1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. FIFAn jalkapallon naisten MM 2019

Tässä on Hollannin täsmäase MM-finaalissa: sai alkulohkossa kovaa kritiikkiä ja penkkikomennusta vaadittiin – sitten Sherida Spitse antoi jalkansa puhua

Sherida Spitse on Hollannin maajoukkueen ennätysnainen, jonka vaarallisten erikoistilanteiden kanssa Yhdysvaltojen on syytä olla tarkkana MM-finaalissa.

Sherida Spitse keskittymässä suoritukseen, jonka hän parhaiten osaa: vapaapotkun antamiseen. Kuva: Getty Images

Sherida Spitse on pelannut Hollannin naisten maajoukkueessa enemmän otteluita kuin kukaan muu. Sunnuntain MM-finaali Yhdysvaltoja vastaan on 29-vuotiaalle keksikenttäpelaajalle maajoukkueuran 169:s.

Hollannin turnaus alkoi vaisusti, vaikka Uusi-Seelanti ja Kamerun kaatuivatkin kahdessa ensimmäisessä ottelussa. Joukkuetta arvosteltiin kotimaassa rajusti. Kritiikki kohdistui varsinkin Spitseen. Ajaxin naisten päävalmentaja Daphne Koster sivalsi Spitseä julkisesti ja vaati tämän pudottamista vaihtopenkille.

– Keskikenttä ei ole toiminut. Hän osaa syöttää, mutta pelaa todella staattisesti, Koster sanoi De Telegraaf -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun).

– Nyt on aika tuoda uutta verta keskikentälle. Joskus omaa joukkuetta täytyy tarkastella kriittisesti, entinen miesten maajoukkuepelaaja Pierre van Hooijdonk puolestaan jatkoi.

Spitseä kritiikki ei kiinnostanut, vaan hän hyökkäsi räväkällä tavalla vastaan.

– Ollakseni rehellinen, en välitä heidän kommenteista paskaakaan, Spitse laukoi lehdistötilaisuudessa ennen alkulohkon päättänyttä Kanada-ottelua.

Hollantilaisen Friesch Dagblad -lehden (siirryt toiseen palveluun) kuvailu Spitsen turnauksesta on osuva. Spitse on hiljentänyt arvostelijat parhaalla mahdollisella tavalla: hän on antanut jalkansa puhua.

Sherida Spitse päästi tunteensa valloilleen finaalipaikan varmistuttua. Kuva: AOP

Vaaralliset vapaapotkut

MM-finaalin alla alkulohkovaiheen aikana annettu kritiikki tuntuu huvittavalta. Hollanti on tehnyt kentällä historiaa, ja Spitse taistelee jopa Kultaisesta pallosta eli turnauksen parhaalle pelaajalle annettavasta palkinnosta.

Spitsellä on yksi ominaisuus, joka erityisesti erottaa hänet muista. Hän on kenties maailman paras erikoistilanteiden antaja. Ennen finaalia Spitse on kerännyt turnauksessa jo neljä maaliin johtanutta syöttöä.

– Erikoistilanne on aina mahdollisuus. Teemme aina kaikkemme, jotta voimme hyötyä niistä. Meillä on hyviä pääpelaajia kuudentoista alueella, mutta kaikki pitää tehdä huolella. Jos vapaapotkuni ovat liian pehmeitä tai heidän ajoituksensa pielessä, homma ei toimi, Spitse totesi Friesch Dagbladille.

Spitseä kritisoineen van Hooijdonkin tavaramerkki pelaajana oli niin ikään vaaralliset erikoistilanteet. Spitse ja van Hooijdonk kisasivat vapaapotkutaidoillaan kaksi vuotta sitten hollantilaisessa tv-ohjelmassa Sukupuolten taisto (siirryt toiseen palveluun). Spitse vei pidemmän korren.

Etenkin puolivälierässä Italiaa vastaan Spitsen erikoistilanneosaaminen nousi esiin. Molemmat Hollannin maalit syntyivät hänen antamistaan vapaapotkuista. Ensimmäisen puski sisään Vivianne Miedema, toisen Stefanie van der Gragt.

– Sanoin Stefanielle, että tarvitsemme toisen maalin. Katseemme kohtasivat, laitoin pallon suoraan hänen päähänsä ja hän puski kauniisti. Se oli upeaa, Spitse sanoi ottelun jälkeen.

Sherida Spitse alusti vapaapotkuillaan molemmat Hollannin maalit puolivälierässä Italiaa vastaan.

Mukana jo Suomen kisoissa

Spitse pelasi ensimmäisen maaottelunsa vain 16-vuotiaana vuonna 2006. Kolme vuotta myöhemmin hän oli osa Hollannin historian ensimmäistä naisten arvokisajoukkuetta, kun maa selviytyi Suomessa pelattuihin EM-kisoihin.

Hollanti yllätti ja eteni turnauksessa aina välieriin asti, mutta Spitse kulutti penkkiä täydet minuutit vuorollaan Turussa, Helsingissä, Lahdessa ja Tampereella.

Seuraavissa turnauksissa Spitse on kuulunut joukkueensa avainpelaajiin. Maajoukkueuran tähänastisen huippuhetken Spitse koki Enschedessä 6. elokuuta 2017. Hän teki voittomaalin kotiyleisön edessä pelatussa EM-finaalissa – tietenkin vapaapotkusta.

