on hyvällä tapaa viime kesää rauhallisempi, porukka keskittyy hulinointia enemmän itse peliin, sanoo ravintoloitsija Maurice Robodais – ja ohjaa kisaturisteja vapautuviin pöytiin.

Kisaturistit ovat pitäneet ravintoloitsija Maurice Robodais'n kiireisenä. Kuva: Juha Nurminen

Olympique Lyonnais'n menestysresepti: tasa-arvo

Ranskan toiseksi suurin kaupunki Lyon on jo pitkään tunnettu ranskalaisen ruokakulttuurin keskuksena, mutta nyt se tunnetaan myös naisten jalkapallon eurooppalaisena pääkaupunkina.

Jalkapallon arvokisojen molemmat välierät ja finaali pelataan ensimmäistä kertaa samalla stadionilla eli Lyonin uudella Groupamalla. Kaupungin ylpeys on puolestaan maailman ylivoimaisin seurajoukkue Olympique Lyonnais, joka on voittanut naisten Ranskan mestaruuden viimeiset 13 kertaa ja on myös kuusinkertainen Mestarien liigan voittaja.

Olympique Lyonnais voitti tänä vuonna historiallisesti kuudennen kerran jalkapallon naisten Mestarien liigan. Kuva: AOP / Rex Features

Olympique Lyonnais'n menestysresepti nojaa tasa-arvoon. Seuran jalkapalloakatemia tarjoaa tyttölupauksille samat edut kuin pojille ja maksaa myös naispelaajille tavallista parempaa palkkaa. Se on tuonut kaupunkiin varsinaisen naisjalkapallon tähtisikermän.

– Suuret idolini ovat pelanneet täällä Lyonissa. Yhdysvaltain Alex Morgan ja Morgan Brian ovat molemmat pelanneet seurassa, ja Hollannin Shanice Van den Sanden pelaa Olympique Lyonnais'n riveissä nytkin. Lyon on todellinen jalkapallon huippukaupunki! sanoo Hollantia kannattava Becca-niminen nainen.

Vaikka kilpailijoita varmasti vähitellen nousee, näyttää Lyonin asema jalkapallon huipulla tulevaisuudessakin turvatulta. MM-kisat tuovat kaupungille lisää näkyvyyttä, ja ottelut lähes 60 000 ihmistä vetävällä stadionilla ovat olleet suurimmaksi osaksi loppuunmyytyjä.

Lue myös:

Suomalainen maalivahtilupaus siirtyy jalkapallokenttiä täysin dominoivaan seuraan – ”Erinomainen askel eteenpäin”

Suomalaislupaus siirrostaan jalkapallon kärkiseuraan: "Yksi päätavoitteeni on, että minusta tulee maailman paras maalivahti"

Maailman ylivoimaisimmalla seurajoukkueella on yksinkertainen menestysresepti – puheenjohtajan looginen oivallus on johtanut dominointiin Naisten Mestarien liigan finaalista tuli maailman parhaan naisfutaajan show: reilussa vartissa tehty hattutemppu sinetöi Lyonin mestaruusputken jatkumisen