Ottelun parhaaksi pelaajaksi valittu Spitse sai nostaa pokaalin ilmaan kotiyleisön edessä kapteeninnauha kädessä. Pokaalia oli luovuttamassa kukapa muukaan kuin Pierre van Hooijdonk.

MM-kisoissa kapteeninnauha on siirtynyt maalivahti Sari van Veenendaalille, mutta Spitse on osoittanut kentällä johtajan elkeitä ilman nauhaakin.

Mandy van den Berg ja Sherida Spitse nostivat EM-pokaalin ilmaan elokuussa 2017. Kuva: Getty Images

Yhdysvallat on varuillaan

Hollanti on tehnyt MM-turnauksessa yksitoista maalia, joista peräti seitsemän on syntynyt erikoistilanteista. Siitä on paljolti kiittäminen Spitseä.

Spitsen vapaapotkut nousivat lauantaina puheenaiheeksi Hollannin finaalivastustajan Yhdysvaltojen lehdistötilaisuudessa. Norjalaistoimittaja mainitsi Spitsen vaarallisuuden ja kysyi asiasta suurena suosikkina finaaliin lähtevän Yhdysvaltojen päävalmentajalta Jill Ellisiltä.

– Sinun on täytynyt olla taktiikkapalaverissamme! Hän on valtava uhka, emme voi antaa heille liikaa vapaapotkuja, Ellis vastasi.

– Olemme pelanneet Ruotsia, Ranskaa ja Englantia vastaan. He ovat kaikki todella hyviä erikoistilanteissa. Hollanti kuuluu samaan porukkaan.

Ellis innostui puhumaan joukkueensa erikoistilannepuolustamisesta enemmänkin. Hänen mukaansa pelin osa-alue on kehittynyt runsaasti varsinkin viime aikoina. Spitsen vapaapotkut ovat kuitenkin asia erikseen.

– Mielestämme olemme olleet fantastisia erikoistilanteiden puolustamisessa. Olemme ottaneet viimeisen vuoden aikana massiivisia askelia eteenpäin. Riippumatta siitä ketkä ovat kentällä, pelaajat tietävät roolinsa ja toteuttavat sitä todella hyvin. Meidän täytyy olla terävinä.

Spitse on raastanut MM-turnauksessa lähes täydet minuutit. Kuvassa hän taklaa Japanin Mana Iwabuchia. Kuva: Getty Images

Manchester United ei kiinnosta

MM-kisakuukausi on ollut Spitselle ikimuistoinen myös kentän ulkopuolella, sillä hän kertoi ennen turnausta vaimonsa Jolienin odottavan pariskunnan toista lasta.

Seurajoukkuetasolla Spitse edustaa norjalaista Vålerengaa. Perhe on viihtynyt Oslossa, ja siksi Spitse torjui Englannin Superliigaan nousseen Manchester Unitedin kosiskelut ja teki jatkosopimuksen norjalaisseuran kanssa.

– Vaimoni on seurannut minua seitsemän vuotta. Haluan olla onnellinen ja sitä olen, kun saan olla perheeni kanssa. Onnellisena pelaan myös paremmin, Spitse totesi De Telegraafille (siirryt toiseen palveluun).

Hollannin erikoistilanneässä ei kuitenkaan poissulkenut siirron mahdollisuutta tulevaisuudessa jonnekin muualle.

– Olen aina ihaillut Ajaxia ja Barcelonaa. Niihin seuroihin minulla on side. Manchester Unitediin en kokenut vetoa.

Barcelona olisi Spitselle looginen valinta, sillä seurassa pelaa maajoukkuekavereista van der Gragt ja Lieke Martens. Spitseltä kysyttiin, mitä tekisi, jos hänen ihailemansa Barcelona tarjoaisi sopimusta.

– Barcelona on hieno seura. Eikö Espanjassa ole Englantia parempi sääkin?, Spitse sanoi arvoituksellisesti.

Seurajoukkuekuviot ovat sunnuntaina viimeinen asia Spitsen pääkopassa. Maalitili turnauksessa on vielä avaamatta. Jos paikka tulee ja historia toistaa itseään, Spitse voi jälleen nousta finaalissa maansa sankariksi osumalla täydellisesti paikallaan olevaan palloon oikealla hetkellä.

MM-loppuottelu Yhdysvallat–Hollanti sunnuntaina kello 18. Suora lähetys alkaa TV2:ssa ja Areenassa kello 17.25.

Yle Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit sekä kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis

Lue myös:

Yksi lakipykälä vuonna 1972 muutti kaiken – näistä syistä Yhdysvallat on tänäkin iltana suosikki naisten MM-jalkapallon voittajaksi

Ylimielisyydestään syytetty supertähti vastasi kritiikkiin kivesvertauksella – tänään hän pelaa myös paljon suuremmasta asiasta kuin jalkapallon MM-kultamitalista

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue näkyy vahvasti Ylen kanavilla – Helmareiden EM-karsintojen kotipelit välitetään suorana

MM-finaalistako puistokävely? Asiantuntija torppaa väitteet suupalasta, mutta vaatii Hollannilta nappisuoritusta: "Siellä ei yksikään van de Sanden voi miettiä, miten tukka on"

MM-finaalipaikan yllätysratkaisijan ei pitänyt edes syntyä Hollantiin – työmyyrä oli jopa siirtyä naapurimaan riveihin vähän aikaa sitten, mutta Fifa torppasi idean

Hollannin lyhyt, mutta menestyksekäs arvokisataival sai alkunsa Turussa – näin oranssipaidat nousivat hujauksessa naisjalkapallon huipulle